Spalvingą gyvenimo istoriją turintis kaunietis baigęs mokyklą įsidarbino „Lituanikos“ gamykloje, kur dirbo įvairiausius darbus: nuo vinių traukimo, frezavimo iki batų apvilkimo. Tačiau čia ir prasidėjo jo kaip kūrėjo gyvenimo kelias, o pirmasis jo kūrinys – degtukų dėžutės dydžio radijas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Skaičiau knygas, viskuo domėjausi, įsidarbinau radijo gamykloje. Čia gimė mano pirmas kūrinys – degtukų dėžutės dydžio radijas su garsiakalbiu. Bet ties čia nesustojau, kūriau toliau“, – pasakoja kaunietis.

Grįžęs iš dviejų metų tarnybos be atostogų, Zenonas kibo į mokslus ir netruko susirasti darbą – pradėjo perrinkinėti variklius. Vyras pasakoja, kad viso to išmoko vedamas smalsumo ir greito žinių įsisavinimo, matė, kaip tai daro įgudę darbininkai, taip pat savo davė nebijojimas eksperimentuoti ir bei žinios, įgytos vakarinėje profesinėje mokykloje.

Savarankiškai tvarkydamas siuvimo mašinas, kas buvo labai gerai apmokamas darbas, Zenonas susidomėjo ir automobiliais.

„Automobiliai traukė nuo mažens, kaip ir kita technika, ši sritis buvo itin pelninga. Nusipirkau žigulį po avarijos ir kartu su kaimyno pagalba jį sutvarkėm, pardaviau. Taip metai iš metų, kol verslas įsisuko – uždirbdavau tūkstančiais rublių per mėnesį. Iš to pasistačiau namą prestižiniame Kauno rajone, vedžiau, tačiau tai buvo ne pabaiga“, – pasakoja vyras.

Kadangi vyras jau turėjo namus ir pastovų darbą, tad pateikė prašymą ir gavo paskyrą automobiliui. Iš aukcionų JAV atplaukė Chevrolet Impala, kuri buvo priemonė vežioti vestuvininkams, kas taip pat buvo pelningas verslas. Tačiau dirbant tokį darbą vyras nusprendė grįžti prie to, nuo ko pradėjo – kūrybos.

Zenonas Šveikauskas

„Sutikau vieną verslininką iš svetur, kuriam papasakojau per daug metų susikaupusias idėjas. Šis surado investuotojus ir įsukome gamybą – automatizuotai gaminome lėktuvų, tankų dalis, pats suprojektavau ir paleidau robotizuotą gamybos sistemą, veikė kelios pamainos su keliais šimtais darbuotojų. Pradėjome tekinti, o produkciją tiekėme į įvairias šalis, didžiąją dalį – į Armėniją. Čia tekdavo ir lankytis, sutikdavo prašmatniai – raudonas kilimas, priėmimai, privatus lėktuvas“, – prisimena Z. Šveikauskas.

Tačiau keitėsi santvarkos, verslas – taip pat, gamyba ir detalių poreikis sumažėjo. Zenonas jau savo ceche pradėjo dideliais kiekiais tekinti įvairias detales baldams, sportiniams laivams, pavėsinėms, pagal individualų užsakymą pagamino detales baidarei, su kuria Lietuvos olimpiečiai iškovojo medalį. Taip pat yra daręs skulptūrą Bronislavo Lubio namams.

Pats naujausias Zenono kūrinys, kurį jis pats sugalvojo, sukūrė ir atvežė parduoti į Kaune vykstantį Bagažinių turgų, prašmatnus gultas namų augintiniams. Čia parduodami ne tik seni nenaudojami daiktai, tačiau Bagažinių turgus yra puiki vieta pristatyti kūrybą pradedantiems bei jau kurį laiką kuriantiems menininkams.

Zenonas Šveikausko dirbiniai

„Augintiniams skiriama daug dėmesio, pamaniau, kodėl gi nesukūrus jiems karališko gulto, kuris ne tik patiks šuniui, bet ir papuoš namus. Turiu prigaminęs tūkstančiais prašmatnių krėslų ir laivo vairų, tai – puiki detalė papuošti namus, pasilepinti. Galiu pagaminti ir pagal užsakymą, man, pragyvenus tokį spalvingą gyvenimą, labai svarbu bendravimas ir įvertinimas, todėl nuolat lankausi Bagažinių turguje, kur sutinku daug įvairių žmonių, kurie neleidžia sustoti“, – pasakoja Zenonas Šveikauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)