Tvarko už ES pinigus

Vystant neformaliojo švietimo infrastruktūrą senamiesčio sinagogos pastatui rekonstruoti skirta daugiau kaip 320 tūkst. eurų iš Europos Sąjungos fondų ir Kėdainių rajono savivaldybės biudžeto. Smilgos gatvės sinagogos išorės remonto ir aplinkos sutvarkymo darbus atliko UAB „Tarda“. Liko tik įrengti sinagogos vidų, kad dar vienu pastatu galėtų pradėti naudotis Dailės mokykla. 2019–2021 metų Kėdainių rajono savivaldybės strateginiame veiklos plane 2020 metais vidaus sinagogos sutvarkymo darbams suplanuota 380 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto. Bus ieškoma ir kitų finansavimo šaltinių.

Autentiškumą išsaugojusiame pastate vidus bus suskirstytas į technines kūrybos ir meno erdves, kuriose bus galima užsiimti įvairiomis veiklomis. Dailės mokyklos mokytojai turės geresnes darbo sąlygas. Sinagogoje planuojama vykdyti ir įgyvendinti kūrybines veiklas bei iniciatyvas. Tuo tikslu joje bus formuojamos skirtingoms veikloms ir edukacijoms pritaikytos erdvės. Dar 2014 metais Kėdainių rajono savivaldybė su Lietuvos žydų bendruomene pasirašė sinagogos pastato panaudos sutartį 50 metų. Bendruomenė pastatu galės naudotis iki pat 2064-ųjų metų.

Bus daugiau užsiėmimų

Dirbtuvėse mokiniai galės išbandyti skirtingus grafikos spaudos būdus: nuo giliaspaudės iki iškiliaspaudės ir nuo plokščiaspaudės iki trafaretinės. Įsikurs odos apdorojimo ir meno kūriniams kurti pritaikytos dirbtuvės. Atskira erdvė numatyta tekstilės darbų kūrimui. O mokiniai, kurie gilinasi į fotografiją ir vaizdo meną, turės sąlygas išbandyti senąsias nuotraukų gaminimo technologijas ar šiuolaikinėmis kompiuterinėmis programomis redaguoti vaizdus, kurti filmus.

Kėdainiuose – 3 sinagogos

Senosios Rinkos aikštėje atnaujintos ir veikiančios dvi žydų sinagogos yra vienos iš lankomiausių miesto traukos objektų. Jų erdvės pritaikytos kultūrinei, edukacinei, mokymosi veikloms. Mažojoje žiemos sinagogoje, kuri atnaujinta 2002-aisiais, veikia Kėdainių krašto muziejaus Daugiakultūris centras. Šalia esančioje vasaros sinagogoje nuo 2004-ųjų metų yra įsikūrusi Dailės mokykla. Šiek tiek atokiau nuo jų esančioje sinagogoje jau nuo 2020 metų pabaigos galėtų vykti užsiėmimai. Istorinio sinagogų komplekso trečioji sinagoga, dabar grąžinus autentišką vaizdą, pretenduoja tapti nauja erdve bendruomenei.

Projektas „Kėdainių Sinagogos (Smilgos g. 5A, Kėdainiai) kompleksiškas sutvarkymas, pritaikant kultūrinėms bei kitoms reikmėms“ pradėtas įgyvendinti 2017 metais.

2014−2020 m. Europos Sąjungos finansavimo laikotarpiu Kėdainių rajono savivaldybėje buvo suplanuota apie 60 projektų, kurių vertė iš viso siekia apie 40 mln. Eur. Iš jų Europos Sąjungos parama sudaro ~ 30 mln. Eur.