Sutvarkyti vien išdegusią dalį neužtenka

„Praėjusią savaitę gavome ekspertų pėsčiųjų tilto Kėdainiuose gaisro žalos padarinių įvertinimą.

Galutinė išvada sako, kad tiltą eksploatuoti yra nesaugu, kad jis turi būti uždarytas, kol nebus pilnai atlikti viso tilto sutvarkymo darbai.

Su seniūnija jau buvome sutarę, kad ten dirbantys darbuotojai atliks neatidėliotiną išdegusių tilto konstrukcijų remontą, kad dar prieš Tėvo dieną galėtume atidaryti šį statinį ir palengvinti kėdainiškiams susisiekimą su Kauno gatvės kapinėmis.

Seniūnijos darbuotojai pajėgūs tą padaryti, viskas jau buvo suderinta, tačiau gavus ekspertų išvadas, kuriose nurodoma, kad reikia remontuoti ne tik išdegusią tilto dalį, bet visą tiltą, rizikuoti negalime.

Svarbiausia – žmonių saugumas, todėl dabar atšaukėme bet kokius remonto darbus – tiltas lieka uždarytas tol, kol bus atlikta pilna jo rekonstrukcija. Iki to laiko jo eksploatuoti nebus galima“, – sako Kėdainių rajono meras V. Tamulis.

Tiltas – avarinės būklės

Ekspertai nustatė, kad gaisras apgadino tilto pakloto hidroizoliaciją, pakloto pagrindo plokštes, plokščių medines lages, medinę denginio plokštę, pietinės pusės klijuotos medienos pusarkės atraminę dalį, pakloto ir pusarkės apskardinimo elementus.

„Gaisro metu labiausiai apgadinta denginio plokštė. Denginio lentos 1,5 metro plotyje perdegusios kiaurai. Dėl to tilto denginio konstrukcija neatitinka esminio statinio reikalavimų ir turi avarinės būklės požymių.

Tiltą eksploatuoti yra nesaugu, tiltas turi būti uždarytas, kol nebus pilnai atlikti jo remonto darbai“, – rašoma ekspertų išvadose.

K. Kasparavičės nuotr.

Reikia 90 tūkst. eurų

Ekspertai suskaičiavo, kad vien tik gaisro padaryta žala siekia apie 25 tūkst. eurų, o pilna tilto rekonstrukcija atsieis apie 90 tūkst. eurų.

Iš karto po gaisro dėl pinigų skyrimo tilto rekonstrukcijai Kėdainių rajono savivaldybės vadovai kreipėsi į Vyriausybę prašydami pagalbos, tačiau paaiškėjo, kad pinigų iš valstybės šio objekto remontui nepavyks gauti, nes tilto padegimas nepripažintas ekstremaliu įvykiu, o Kėdainių objektams ką tik papildomai ir taip jau skirtos įspūdingos Valstybės investicijos – papildomas finansavimas Šviesiosios gimnazijos priestato statyboms, Kultūros centro rekonstrukcijai, Kėdainių ligoninės Nervų ligų skyriaus rekonstrukcijai, Šėtos socialinio centro rekonstrukcijai ir miesto stadiono rekonstrukcijos darbams.

„Suprantame, kad valstybės biudžetas nėra begalinis, iš kurio galima semti pinigus.

Ką tik gavome daugiau kaip papildomą milijoną kitų svarbių Kėdainių objektų statyboms, tad dabar jau aišku, kad „Vaivorykštės“ tiltą turėsime remontuoti iš Kėdainių rajono savivaldybės biudžeto lėšų.

Šiuo metu analizuojame ir sprendžiame, iš kokių sričių paimti šiuos pinigus ir nukreipti tilto rekonstrukcijai.

Kai tik priimsime reikalingus sprendimus, bus skelbiamas konkursas tilto remonto darbams atlikti“, – sako Kėdainių rajono meras V. Tamulis.

Nuostolius turės atlyginti ir padegėjai

Už tilto sutvarkymą sumokės Kėdainių rajono savivaldybė, tačiau dalį nuostolių, siekiančių apie 25 tūkst. eurų, kurie patirti dėl sukelto gaisro, turės atlyginti padegėjai.

Rajono policijos komisariato pareigūnai jau nustatė keturis asmenis, kurie įtariami gegužės 2-osios naktį padegę „Vaivorykštės“ tiltą. Vienas iš įtariamųjų – nepilnametis.

Kokiu tikslu ir kaip nusikaltėliai padegė tiltą, aiškinasi tyrėjai ir prokurorai, kuriems įtariamųjų kaltę teks įrodyti teisme.

Kol įtariamųjų kaltė nebus įrodyta, jokių duomenų nei apie juos, nei apie patį įvykį ir nusikaltimo įvykdymo motyvus teisėsaugininkai neskelbs. Kol kas jie atsisako atskleisti ir tai, kaip jiems pavyko nustatyti įtariamuosius.

Tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Penktojo skyriaus prokurorai.

Už tilto padegimą nusikaltėliams gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų. Be to, kai jų kaltė bus įrodyta, kaip ir minėta, jiems teks atlyginti miestui padarytą žalą.