Nuo caro laikų

„Varnaėdynių puotos Kalnaberžėje vyko prieš šimtus, o gal net tūkstančius metų. Tai gili tradicija ir seni papročiai.

Senieji kalnaberžiškiai mena, kad mūsų kaime varnaėdynes puoselėjo carinės Rusijos ministras pirmininkas Piotras Stolypinas. Jis čia rengdavo balius, kurių metu buvo valgomi varniukai. Tuomet čia būdavo didžiulės puotos, didžiulės varnų valgymo šventės. Tai va šias tradicijas gaiviname ir mes, norime puoselėti jas, perduoti iš kartos į kartą“, – kalbėjo vyriausiasis Kalnaberžės varnaėdas, šios šventės įkvėpėjas ir vienas iš organizatorių, advokatas Andrius Gudžinskas.

Bendruomenės šventė

Šventės organizatorė, Kalnaberžės centro bendruomenės pirmininkė Daiva Staškuvienė pažymėjo, kad varnaėdynės yra viena iš didžiausių Kalnaberžės krašto švenčių, kuri yra mėgiama ir laukiama visos kaimo bendruomenės.

„Varnaėdynių šventė mūsų krašte turi labai gilias tradicijas, ji nuo pat dvaro laikų niekada nebuvo nuėjusi į užmarštį.

Varnaėdynės mūsų kaime vykdavo privačiuose kiemuose, mažuose žmonių būreliuose, o dabar štai išaugo į tokį didelį bendruomenės renginį. Tuo mes labai džiaugiamės, ir turėdami tokią tradiciją, unikalią Lietuvoje, jaučiamės išskirtiniai, įdomūs ne tik vietiniams, bet ir svečiams, kurių kasmet susirenka iš visų Lietuvos kampelių ir net iš užsienio“, – pasakojo D. Staškuvienė.

Turtinga šventė

„Šventė iš ties graži ir turtinga. Joje groja vietiniai mūsų kolektyvai ir kviestiniai dainininkai, veikia kulinarinio paveldo kiemelis, kur žmonės gali pasivaišinti tradicine gira, sūriais, sviestu, sausainukais, kitais gaminiais.

Žinoma, kai bus iškepti varniukai, pakviesime žmones paragauti ir jų.

Šiandien taip pat apdovanosime tuos, kurie talkina bendruomenei. Taip pat apdovanosime vyriausius mūsų gyventojus, jauniausius gyventojus ir naujakurius. Tokia jau mūsų tradicija“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkė.

Varniukai – gardūs

Šiemet varniukus kepė kraštietis Ernestas Stanionis. Vyriškis sakė, kad tokia pareiga jį užgriuvo pirmą kartą, bet pažymėjo, kad šį darbą jam atlikti sekasi visai neblogai.

„Varniukai – minšti, jauni, kepa gerai. Juos žmonės valgo su svogūnais, pomidorų padažu ir duona. Sako, kad skanu. Kiekvienam savas skonis, bet svarbiausia – negalvoti, kad čia varna ir tiek. Mėsytė tikrai yra skani“, – šypsojosi varniukų kepėjas.

Puiki šventė

Visi šventės dalyviai sutarė, kad šiųmetės varnaėdynės pavyko tikrai puikiai. Netrūko nei žiūrovų, nei dalyvių, nei pramogų tiek jauniems, tiek vyresniems.

„Džiaugiamės, kad žmonės renkasi. Kituose kaimuose šventės traukiasi, mažėja, o Kalnaberžė sugeba ne tik išlaikyti savus, bet dar pasikviesti ir svetimus, svečius. Tai labai šaunu, kad esame įdomūs, reikalingi. Smagu pačiam pagroti ir padainuoti, ir kitų paklausyti, atsipalaiduoti“, – apibendrino geros nuotaikos niekada nepritrūkstantis kolektyvo „Beržynėlis“ dainininkas ir muzikantas Gintaras Kisielius.