Iki šiol mieste tokia bibliotekėlė veikė tik Gegučių parke. Čia lauko bibliotekos idėja sėkmingai prigijo – knygų mainų vieta gyvuoja, kėdainiečiai noriai ir aktyviai ja naudojasi.

Prigijo

Po atviru dangumi veikiančių, laisvai viešosiose erdvėse visiems prieinamų ir žmones suburiančių mažų bibliotekėlių idėja populiari visame pasaulyje. Tokių bibliotekėlių apstu ir įvairiose Lietuvos vietose.

Lauko bibliotekėlės Kėdainiuose idėjos iniciatorė yra Kėdainių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja, režisierė, teatro studijos „Polėkis“ vadovė, poetė Genovaitė Gustytė. Jos dėka atsirado abi miesto lauko bibliotekėlės.

„Pirmoji lauko bibliotekėlė buvo atidaryta prieš porą metų per Miesto šventę Gegučių parke. Mintį padaryti tokią pačią knygų mainų vietą prie kultūros centro puoselėjau jau senokai, turėjau ją vos įsteigusi pirmąją bibliotekėlę Gegučių parke.

Kultūros centro prieigos, manau, yra patogi vieta tokiai bibliotekėlei – žmonės atvažiuoja į kultūros renginius, bus galima atvežti ar pasiimti knygų.

Labai myliu lietuvių kalbą ir literatūrą, tad džiaugiuosi, kad galėjau įgyvendinti dar vienos lauko bibliotekos idėją. Viliuosi, kad ir ši, antroji, vieta knygų apsikeitimui bus populiari.

Džiugu, kad Gegučių parko bibliotekėlė yra mylima žmonių, jos ir knygų neniokoja. Kartais nuvažiavę randame ją sausakimšą knygų – žmonės neša, dalinasi ir tai yra nuostabu“, – džiaugiasi G. Gustytė.

Populiaru

Kėdainių kultūros centro bibliotekėlė veiks tokiu pačiu principu kaip ir Gegučių parko lauko biblioteka. Bibliotekėlės knygų niekas nekontroliuos – kas norės, tas jas galės imti ar atnešti.

„Bibliotekėlė yra skirta visiems kėdainiečiams. Tiesa, kol kas vaikiškų knygelių joje yra nedaug, tačiau knygų paaugliams, suaugusiems, įvairių žanrų ir autorių yra tikrai gausu. Visos knygos į naująją lauko bibliotekėlę atkeliavo iš kėdainiečių namų – jos buvo aukojamos per praėjusią Miesto šventę, taip pat kai kurios leidyklos dovanojo kelias knygeles, čia yra kultūros centro darbuotojų, mano studijos vaikų atneštos knygos. Labai kviečiame kraštiečius imti skaityti knygas iš naujosios lauko bibliotekėlės, taip pat dovanoti jai savo perskaitytas knygas, ypač, kaip jau minėjau, trūksta vaikiškų knygučių“, – kviečia G. Gustytė.

Paminėjo

Antradienį minint Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną Kėdainių kultūros centre buvo surengta šventė. Čia vyko jau dvyliktus metus rengiamas skaitovų konkursas „Pavasaris pražydo žodžiais...“. Jame dalyvavo 18 rajono moksleivių.

Geriausiais skaitovais buvo išrinkti: 5 klasių grupėje – Karina Saulevičiūtė, 6 klasių grupėje – Mikas Šeliakas, 8 klasių grupėje – Agnė Virkutytė.

Konkurso nominacija už artistiškumą atiteko Pijui Verikui, už kalbos taisyklingumą – Gabijai Matkutei.

Taip pat tądien Kėdainių kultūros centre buvo rodomas šiais metais išleistas lietuvių kūrėjų K. Sajos ir A. Zalatoriaus filmas „Knygnešio duktė“. Tai juosta apie partizanų ryšininkę Mariją Žiliūtę – partizanų vado Jono Žemaičio slaugytoją. Renginio metu vyko mažoji knygų mugė.

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną paminėti kviečia ir Kėdainių M. Daukšos viešoji biblioteka. Vaikų ir jaunimo skyriuje gegužės 10 d. vyks renginys, kurio metu bus pagerbti Nacionalinio diktanto konkurso I etapo laimėtojai. Vėliau bus paskaita „Tobulėjimo, kūrybos ir pokyčių sėkmė per kalbą: paslėptos prasmės ir nematomi ryšiai“, kurią skaitys prof. dr. Elena Jolanta Zabarskaitė.