Visi augintiniai

„Per porą savaičių krito visi mano auginami šuniukai. Vienas po kito. Kas čia darosi nesuprantu. Ir svarbiausia tai, jog krito jauni ir sveiki šunys. Jie buvo laikomi lauke, pririšti prie būdų. Iš pradžių pagalvojau, kad gal ko užėdė, bet paskui tikrai įsitikinau, kad tai ne nuo maisto. Kalbėjausi su medžiotojais, sako gal maras koks. Baisu, nes viskas labai staigiai. Pirmą kartą gyvenime susiduriu su tokiais dalykais, mistika, ne kitaip“, – kalbėjo Surviliškio seniūnijos Urbelių kaimo gyventojas Mindaugas Černeckas.

Nerimauja dėl kitų

Vyriškis su šeima gyvena ūkiškai, laiko įvairiausių gyvulių. Vyras baiminasi dėl kitų gyvulių ir gyvūnų sveikatos.

„Pilnas kiemas, pilni tvartai visko. Baisu, kad ir tiems kas nenutiktų. Kaimelis mūsų nedidelis, vos kelios trobos, tad niekas žino, iš kur ta liga čia pas mus galėjo ateiti. Dabar dar vienas kažkoks šuo atklydo. Tai pranešiau gyvūnų tarnybai „Penkta koja“. Pažadėjo atvažiuoti ir paimti tą šunį. Bet ir jis įtartinas, vangus, gali būti sergantis. Baisu, kas darosi aplink, kažkoks košmaras“, – nerimavo Kėdainių rajono gyventojas.

Liga plinta

„Rinkos aikštė“ susisiekė su Kėdainiuos veikiančia gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“. Gyvūnų priežiūros ir globos koordinatorė Greta Linkė patvirtino, kad Kėdainių rajone siaučia pavojinga šunims liga – parvas.

„Atvejų daugėja ir liga plinta. Manau, kad yra ir daugiau atvejų, tik mes apie juos nežinome, žmonės neteikia informacijos“, – pastebėjo specialistė.

Virusas plinta

„Kėdainiuose vėl siaučia parvas, virusas aktyvus šiose, mums žinomose, Kėdainių miesto gatvėse: Alyvų, Janušavos, Pavasario, Mindaugo, Šėtos. Ligos atvejai fiksuoti Meironiškių, Urbelių kaimuose, Krakių, Surviliškio miesteliuose. Šiose teritorijose jau serga ne po vieną šunį. Pasaugokite šuniukus, jei jūsų augintinis neskiepytas kompleksine vakcina, padarykite tai kuo greičiau, o jei jau serga šunelis, būkit geri, nebeveskite jo į lauką, neplatinkite viruso dar labiau“, – informuoja gyvūnų priežiūros specialistai.

Miršta jaunikliai

Gyvūnų gerovės tarnyba „Pifas“ informuoja, kad parvas – tai labai lengvai plintantis virusas tarp neskiepytų šunų, sunkiai gydomas ir turi didelį mirtingumo rodiklį tarp jauniklių.

„Jei pastebėjote, kad šuo tampa apatiškas, atsisako ėsti, vemia ar viduriuoja – nedelskite ir skubėkite pas veterinarą, nes tai gali būt pirmieji parvo požymiai“, – informuoja G. Linkė.

Pataria nedelsti

Specialistai sako, kad pastebėjus pirmuosius ligos požymius, būtina kuo skubiau kreiptis į veterinarijos gydytoją, kadangi laiku diagnozuota ir tinkamai gydoma liga ženkliai sumažina tikimybę, jog šuo nugaiš. Ligos diagnozavimas yra greitas – ar šuniukas serga, sužinoma per 10–15 min.

Kaip nuo šios ligos apsaugoti mylimus augintinius? Veterinarai sako, kad vakcinacija laikoma pačiu veiksmingiausiu ir ekonomiškiausiu būdu užkirsti kelią parvovirusinei infekcijai. Vakcinacija apsaugo nuo užsikrėtimo arba susilpnina ligos pasireiškimą ir pasekmes. Praėjus dviem savaitėms po skiepų, šuniukas įgyja imunitetą ir gali kontaktuoti su kitais šunimis.

Taigi, jei šuniukas neskiepytas, patariama vengti šunų susibūrimo vietų, kur šuo gali užsikrėsti parvovirusine infekcija.