Garantuotas startas – kitais metais

„Bolt“ vadovas Lietuvoje Andrius Pacevičius portalo žurnalistams sakė, kad Kaune paspirtukai šimtu procentų atsiras kitais metais. „Šiemet šią paslaugą mums dar reikia „prasukti“ Vilniuje ir pasižiūrėti, kaip sekasi. Realiau, kad į Kauno gatves paspirtukai išriedės kitąmet, bet visada svarstome plėtrą į kitus miestus“, – tvirtino pašnekovas.

Anot A. Pacevičiaus, tai nėra labai sudėtingas procesas, nereikia kažkokios didžiulės infrastruktūros – jeigu tik yra poreikis, papildomų paspirtukų bendrovė gali paleisti ir kituose miestuose.

„Visgi visos rinkos skirtingos. Estijoje, Latvijoje kol kas sekasi puikiai, aišku, ten nėra tokių stiprių antrų miestų kaip Kaunas Lietuvoje. Čia savotiškai nauja patirtis, bet neatmetame jokių galimybių“, – tikino „Bolt“ vadovas Lietuvoje.

Kitais metais, A. Pacevičiaus teigimu, kauniečiai tikrai galės lėkti sparčiai populiarėjančia transporto priemone, o šiais – kaip verslas parodys. „Pamatysime, kaip sekasi sostinėje, tada žiūrėsime“, – reziumavo „Bolt“ vadovas, pridūręs, kad net žiniasklaidos susidomėjimas duos impulsą pasikalbėti apie paslaugos plėtrą su kolegomis Taline.

Paskatino didžiulė paklausa

Kaip DELFI praėjusią savaitę pasakojo už elektrinių paspirtukų paslaugų startą atsakingas „Bolt“ produktų vadovas Dmitrijus Pivovarovas, žengti į Rygą ir Vilnių paskatino kaip tik netikėtai didelė paspirtukų paklausa gimtajame bendrovės mieste – Taline. Šiuo metu „Bolt“ paspirtukų paslaugą siūlo ir Madride bei Pernu.

Skelbta, kad Vilniuje „Bolt“ startuos su keliais šimtais paspirtukų, jų skaičiui palaipsniui didės. Gamintojų duomenimis, šia transporto priemone galima nuvažiuoti apie 45 km, tačiau realus įveikiamas nuotolis, priklausomai nuo kelio, greičio, vairuotojo svorio, siekia 25-30 km.

DELFI žurnalistė Viktorija Chockevičiūtė rašė, kad pirmąsias kelias veiklos savaites paspirtukų atrakinimas bus nemokamas, o pati kelionė kainuos 10 euro centų už minutę. Vėliau paspirtuko atrakinimo mokestis sieks 50 centų, tačiau kelionės kaina išliks tokia pati.

„Bolt“ platforma įkurta 2013 m., Lietuvoje veikia nuo 2014 m. Šiuo metu pavežėjai paslaugas teikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Mažeikiuose. Dar šiemet „Bolt“ išsikviesti galės ir Marijampolės gyventojai.

Žadėjo, bet netesėjo

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad vasario pabaigoje elektrinių paspirtukų paslaugą Lietuvoje teiksianti pranešė automobilių dalijimosi bendrovė „CityBee“.

Tuomet skelbta, kad į Vilniaus gatves išriedės 500, Klaipėdoje ir pajūrio regione bei Kaune – po 200 elektrinių paspirtukų. Pritaikyta analogiška „Bolt“ kainodara – išsinuomoti transporto priemonę valandai kainuoja 6,5 euro: 0,5 euro sudaro starto mokestis, dar 10 euro centų atsieina kiekviena minutė.

Balandį į Kauno gatves sugrįžtant „CityBee“ dviračiams, įmonė priminė, kad netrukus šiame mieste pasirodys ir elektriniai paspirtukai. Žadėta, kad transporto priemonė Kauną pasieks iki vasaros, tačiau paspirtukų vis dar nematyt.