Giedrą dieną iš jo matyti Pažaislio vienuolyno stogai, dalis Europos prospekto, Jiesios piliakalnis (Napoleono kalnas), Pelėdų kalno vėliava, Senamiesčio bažnyčios, „Žalgirio“ arena su Karmelitų bažnyčia, Prisikėlimo bažnyčia, Soboras, Šilainių daugiabučiai ir net Noreikiškių vandens bokštas su „Via Baltica“ magistrale.

Neseniai startavo ekskursijos į šį slaptingą bokštą. Po jį pasižvalgė ir „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai su KAVB Pagrindinės saugyklos skyriaus vedėja Aušra Karpinskiene.

10 kilometrų knygų

KAVB istorija skaičiuojama nuo 1950 m. spalio 1 d., kai buvusiuose Prekybos, pramonės ir amatų rūmuose (K. Donelaičio g. 8, arch. V. Landsbergis-Žemkalnis) įsikūrė biblioteka. Jai plečiantis 1987 m. rugsėjo 3 d. Mažajame ąžuolyne, buvusioje Parodų aikštėje, buvo atidaryti naujieji rūmai (Radastų g. 2, arch. B. Zabulionis), kuriuose ir yra 30 metrų aukščio bokštas. Šiuo metu veikia abu bibliotekos padaliniai (K. Donelaičio g. 8/Lydos g. 2 įsikūrę Muzikos leidinių, Senųjų ir retų spaudinių bei Vaikų literatūros skyriai).

Beje, 1987 m. kraustantis į naują pastatą, knygos vežtos iš kelių mieste išsibarsčiusių KAVB knygų saugyklų, viena jų 1963–1990 m. veikė Šv. Mikalojaus (Benediktinių) bažnyčioje, o buvusiame Aleksoto kino teatre „Pašvaistė“ (Vidukalnio g. 2) 1989–1991 m. saugoti spaudiniai užsienio kalbomis, išleisti iki 1945 m.

Eiti iš vieno padalinio į kitą patogu Parodos kalno laiptais, esančiais greta legendinių Kauko laiptų.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos (KAVB) saugyklos bokštas

KAVB yra antra pagal dydį Lietuvoje. Jos pagrindinėje saugykloje saugoma daugiau kaip 2 mln. leidinių. Iš jų 1,3 mln. yra 1946–2000 m. išleistas Nacionalinis publikuotų dokumentų archyvinis fondas, priklausantis Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, KAVB saugomas depozito teisėmis. Skaitytojams prieinamų knygų ir kitų leidinių fondą sudaro 1 mln. egzempliorių, iš kurių 130 tūkst. – nuo 2001 m. iš leidėjų gaunamo Lietuvoje išleistų leidinių nemokamo egzemplioriaus pagrindu saugomas Archyvinis fondas. Bokšte yra net 10 kilometrų knygų lentynų ir 3 kilometrai – laikraščių bei žurnalų lentynų.

Kas įsikūrę bokšte

Bokštas – tai KAVB saugyklų korpusas, einantis per 7 aukštus (kiekvienas aukštas turi du pusaukščius, perdengtus metaline perdanga, į juos patenkama laiptais). „Iš vieno į kitą pusaukštį pakliūni vidiniais laiptais, tarsi iš laivo triumo į denį“, – palygino pagrindinės saugyklos vedėja Aušra Karpinskienė.

Ekskursijos gyventojams yra rengiamos pagrindinės saugyklos dalyje nuo 4 iki 7 aukšto. Tarp šių aukštų įrengti liftai darbuotojams, jei jie neveikia – atnešti užsakytų knygų keliaujama kojomis.

Į knygų saugyklą paprastai patenka tik darbuotojai, o lankytojams ši dalis atveriama užsiregistravus į ekskursiją.

Saugykla uždara, nes knygoms reikia mažai šviesos, specialių atstumų nuo langų ir grindų, stacionarių, įbetonuotų lentynų. Temperatūra – 18 laipsnių šilumos, drėgmės rodiklis – 55 proc.

