Apsinuodijo pasivaikščiojimo metu

„Iki itin skaudžios mūsų visai šeimai netekties visuomet savo mylimą augintinį vedžiodavome Gegučių miesto parke esančiame voljere arba šalia „Atžalyno“ gimnazijos. Prieš kelias savaites po pasivaikščiojimų šiose vietose vieną dieną tiesiog ėmėme ir netekome savo šunelio.

Paskutinį kartą jau sutemus augintinis buvo išvestas pasivaikščioti prie „Atžalyno“. Kadangi jau buvo tamsu, dukra negalėjo pastebėti, kad šuo būtų ką nors suėdęs... Po kurio laiko namuose jam stipriai pakriko sveikata, naktį išvežėme į Kauną, tačiau bandymai atgaivinti mylimą augintinį buvo bevaisiai.

Veterinarijos gydytojas 99 proc. užtikrino, jog šuo mirė užvalgęs nuodų. Kokie tai nuodai, pasakyti negalėjo, nes atsisakėme daryti skrodimą.

Nežinau, kodėl žmonės taip elgiasi... Gal per televiziją prisižiūri, kaip didmiesčiuose nuodijami keturkojai, ir vėliau nusprendžia tokią siaubingą praktiką pritaikyti ir Kėdainiuose?

Esu girdėjusi, jog būta ir daugiau tokių apsinuodijimo atvejų po pasivaikščiojimų Nevėžio pakrantėmis ar šalia „Vaivorykštės“ tilto, tačiau ar keturkojai išgyveno, nežinau.

Labai norime informuoti kėdainiečius būti itin atsargiems ir atidžiai saugoti savo augintinius, nes netekti geriausio šeimos draugo bei nario yra labai skaudu, taip pat norime paprašyti žmonių bent lašelio žmogiškumo, nes tokie dalykai dėtis mūsų mieste tikrai negali“, – kalbėjo moteris.

Elkimės atsakingai

Kėdainietė taip pat pasiskundė, jog minėtame Gegučių miesto parkelyje nuolat yra vedžiojamas palaidas vilkinis šuo, keliantis baimę ne vienam aplinkiniui.

„Ketinu kreiptis į policiją dėl šuns vedžiojimo parkelyje be pavadžio. Išeiti iš voljero negali, tad ateini iki parko, apsižvalgai ir išeini arba užsidarai voljere ir lauki, kol šeimininkas su augintiniu pasišalins. Elkimės atsakingai, būkime draugiški ir supratingi vieni kitiems“, – ragino moteris.

Gresia baudos

Gyvūnų laikymo taisyklės aiškiai nurodo, kad šunis galima vedžioti tik su pavadėliu.

„Viešosiose vietose, taip pat ir miesto parke, šunis privaloma vedžioti su pavadėliu. Gyvūnų laikymo Kėdainių rajono savivaldybėje taisyklių 34 punkte nurodyta, kad šuo gali būti be pavadėlio tik uždaroje gyvūnų vedžiojimo aikštelėje ir tik tada, kai šuns laikytojas gali užtikrinti, kad šuo nekels grėsmės kitiems gyvūnams ir žmonėms bei nepabėgs iš aikštelės. Pamačius netinkamai vedžiojamą šunį, žmonės gali kviesti policiją arba kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės viešosios tvarkos skyrių. Taip pat reiktų tai užfiksuoti kaip įrodymą – nufotografuoti arba nufilmuoti.

Augintinių vedžiojimo tvarka viešosiose vietose yra nustatyta Taisyklėse – šunys turi būti vedžiojami įrengtose gyvūnų vedžiojimo aikštelėse, jei jos yra, kitais atvejais – laukymėse, parkų pakraščiuose, kitose rečiau žmonių lankomose vietose. Asmenys visose vietose privalo surinkti šunų paliekamus ekskrementus ir kitus teršalus. Šunį vedantis asmuo turi užtikrinti, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams. Taip pat asmenims draudžiama vesti ar eiti su gyvūnais teritorijose, patalpose ir kitose vietose, pažymėtose draudžiamuoju ženklu, vedžioti gyvūnus vaikų žaidimų aikštelėse, sporto aikštynuose, stadionuose.

Už Taisyklių reikalavimų nesilaikymą arba pažeidimą vadovaujantis Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 346 str. yra numatyta administracinė atsakomybė – bauda iki 550 eurų“, – informavo Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistė Žydrė Krivičienė.