Norma viršijama nedaug

Kaip sakė rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, Pernaravoje nustatytas švino viršijimas vandenyje yra nedidelis. Apie situaciją nedelsiant informuota Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), laukiama jų sprendimo.

„Kėdainių vandenys atlieka žymiai dažnesnius vandens tyrimus.

Šį kartą nustatytas viršijantis švino kiekis Pernaravoje – 12,3 µg /l, kai norma yra 10 µg /l. Paklaida 1,3 µg /l. Viršijimas, net jei jis nedidelis, vis tiek yra.

Padažnėjęs vandens tyrimas parodė, kad kai kurių elementų viršijimai vandenyje pasitaiko nuolat. Klausimas – kodėl pakartotiniai vandens tyrimai viršijimo jau neberodo?“ – visiems kėdainiečiams aktualų klausimą kėlė A. Kacevičius.

Žinoma, priežasčių gali būti daug, juk vanduo yra judantis, „gyvas“, tad ir mikroelementų koncentracija jame gali skirtis dažnai.

Skirtumus lemti gali ir laboratorijose atliekamų tyrimų kokybė.

Įtariama, kad švinas – iš vamzdyno

Jeigu boras į vandenį patekti gali iš uolienų, tai švinas, tikėtina, į Pernaravos vandenį pateko iš vamzdyno.

„Neoficiali informacija tokia, kad šis konkretus švino viršijimas atsirado iš vamzdyno.

Pastarasis yra senas, dar buvusio kolūkio laikų, tuomet vamzdynai buvo įrengiami naudojant kitokias priemones, kurios šiais laikais nebūtų naudojamos. Gal vanduo užsistovėjo, na, pakartotiniai tyrimai parodys išsamesnę informaciją.

Mes imamės visų priemonių, laukiame VMVT nurodymų. Kol kas geriamojo vandens tiekimas nėra nutrauktas“, – informavo A. Kacevičius.

Tirs kelis mėginius

Tuo tarpu „Kėdainių vandenų“ direktorius Rimgaudas Praninskas sako, kad pakartotiniams tyrimams mėginiai imami iš kelių vietų, siekiant susidaryti aiškesnį vaizdą, kur gali būti taršos šaltinis.

Pakartotiniai tyrimai siunčiami ne į vieną laboratoriją, ir nors tai kainuoja ir laiko, ir finansų, svarbiausia, sako jis, žmonių sveikata – privalu užtikrinti, kad tiekiamas vanduo būtų švarus.

„Savikontrolės vandens tyrimus atliekame Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje – su ja turime sudarę sutartį.

Pakartotinius tyrimus siunčiame ir jiems, ir Nacionaliniam maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutui. Pastarasis, tiesa, ilgai tyrimus atlikinėja, motyvuodamas tuo, kad yra itin užimtas.

Dabar, kai rastas švino viršijimas Pernaravos vandentiekyje, vandens mėginius imame iš gyventojų, ir iš gręžinio, ir iš filtro. Tai darome tam, kad matytume, kurioje vietoje gali atsirasti padidėjusi švino koncentracija.

Švinas gali atsirasti iš vamzdynų – bent jau praktika dažniausiai rodo būtent tokią priežastį“, – kalbėjo R. Praninskas.

Pakartotinių tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti rytoj.

Nors kol kas geriamojo vandens tiekimas nėra ribojamas, vis dėlto Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos skelbia, jog švino poveikis ypač pavojingas vaikams, tad rekomenduojama Pernaravoje tiekiamo geriamojo vandens kol kas, iki kol bus gauti pakartotiniai tyrimo rezultatai, neduoti vaikams.