„Kauno akcentų“ konkursą laimėjusį projektą „Bench+“ realizavo dizaino studijos „IDwhite“ dizaineriai Renatas Šukys ir Karolis Kasikauskas. Kaip „Kas vyksta Kaune“ pasakojo R. Šukys, šviečiančių suoliukų parke iš viso sumontuota 20, jie pagaminti naudojant specialų plastiko liejimo būdą. Dizaino objektams Lietuvoje tokia technologija taikyta dar nebuvo.

Prijungti prie bendro apšvietimo tinklo

Idėjos įgyvendinimas, anot pašnekovo, užtruko. „Suolus sumontavome rugpjūtį, tačiau dar reikėjo perduoti eksploatuoti „Kauno gatvių apšvietimui“. Jie iškėlė papildomų reikalavimų, iškart negalėjome įjungti, tad suoliukai sušvito prieš geras porą savaičių“, – kalbėjo R. Šukys.

Objektai skleidžia naujos kartos RGBW šviesą su „minkštais“ perėjimais, o spalvų gama formuojama iš raudonos, žalios, mėlynos, baltos bei įvairių šio spektro derinių.

„Šviesos įranga kiek naujesnė nei įprasta. Spalvų pasikeitimo greitį kiekvienam suolui sureguliavome pagal save, nuotoliniu būdu jie nėra valdomi. Objektai prijungti prie gatvių apšvietimo, tad įjungiami tuo pačiu metu kaip ir šviestuvai“, – technines subtilybes aiškino R. Šukys.

Kauniečiai reaguoja teigiamai

„Atlikome ir nedidelį stebėjimą, kaip žmonės reaguoja į suolus. Priėjus jauniems tėvams su mažais vaikais, pirmas dalykas, ką jie daro – užkelia vaikus ant suolų ir šie bėga aplink, mažiesiems tai atrakcija. Tokių atvejų ne vienas, supratome, kad kitaip ir būti negali. Taip pat pastebėjome jaunimą fotografuojantis suolelių fone“, – pasakojo vienas projekto kūrėjų.

„Priešingas dalykas – vyresnio amžiaus žmonės sako „gamta, paukščiukai čiulba, o jūs čia atvežėte kažkokius baltus…“ – šypteli R. Šukys, pridūręs, kad dieną baltas plastikas išties kontrastuoja su aplinka.

Visgi, anot kūrėjų, kauniečiai į naujus parko elementus reaguoja pozityviai. „Nuo niūraus rudens padeda atsigauti, sako – spalvų terapija. Vykdydami darbus pastebėjome, kad praeiviai labai domisi, kas vyksta – prieina, paklausia“, – prisiminė R. Šukys.

Svarstė įvairias vietas

Tokius pat suoliukus numatyta įrengti K. Petrausko-M. Jankaus gatvių sankryžos skverelyje. Paruoštas šios erdvės sutvarkymo projektas, kuriame figūruoja ir švytintys akcentai, tačiau kol kas jis nerealizuojamas – laukia savo eilės.

„Suolams siūlyta daugiau vietų: Steigiamojo Seimo aikštė, erdvė prie Kauno pilies, kur netrukus atsirado Vytis. Su pasiūlytu įvaizdžiu šioje vietoje ir laimėjom komisijos palankumą“, – juokėsi R. Šukys.

Projekto autoriai norėjo statyti suolus aikštėse, urbanistinėje aplinkoje, ten, kur trūksta žalumos – dėl akcentų vietos gana ilgai diskutuota su savivaldybe. Kadangi Kalniečių parkas buvo naujai įrengtas ir gana erdvus, priimtas sprendimas išdėstyti šviečiančius elementus būtent ten.

„Buvo labai nemažai intelektinio darbo: suoliukų sukūrimas, techninis projektas, konstrukciniai sprendimai, technologiniai skaičiavimai.
Kadangi kūrinys naujas, reikalavo daugybės eksperimentų ir kantrybės“, – paklaustas apie „Bench+“ kainą, komentavo R. Šukys.

Projektas finansuojamas vadovaujantis Kauno savivaldybės tarybos patvirtintu Viešųjų erdvių akcentų sukūrimo ir įgyvendinimo projektų paraiškų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašu, taip pat atsižvelgiant į savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą (Nr. A-2679) dėl miesto lėšomis įrengiamų dizaino objektų sąrašo patvirtinimo.