Pastatė ženklus

Kėdainių rajono savivaldybė nusprendė gyventojus paraginti karantino laikotarpiu apskritai neleisti vaikų į žaidimo aikšteles.

Skirtingi tyrimai rodo, kad COVID-19 virusas ant įvairių paviršių gyvas išlieka gana ilgą laiko tarpą. Štai ant metalo, esant palankioms sąlygoms, virusas gyvybingas išlikti gali net keletą parų.

Taigi net jei žaidimų aikštelėje vienu metu žaistų tik vienos šeimos vaikai, vargu ar tai padėtų užtikrinti žmonių saugumą.

Dėl to Kėdainių mieste ir rajone įvairiose žmonių dažnai lankomose vietose pastatyta 100 įspėjamųjų lentelių.

Ilgaamžiškesnės

Kai kurie kiti miestai ėmėsi kitokios taktikos – žaidimų aikšteles tiesiog apvyniojo STOP juosta. Tačiau Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Paulius Aukštikalnis teigia, kad išanalizavus kitų savivaldybių patirtį, buvo priimtas sprendimas statyti lenteles.

„Dar anksčiau mačiau, kad Kauno rajonas ėmėsi papildomų apsaugos priemonių ir STOP juosta apjuosė žaidimų aikšteles, drausdami jomis naudotis apskritai, ne tik, kad daugiau nei vienos šeimos vaikams.

Tačiau mes pamanėme, kad lentelė bus informatyvesnis variantas, išliks ilgiau nei STOP juosta ir, esant poreikiui, galima ją bus panaudoti ne vieną kartą.

Kol kas karantinas iki balandžio vidurio numatytas, jis gali ir ilgiau tęstis.

Suprantama, mažesnių aikštelių apjuosimas STOP juostomis taip pat yra vienas iš variantų, tačiau STOP juostą galima nuplėšti – nespėsime vynioti jos.

Įspėjamąsias lenteles mes pastatėme ir prie parkų, sporto inventoriaus, stadionų – tokių vietų STOP juosta neapjuosi.

Be to, įspėjamosios lentelės yra tvaresnis variantas nei plastikinė juosta, kuri tikrai greitai gali tapti šiukšle, teršiančia gamtą“, – kalbėjo P. Aukštikalnis.

Vienos lentelės kaina siekia 4 eurus, taigi iš viso įspėjimams buvo išleista 400 eurų.

Nedezinfekuoja

Vaikų žaidimų aikštelės nėra dezinfekuojamos.

Kol kas, kai dezinfekcinių priemonių trūksta net medikams, toks dalykas būtų tikras pinigų ir vertingų priemonių švaistymas, mat viešoje vietoje esančio inventoriaus dezinfekcija efektyvi tik iki pirmo pašalinio asmens prisilietimo.

Per dieną dezinfekuoti tokias vietas tektų daugybę kartų.

„Aikštelės nėra dezinfekuojamos, nes dezinfekcija padėtų iki pirmo asmens prisilietimo.

Aikštelės – pavojinga vieta, todėl mes primygtinai rekomenduojame jose vaikams nežaisti.

Dezinfekuoti jas būtų tikslinga tik baigiantis karantinui, prieš jas vėl atidarant.

Informacijos, kaip elgtis, tikrai yra daugiau, nei pakankamai. Manau, daugeliui sąmoningumo užtenka, bet atsiranda visokių žmonių – norime priminti jiems, kaip svarbu saugoti save ir kitus šiuo metu“, – kalbėjo vicemeras.