Dešimtys paukščių

Šiuo metu lauke temperatūra vos keli laipsniai žemiau nulio. Tačiau tradicinėje vietoje, Nevėžyje, jau būriuojasi žiemoti į šiltus kraštus neišskridę ir Kėdainiuose pasilikę paukščiai. Čia kasdien galima pamatyti apie dvi dešimtis sparnuočių. Ir visi jie, išvydę žmogų, atplaukia artyn, mat tikisi, kad žmogus numes jiems batono gabalėlį. O to šiukštu neverta ir negalima daryti, sako gamtininkai. Nes taip paukščiams tik bus pakenkta, mat šie dar tikrai gali ir geba susirasti maisto patys. Laukiniams paukščiams bus galima padėti tik tada, kai to reikės.

Nekenkite paukščiams

„Paukščių penėti dabar tikrai negalima. Jiems galite tik pakenkti. Padėti jiems reikia tuomet, kai būna labai žema temperatūra, kai ledas sukausto Nevėžį ir laukiniai paukščiai nebegali susirasti maisto. Tuomet į pagalbą paukščiams atskuba įvairios draugijos, tokios kaip Kėdainių medžiotojų ir žvejų draugija, gamtininkai. Jie paukščius lesina grūdais, kitomis kultūromis, bet ne duona ar batonu. Paukščius tuomet gali lesinti ir kiti žmonės, tiesiog reikia jiems parinkti tokį pašarą, kuris nekenktų ir netukintų paukščio“, – įsitikinęs kėdainietis gamtininkas Zigmas Čerelis.

Pripratina žmones

O kas nutinka paukščiams, kad šie neskrenda į šiltuosius kraštus? Gamtininkų nuomonė dvejopa. Vieni kaltina besikeičiantį klimatą, kiti – susisukusius paukščių protus, treti – laukinius paukščius maitinančius žmones. Ne vienas gamtininkas sako, kad patys žmonės yra kalti, kad Nevėžyje nuolat būriuojasi paukščiai. Tai, pasak jų, tie patys paukščiai, kaip ir kasmet. Tiesa, kasmet jų gretas papildo ir nauji gentainiai. Taip ratas nuolat plečiasi. Gamtininkų teigimu, visoje Lietuvoje yra vietų, kur žiemoja laukiniai ir į pietus neišskridę paukščiai. Jie renkasi tokias vietas, kurios žiemą neužšąlą, ir tokias, kuriose būtų galima surasti maisto arba juos pamaitintų žmonės.