Ilgą laiką neplaukė

Savivaldybės užsakymu entuziasto Dariaus Petkevičiaus pastatytas laivas mokesčių mokėtojams atsiėjo daugiau kaip 12 tūkst. eurų.

Ilgą laiką jis nė negalėjo plaukti, mat pagal teisės aktus Nevėžyje ties senamiesčiu jokia laivyba nebuvo galima.

Vėliau savivaldybės atstovai sutvarkė dokumentus ir laivybos kelią pavyko atidaryti, tačiau laivas ir vėl negalėjo plaukti. Ir ne tik todėl, kad jam nebuvo nupirktas reikalingas variklis, bet ir todėl, kad ilgą laiką jis nė nebuvo įregistruotas. Galiausiai visi dokumentai buvo sutvarkyti, bet atėjo žiema ir laivą teko iškelti iš vandens taip ir nepradėjusį plukdyti kėdainiškių.

Rajono taryba vytinę „Vėtra“ yra perdavusi Kėdainių krašto muziejui, tad šio laivo priežiūra ir išlaikymas krito ant šios įstaigos darbuotojų pečių kaip labai didelis papildomas rūpestis.

Pradinė nuomos kaina – 500 eurų

Artėjant pavasariui, Kėdainių krašto muziejus kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę prašydamas, kad ši leistų vytinę „Vėtrą“ išnuomoti.

Rajono savivaldybės administracija parengė sprendimo projektą, kuriuo numatoma leisti Kėdainių krašto muziejui 5 metams viešojo konkurso būdu išnuomoti minėtą laivą, nustatant jo pradinę nuomos kainą – 500 eurų per metus.

Jei rytoj vyksiančiame tarybos posėdyje politikai tokiam sprendimui pritars, Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis bus įgaliotas organizuoti viešą nuomos konkursą.

Tikisi, kad išsinuomoti norės ne vienas

„Tokį sprendimą teikiame atsižvelgdami į Kėdainių krašto muziejaus prašymą. Muziejaus vadovas prašė šį rūpestį (laivą – aut. past.) nuo jų patraukti kaip galima toliau.

Apsvarstėme visus galimus variantus ir priėjome išvadą, kad laivą išnuomoti šiam laikui būtų pats geriausias sprendimas, nekainuosiantis mokesčių mokėtojams bei leisiantis savivaldybei susigrąžinti bent dalį šio laivo statybai išleistų pinigų ir galbūt taip pavyktų patenkinti kėdainiečių pasiplaukiojimo Nevėžiu poreikį.

Kiek žinau, Kėdainiuose yra trys kapitonai ar net daugiau, galintys teikti keleivių plukdymo paslaugas. Tai tikrai tikiuosi, kad atsiras norinčių laivą išsinuomoti.

Jei rajono taryba pritars sumanymui laivą nuomoti, bus skelbiamas konkursas – kas pasiūlys didžiausią kainą, tas jį galės išsinuomoti.

Be to, konkursas bus skelbiamas visoje Lietuvoje, tai realiai neatmetame, kad laivo nuomos kaina gali būti pasiūlyta net ir didesnė nei nustatysime pradinę“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės vicemeras Paulius Aukštikalnis.

Nenori didinti išlaidų

Paklaustas, kodėl savivaldybei pavaldus Kėdainių krašto muziejus nenori prižiūrėti laivo ir įdarbinęs kapitoną teikti keleivių plukdymo paslaugas bei užsiimti edukacine veikla, P. Aukštikalnis sako: „Mes tiesiog nenorime sukurti dar vieno papildomo etato, kurį reikėtų išlaikyti mokesčių mokėtojams.

Savivaldybės pinigai – visų mūsų pinigai, tai jeigu tą klausimą galima išspręsti nenaudojant pinigų, tai taip ir reikia jį spręsti.

Manau, kad kur kas racionalesnis sprendimas šį laivą išnuomoti. Žinoma, į konkurso sąlygas įtrauksime tam tikrus reikalavimus. Vienas iš jų, kad konkurso laimėtojas privalės teikti keleivių plukdymo paslaugą.

Žinoma, konkurso laimėtojas privalės pasirūpinti ir viskuo, ko trūksta, kad tą paslaugą būtų galima teikti. Pavyzdžiui, turės įsigyti laivui reikalingą variklį.

Sąlygos tikrai geros – prieplauka yra gražiame senamiestyje, tad manau, susigundys ne vienas kapitonas tokia laivo nuomos galimybe. Juolab kad kaip mums teko girdėti, dalyvauti šiame konkurse ir teikti tokią paslaugą domisi ir pats laivo statytojas Darius Petkevičius.

Jei taryba patvirtins parengtą sprendimą, beliks muziejui suskubti parengti dokumentus ir laiku paskelbti konkursą, nes panašu, kad šiais metais plaukiojimo sezonas dėl neįprastai šiltų orų gali prasidėti anksti“, – sako P. Aukštikalnis.