Netinkamas gyventi

Minėtas namas yra statytas dar 1935 metais, o jo būklė ekspertų išvadomis – avarinė.

„Administracijos direktorius savivaldybei priklausančius butus pripažino avariniais, taryba leido juos nurašyti ir nugriauti, o privataus buto savininkė sutiko leisti nugriauti ir savo butą. Už tai jai išnuomotas kitas savivaldybės būstas. Tad realiai bus griaunamas visas namas.

Žemės sklypas ten nesuformuotas. Nugriovus ir sutvarkius teritoriją, šis žemės sklypas liks kaip valstybinė žemė“, – situaciją paaiškino savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vyr. specialistė Rasa Vaitkūnienė.

Keičiamos užuolaidos

Tačiau į „Rinkos aikštę“ paskambinusi Žemaitės gatvės 8-ojo namo gyventoja Genovaitė pasakojo, kad name neabejotinai kažkas gyvena. Aplinkinių namų gyventojai baiminasi, kad neįvyktų nelaimė.

„Ten, matyt, kažkoks benamis apsigyvenęs. Buvo vienos užuolaidos, paskui jau jas nukabino, dar vėliau kitos buvo užkabintos. Iš vidaus langai kartonais pridangstyti.

Neaišku, ar durys užkaltos, ar galima pro jas įeiti. Ar rūpi kažkam tas namas? Namas senas, medinis, o jei gaisras būtų?

Mums baisu, esame pensininkai, bijome, kad tas, kas ten nelegaliai įsikūrė, nepridarytų ko, kad nesprogtų kas nors ten“,– nerimavo senjora.

„Rinkos aikštės“ žurnalistams apsilankius vietoje, nuo gatvės pusės buvo matyti, kad vidiniame kieme esantys sandėliukai atrakinti, durys atidarytos, o įėjimas pridengtas audiniu. Žmonių vietoje nesimatė.

Kas prižiūri?

Tiesa, kas atsakingas už tai, kad apleistame name negyventų benamiai, taip ir liko neaišku. Tiek savivaldybė, tiek „Kėdainių butai“ atsakomybės kratosi, o kaip užtikrina, kad negyvenamas namas ir liktų negyvenamu – neaišku. Mat neaišku, ir kas tą užtikrinti turėtų.

„2020-02-28 patvirtinus biudžetą ir jame numačius lėšas nekilnojamojo turto griovimui, bus pradėtos griovimo darbų įforminimo ir vykdymo procedūros. Pastatą iki rudens tikimasi nugriauti. Šiuo metu už pastato aplinkos būklę atsakinga UAB „Kėdainių butai“, kuriai turtas buvo perduotas pagal patikėjimo sutartį“, – taip informavo Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė.

Tačiau „Kėdainių butų“ specialistė Erika Vičiūnienė tikino priešingai – esą įmonė pastato neadministruoja jau kuris laikas.

„Nuo 2020 m. sausio 27 d. UAB „Kėdainių butai“ pagal Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą AD-1-97, Žemaitės g. 11-ojo namo neadministruoja.

Dėl informacijos apie Žemaitės g. 11-ąjį namą, kada jis bus nugriautas, prašome kreiptis į Kėdainių rajono savivaldybės Statybos ir turto skyrių“, – tokį atsakymą gavome iš „Kėdainių butų“.

Liepė prižiūrėti

Vis dėlto galiausiai, panašu, namo priežiūra atiteko „Kėdainių butams“.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius, susisiekęs su įmonės vadovu, pavedė namą prižiūrėti ir užtikrinti, kad jame nesilankytų pašaliniai asmenys ir nekeltų grėsmės aplinkiniams.