Gavo priešpiet

Pranešimo apie nelaimę Bendrasis pagalbos centras sulaukė pirmadienį prieš pietus. Skubiuoju pagalbos telefono numeriu 112 paskambinęs vaikinas pranešė, kad dega Kėdainių rajono Akademijos miestelio Jaunimo gatvėje esanti Akademijos gimnazija. Vaikinas sakė, kad viduje yra daug dūmų. Bendrojo pagalbos centro operatorius dar kalbėdamas su jaunuoliu informaciją perdavė ugniagesiams gelbėtojams, greitajai medicinos pagalbai, policijai. Dar bekalbant su jaunuoliu specialiųjų tarnybų pajėgos išskubėjo į nelaimės vietą.

Sukėlė įtarimą

Kadangi pranešimas buvo apie gaisrą mokymo įstaigoje, kurioje yra žmonių, į įvykio vietą buvo išsiųstos sustiprintos ugniagesių gelbėtojų pajėgos – buvo aliarmuoti arčiausiai įsikūrę Dotnuvos ugniagesiai, į nelaimės vietą išskubėjo ir Krakių, Pramonės ugniagesių komandos, net du Kėdainių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos skyriai, greitoji medicinos pagalba.

Tiesa, toliau kalbant su jaunuoliu ir teiraujantis papildomos informacijos Bendrojo pagalbos centro operatorius išgirdo juoką, vaikinas daugiau informacijos nepasakė. Žinoma, toks vaikino poelgis operatoriui sukėlė įtarimą, tačiau pajėgos reaguoti privalėjo.

Gaisro nebuvo

Į nelaimės vietą sulėkus gausioms ugniagesių pajėgoms, atlikus žvalgybą, paaiškėjo, kad jokio gaisro nėra. Pramonės ugniagesių komanda buvo atšaukta pakeliui į nelaimės vietą. Ugniagesiai konstatavo, kad pranešimas buvo melagingas. Netrukus buvo išsiaiškinta ir tai, kas taip kvailai pajuokavo. Pasirodo, pertraukos metu ant kojų ugniagesius sumanė sukelti vienas ugdymo įstaigos moksleivis. Jo tapatybė specialiosioms tarnyboms jau žinoma.

Gresia bauda

Specialiąsias tarnybas be reikalo „šokdinusiam“ asmeniui gresia bauda. Jei jis nepilnametis, už jo poelgius gali tekti atsakyti jo tėvams. Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, jog už Bendrojo pagalbos centro darbo trukdymą, žinant, kad pagalba nereikalinga, gresia įspėjimas arba bauda nuo 90 iki 200 eurų. Už melagingą specialiųjų tarnybų iškvietimą gresia bauda nuo 200 iki 2000 eurų. Policija primena, jog daugeliu atveju tokie „pokštininkai“ yra nustatomi, jiems skiriamos baudos ir pateikiami ieškiniai.

Dažniausiai kviečia policiją

Pasak policijos departamento, dažniausiai melagingai yra kviečiami policijos pareigūnai, po to seka medikai ir rečiausiai yra meluojama ugniagesiams. Dėl melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų pranešę asmenys yra nustatomi, jie yra patraukiami atsakomybėn.