Liepos 13 dieną nuo 14 valandą senajame Kėdainių miesto parke prasidės tradicinė kulinarinio paveldo ir pramogų šventė. Prieš daugiau kaip du dešimtmečius sumanyta ir Kėdainių kultūros centro įgyvendinama šventė šiais metais į miesto renginių planą pasibeldė su nauja idėja. Atsiradus naujų inovatyvių produktų iš agurkų gamintojų, Agurkų šventė pakvietė prisijungti ir prekės ženklą „Gurkė“ su jų sukurtu unikaliu projektu – „Kėdainių ūsai“. Kiemelyje vyraus inovatyvūs skoniai ir produktai bei pramogos vyrams.

Pasitiks atsinaujinusi mugė

Organizatoriai džiaugiasi, kad šių metų Agurkų šventės mugė išsiskirs dalyvių gausa ir asortimentų įvairove. Mugės dalyviai suvažiuos iš įvairių Lietuvos miestų, bus dalyvių ir iš legendinio Ekaterinburgo.

Agurkų šventė

Prekymetis prasidės nuo 14 valandos ir veiks iki pat sutemų. Čia galėsite įsigyti ne tik tautodailės dirbinių ir tautinio paveldo produktų, bet ir skaniai ir sočiai pavalgyti. Blynų, mėsainių ir šilkinės košės kvapas vilios Jus iš tolo. Kiekvienas apsilankęs mugėje, čia vietoje, galės nusikalti proginę monetą, „išsitatuiruoti“ ar ąžuolinėje bačkutėje išsispausti aliejaus, rašoma Kėdainių rajono savivaldybės pranešime spaudai.

Vidurvasaris Kėdainiuose

Švenčių kalendoriuje liepos mėnesio antrąjį šeštadienį įsitvirtinusi Agurkų šventė dažniausiai praneša du dalykus: atėjo vidurvasaris ir atpigo agurkai.

Šventės data prieš daugiau kaip 20 metų buvo parinkta atsižvelgiant į agurkų augintojų veiklos ypatumus. Tokiu metu patys pirmieji − brangiausi − agurkai jau parduoti, derlius gausus, kaina kritusi – reiškia, ir didysis darbymetis yra pasibaigęs. Tokiu metu galima ir atsipūsti. Dieną kitą praleisti lengviau. Na, o taupiosios šeimininkės stoja prie puodų ir ruošia agurkus žiemai: raugia, marinuoja, konservuoja.

Po Agurkų šventės naktys dar sparčiau trumpėja ir vasara ritasi link rudens arba kitų švenčių.

Nepakeičiama daržovė

Niekas nenuginčys, kad agurkas labai populiari daržovė. Jis nepakeičiamas salotų, sriubų, užkandžių ingredientas. Šviežias, marinuotas, raugintas, džiovintas, dabar jau ir šaltyje džiovintas ir į miltelius sutrupintas agurkas tinka visur. Iš jų gaminami net agurkų ledai Kėdainių senamiesčio restorane.

Ir paprastai patiektas, tiesiog žalias, be jokių priedų prie keptos mėsos, dešrelių ar maltinių, agurkas paglostys gurmanui širdį. Agurkas gali būti ir idealus užkandis, jei patieksite žalius agurkus su šviežiu medumi. Globalėjant pasauliui iki šiol dar galima nustebinti užsieniečius žaliu agurku, padažytu į saldų, klampų medų. Išradingi buvo tie mūsų protėviai.

Panaudoja net peraugusius

Taupios krašto šeimininkės nieko neišmeta. Žiemai panaudojami net peraugę agurkai. Vietinės šeimininkės įsigudrina tokius didžiulius agurkus lupti, pjaustyti gabaliukais, po to apvirti su dideliu kiekiu pjaustytų svogūnų galvų, gausiai pridėję smulkintų petražolių, pagardinę pagal skonį pipirais, druska, citrinos sultimis arba actu bei aliejumi. Tokį mišinį konservuoja ir pastato žiemai. Sunku būtų net įsivaizduoti kitą tokią gaivią, lengvą ir paprastą naudoti daržovę.

