Veikti galėtų bent iki vidurnakčio?

Praėjusių metų pabaigoje iškilmingai atidarius po rekonstrukcijos neatpažįstamai pakitusį Vytauto parką, kėdainiečiai džiaugėsi – pagaliau mieste atsirado nuostabi poilsio erdvė, kurioje galės laisvalaikį leisti ir šeimos su mažais vaikais, ir jaunimas, ir senjorai.

Ši vieta tapo išties populiaria susibūrimų vieta, o pagrindiniu akcentu tapo modernus fontanas. Žėrintis įvairiomis spalvomis, kintančiais vandens srautais jis niekuo nenusileidžia tiems fontanams, kurie įrengti kituose mūsų šalies ar užsienio šalių miestuose.

Deja, džiaugtis fontanu galima tik iki 22 val. Šis faktas kai kuriems kėdainiečiams nepatinka, nes vasarą tokiu laiku dar būna pakankamai šviesu ir neatsiskleidžia visas šio fontano grožis.

„Grįžau trumpam į gimtuosius Kėdainius, kartu atvykusiems draugams norėjau parodyti mūsų naująjį fontaną. Vaikštinėdami senamiesčiu laukėme, kol labiau sutems, deja, nuvykus į Vytauto parką fontanas jau neveikė. Tik tada sužinojau, kad jis išjungiamas lygiai 22 val. Nesuvokiu tokio sprendimo, gal tokiu būdu vanduo ar elektra taupomi“, – „Kėdainių mugės“ redakcijai rašė sostinėje studijuojanti Gabija.

Savo nuomonę apie tai, jog Vytauto parko fontanas galėtų veikti bent iki vidurnakčio, išsakė ir kiti kėdainiečiai. Jų argumentai tokie patys – įspūdingas šio fontano grožis atsiskleidžia tik sutemus, tad jis galėtų veikti bent iki vidurnakčio.

Fontanas išjungiamas saugant gyventojų ramybę

Kodėl Vytauto parko fontanas nustoja veikti lygiai 22 val.? Gal jį eksploatuojanti savivaldybė susidūrė su finansiniais sunkumais ir taip bandoma sutaupyti fontano išlaikymui skiriamas lėšas?

Laikinasis Kėdainių miesto seniūnijos vadovas Algirdas Krivičius patvirtino žinantis apie dalies kėdainiečių nusiskundimus, kad, jų nuomone, fontanas veikia per trumpai.

Tačiau toks jo veikimo laikas nustatytas ne dėl taupumo, bet dėl kur kas žemiškesnės priežasties.

„Tiesiog gauname labai daug šalia gyvenančių žmonių nusiskundimų, jog įrengus parką dėl triukšmo jie negali pailsėti. Todėl ir buvo priimtas sprendimas fontaną išjungti 22 valandą, kai prasideda absoliučios ramybės laikas“, – sakė A. Krivičius.

Laikinasis miesto seniūnijos vadovas pripažino – esama dviejų, vienas kitai prieštaraujančių, nuomonių. Vieni kėdainiečiai nori, kad fontanas veiktų kuo ilgiau, o kiti, gyvenantys šalia esančiuose daugiabučiuose – skundžiasi triukšmu.

„Šis klausimas jau buvo svarstomas, savivaldybės valdžia galvoja, kad fontanas turi veikti iki 22 val.“, – sakė A. Krivičius.

Veikimo laiką gali dar labiau sutrumpinti

Vytauto parko fontaną prižiūri konkursą laimėjusi bendrovė „Oksta“. Sutartyje, kurią miesto seniūnija sudarė dar šių metų gegužės 27 dieną, yra numatyta, jog fontanas turi veikti nuo 8 iki 22 val.

Nors, A. Krivičiaus teigimu, fontano veikimo laikas – diskusijų objektas, apie veikimo trukmės pailginimą sutartyje nėra užsimenama. Numatoma tik galimybė dar labiau sutrumpinti jo darbo laiką.

„Kėdainių miesto seniūnija, atsižvelgdama į dienos ilgumą, paslaugos teikėjui gali nurodyti paankstinti fontano išjungimo laiką iki dviejų valandų“, – teigiama seniūnijos parengtoje Vytauto parko fontano priežiūros techninėje specifikacijoje.

Beje, Vytauto parko fontano išlaikymas nėra pigus. Jis per mėnesį miestui kainuoja 1 tūkst. 930 eurų. Būtent tokią kainą nurodė konkursą laimėjusi bendrovė „Oksta“.

„Fontanas – sudėtingas įrenginys. Jame veikia 16 siurblių, 1 tūkst. 300 purkštukų, juos reikia nuolatos prižiūrėti, kas savaitę valyti filtrus“, – sakė A. Krivičius.

Kam pramogos, o kam – galvos skausmas

Apie šalia Vytauto parko esančiuose daugiabučiuose gyvenančių žmonių nusiskundimus „Kėdainių mugė“ jau yra rašiusi. Deja, iki šiol problema lieka aktuali, mažai kas pakito.

Kita vertus, Kėdainiuose nutiko tai, kas neaplenkia nei vieno miesto. Poilsiui bei turiningam laisvalaikio praleidimui skirtą Vytauto parką atrado ne tik jaunos šeimos su vaikais, bet gerokai ūgtelėjusio jaunimo grupės.

Kai vakarėjant iš parko pasitraukia mažieji su savo tėvais, į namus grįžta senjorai, juos pakeičia triukšmingas ir ne itin tolerantiškai šalia gyvenančių žmonių atžvilgiu nusiteikęs jaunimas. Vietos gyventojai jau anksčiau yra minėję, kad jau nuo pavasario, atšilus orams, vakarais čia vartojamas alkoholis, galbūt net ir kvaišalai.

„Palyginus su tuo, jog nenušienauta žolė, tai dar būtų galima kentėti, bet, aišku blogai, nes veisiasi erkės ir t.t. Bet vakarais Vytauto parke baisus triukšmas, motociklų riaumojimas, prie fontano renkasi dviratininkai, jaunimo grupės, ramybės nėra. O juk tai miegamasis rajonas!!! Kam pramogos, o kam galvos skausmas“, – socialiniame tinke „Facebook“ skundžiasi kėdainietė.

Kameros įrengtos, bet tinkamai neveikia

Rekonstruojant Vytauto parką jame buvo įrengtos ir dvi vaizdo stebėjimo kameros. Kitų šalies miestų parkuose įrengtos kameros padeda gana efektyviai kovoti ir su girtuokliaujančiu jaunimu, ir su triukšmadariais.

Transliacijas stebintiems darbuotojams pastebėjus daromą pažeidimą operatyviai informuojami policijos patruliai. Laikui bėgant dingsta noras netinkamai elgtis kamerų stebimoje vietoje bei turėti reikalų su pareigūnais.

Pasidomėjus, kaip ši kontrolė vyksta Kėdainiuose, o konkrečiai – Vytauto parke, paaiškėjo, jog kameros iki šiol neveikia taip, kaip turėtų.

Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Vytautas Andrulis minėjo, jog iki šiol nepavyksta išspręsti techninių problemų, nors sutartis dėl duomenų perdavimo jau seniai pasirašyta, kameros iki šiol nėra priduotos eksploatacijai.

Tereikia rimto požiūrio ir konkrečių veiksmų

Kadenciją baigęs rajono vadovas Saulius Grinkevičius, kuriam vadovaujant buvo sėkmingai įgyvendintas parko atgaivinimo projektas, tuomet stebėjosi, kad dabartiniai rajono vadovai nesirūpina, kad jaunimas vakarais netrikdytų gyventojų ramybės.

„Aš esu įsitikinęs, jog šią problemą galima išspręsti visai paprastai. Tam tikrose vietose įrengiant motociklų ir motorolerių eismą draudžiančius kelio ženklus, galbūt net ir tuos, kurie draudžia tam tikru paros laiku stovėti automobiliams. Sutarus su rajono policijos komisariatu, patruliuojantys pareigūnai galėtų reguliariai vakarais užsukti į šį parką.

Parke įrengta vaizdo stebėjimo sistema, tad ne tik policija, bet ir savivaldybės viešosios tvarkos skyrius, jo darbuotojai galėtų periodiškai pasidomėti, ką čia veikia jaunimas, patikrinti, ar nevartojamas alkoholis“, – svarstė kadenciją baigęs rajono meras S. Grinkevičius.

Pasak politiko, vakarais triukšmaujančius ir šalia gyvenančių žmonių nepasitenkinimą keliančius jaunuolius paskatinti rinktis kitą vietą visai nesunku. S. Grinkevičiaus manymu, tereikia tik dabartinių savivaldybės vadovų noro tai padaryti, aiškios pozicijos ir konkrečių veiksmų, kurių jis šiuo metu pasigendantis.