Pasak vytinės statytojo Dariaus Petkevičiaus, laivas visiškai paruoštas sezonui po žiemos, kurią praleido po tentu sausumoje. Medinei vytinei reikalingas variklis, liko atlikti ir techninę apžiūrą.

„Statant laivą, jo vizija buvo edukacinė. Norėjosi, kad jis tarnautų Kėdainių žmonėms, kad vyktų edukacijos, būtų pasakojama laivybos istorija“, – apie kol kas nebaigta įgyvendinti viziją pasakojo laivadirbys.

Praėjusiais metais baigtas statyti ir vasarą iki vėlyvo rudens prieplaukoje praleidęs laivas priklauso Kėdainių krašto muziejui. Rajono savivaldybė ketina laivą išnuomoti – skelbti jo nuomos konkursą. Tačiau gegužės 11 dieną asociacija „Sveiki Kėdainiai“ žadėjo teikti rajono merui adresuotą raštą, kuriame prašys inicijuoti diskusiją ir laivo neišnuomoti.

„Mes norėtume susiburti ir padiskutuoti, nes turime pasiūlymų. Vienas iš jų – galbūt galėtų laivą panaudos būdu perduoti kokiai nors organizacijai, kuri apsiimtų rūpintis laivu, – sakė asociacijos narys Vitalis Vidikas. – Mūsų tikslas – kad laivas nevirstų komerciniu, plaukiojančiu restoranu. Norime išlaikyti pirminę idėją – edukacinę, istorinę. Gal mes ir klystame, bet norime pradėti apie tai kalbėti.“

O kol kas Kėdainių vytinė puošia senamiestį, primindama miestelėnams ir svečiams Kėdainių laivybos istoriją. Šis laivas yra senoviško XV-XVIII amžiais Lietuvos vidaus vandenyse plaukiojusio burlaivio kopija.