Laukuose augina mažiau

Kėdainiuose dar tikima, kad agurkas skaniausias „iš lauko“. Ir iki šiol šeimininkės dar užsiaugina agurkų daržo lysvėje, tačiau daugiausia juos perka profesionaliai užaugintus ūkininkų. Kėdainių rajone agurkų plotus deklaruoja 30 ūkio subjektų. Iš viso agurkai užima 16,90 ha. Uždarame grunte, t. y. šiltnamiuose, agurkus augina 26 rajono ūkininkai ir tik 4 ūkininkai šią populiarią daržovę augina lauko lysvėse. Lauke auginama apie 4 ha agurkų. Pagal auginamus plotus, agurkai – tik šeštoje vietoje, po morkų, gūžinių kopūstų, svogūnų, špinatų ir burokėlių.

Kiemeliuose verda gyvenimas

Agurkų šventės siela − režisierė Daiva Urbonienė sako, kad Agurkų šventė niekada neišsisemia. „Mūsų agurkų šventė – unikali ir vienintelė tokia. Didžiausias jos tikslas buvo pagerbti augintoją, žemdirbį, kuris gražiausią sezoną − vasarą sunkiai triūsia, kad užaugintų skanių ir maistingų daržovių visiems. Dėl to pirmosiose šventėse rinkome Agurkų karalius. Dabar jau nebe. Šiandien tai bene linksmiausia šventė suaugusiems žmonėms, kurioje gali pramogauti ir ragauti“, − pasakoja režisierė.

Šventėje tradiciškai kasmet įsikuria 11-os rajono seniūnijų kiemeliai, kuriuose vyksta vis skirtingos pramogos, patiekiami gardžiausi patiekalai, demonstruojami amatai ir geriausia miestelių žmonių išmonė bei rodomas atstovaujamo krašto savitumas, prasmingiausios tradicijos. Agurkų šventėje susitinka kartos ir kaimynai, agurkų augintojai ir perdirbėjai.

Agurkų šventė

Taip pat kasmet vyksta šeimininkų varžytuvės. Šiemet konkurse „Skonių puokštė“ net 11 užsirekomendavusių šeimininkių varžysis gamindamos geriausias salotas pagal savitą receptą.

Tinka pramogoms

Nebrangus agurkas pačiame vidurvasaryje tinka ir pramogoms. Tai įrodyta per 22 metus kuriamą tradiciją. Per Agurkų švenčių istoriją kiek žaidimų prigalvota, kiek čempionatų surengta. Agurkai mėtyti, gaudyti, stumdyti, tempti su maišais. Iš jų darytos puokštės, skulptūros. Su jais žaista, statyta, konstruota. Šiais metais komandos registruojasi į „Žaliąjį balionsviedį“. 12 užsiregistravusių komandų varžysis dėl 1-os, 2-os ir 3-ios vietos. Už tai jiems bus įteikti Agurkų medaliai.

Parkas nebeįsileis

Šis renginys bus paskutinis senajame miesto parke. Kultūros paveldo objekte nuo gilumoje esančios senosios estrados jau pradėti parko modernizavimo darbai, todėl šiam vienam iš gausiausiai miestiečių lankomų renginių tai dar netrukdys. Tačiau vėliau parkas užsidarys ir jame bus atliekami darbai, kurių vertė beveik du milijonai Eur. Per metus laiko grafų Čapskių įkurtas parkas labai pasikeis ir taps moderniai sutvarkyta patogia poilsiui ir sveikatingumui skirta teritorija.

„Agurkų šventės“ Kėdainių miesto parke programa

14:00 Mugė
16:00 Kėdainių rajono seniūnijų kiemeliai: kulinarinio paveldo pristatymai ir amatų demonstravimai, liaudies muzikantų pasirodymai, inovatyvioji „Gurkė“ ir unikalus projektas „Kėdainių ūsai“, šeimininkių varžytuvės „Skonių puokštė“, čempionatas „Žaliasis balionsviedis. Gaudyk! Nežiopsok!“
18:00 Prasidės koncertinė programa. Kėdainių kultūros centro Kalnaberžės skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Beržynėlis“, popduetas „Du Donatai“, muzikinis projektas „Švieski man vėl“ (Kauno bigbendas ir Povilas Meškėla pristato maestro Stasio Povilaičio dainas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją