Parskrido į gimtąjį lizdą

„Šiandien buvau nuvažiavusi į kaimą ir pastebėjau, kad netoli mūsų sodybos, prie balos vaikščiojo gandras. Jis prie mūsų šiltnamio gyvena. Lizde jo dar nematėm, tai tiksliai nežinau, ar čia mūsiškis. Bet greičiausiai jis. Tik šiandien parskrido.

Visada pirmiau patinėliai grįžta, o tik paskui patelės parskrenda“, – kalbėjo kėdainietė Lijana Rebždytė.

Gandrų parskridimo diena

Anot Lietuvos ornitologų draugijos, kovo 25-ąją Lietuvoje minimos Gandrinės, arba Gandrų parskridimo diena. Manoma, kad būtent šią dieną sugrįžę gandrai ant sparnų, uodegos ar pasparnėje parneša ir baltąsias kieles, kurios kai kur liaudiškai „ledspiromis“ vadinamos.

Tikėta, kad būtent nuo šios dienos pavasario žingsniai gerokai paspartėja, o iki šiol gandro dar nepamatę žmonės, šį paukštį norėdavo pamatyti tik skrendantį.

Pirmieji paukščiai

Ornitologų teigimu, kol kas tai tik pirmieji pavieniai sugrįžę paukščiai, o masinio gandrų atskridimo dar laukiama.

Prie savo namų pamatę lizde stovintį ar laukuose braidžiojantį gandrą galite būti tikri, jog pavasaris tikrai sugrįžo.

Paukščiai, o juo labiau gandrai, yra puikūs biologinės įvairovės bei ekologiškai darnios aplinkos indikatoriai, todėl šių paukščių kaimynyste turėtų džiaugtis kiekvienas lietuvis.

Turimais duomenimis, Lietuvos baltųjų gandrų populiacija siekia 19 tūkst.–20 tūkst. perinčių porų. Tai parodo, jog mus supančioje aplinkoje dar išlaikoma žmogaus veiklos ir gamtos pusiausvyra.