Saugykloje įdiegta automatinė dujinė gaisro gesinimo sistema, nes gesinant vandeniu daroma žala spaudiniams.

Kas įdomesnio skirtinguose saugyklos aukštuose? 4 a. darbuotoja baksteli pirštu į vienintelį veikiantį knygų liftą, keliantį iki 100 kg svorį ir gabenantį leidinius tarp pusaukščių.

Kitas leidinių gabenimo aparatas – legendinis „Suchanovo“ konvejeris, nuo kurio knygos seniau ridendavosi į reikiamus pusaukščius, deja, dėl kreivai išmūrytos lifto šachtos jis nebeveikia.

Pro 5 a. langus matosi visos 4 a. skaityklų erdvės su stoglangiais. „Tai išskirtinis statybos modelis, nes įprastai knygų saugyklos įrengiamos po žeme. Teko girdėti, kad kūrėjai bibliotekos projektą rengė šiltų kraštų zonai, tad bibliotekoje būna vėsoka“, – atkreipė dėmesį Pagrindinės saugyklos skyriaus vadovė.

Ant stalo, šalia „Suchanovo“ aparato, eksponuojama mažiausia ir didžiausia pagrindinės saugyklos knyga, yra ir J. V. Gėtės „Fausto“ originalas, išleistas Vokietijoje.

6 a. paskirtas lietuviškiems leidiniams, jie sudaro 20 proc. pagrindinės saugyklos fondo. Čia saugomas ir archyvinis fondas – 80 tūkst. leidinių, išleistų nuo 2001 m. Šio fondo leidiniai į namus neišduodami, nes skirti šalies dokumentinio kultūros paveldo išsaugojimui ir prieinamumui dabarties bei ateities visuomenei.

7 a. paskutinis, iš jo atsiveria pritrenkianti Kauno panorama. Šiame aukšte sukaupti rečiausiai naudojamų leidinių fondai. Čia taip pat saugoma nuo 1946 m. išleista kartografija (žemėlapiai, atlasai). Įdomu, kad kaip knyga skaitytojams į namus išduodamas ir gaublys.

Primena pabėgimo kambarį

Ką apie darbą pagrindinėje saugykloje mano ilgametė jos darbuotoja Lilijana Navickienė? „Maniau, kad čia dirbsiu laikinai, o šių metų gruodį sueis 32 darbo metai bibliotekoje. Pirmas įspūdis buvo nejaukus: visur uždara, prieblanda, specifinis metalinių lentynų ir celiuliozės kvapas ir tyla. Paskui pripratau. Daug vaikštome, tenka ir kopėčiomis palaipioti, siekiant aukštai lentynoje stovinčių knygų. Su žingsniamačiu išmatavome, kad vidutiniškai per dieną viena saugyklos darbuotoja nueina apie 5 km“, – pasakojo Lilijana Navickienė.

Pamainoje dirba po dvi bibliotekininkes, pagrindinė jų užduotis – iš 4–7 aukštų lentynų per 15 min. nuo užsakymo pateikimo atnešti užsakytas knygas, su žyme F (pagrindinė saugykla) arba ARCH (archyvinis fondas). „Gavusi užsakymo lapelį, darbuotoja ieško knygos, kaip išsigelbėjimo kambaryje. Ne kartą nauji darbuotojai buvo pasiklydę knygų jūroje, o kai atvedu lankytojus ar svečius, visi prašo juos išvesti iš knygų lentynų labirinto“, – šypsojosi A. Karpinskienė.

Šioje saugykloje knygos statomos pagal aukštį, išleidimo metus ir gavimo laiką. Knyga turi savo inventoriaus numerį, kaip žmogus – adresą. Pagal šiuos duomenis sudarytą šifrą jos ir ieškomos, populiaresnių knygų saugojimo vietą saugyklos darbuotojos žino atmintinai.

Svarbu pažymėti, kad elektroniniame kataloge skaitytojai mato vos 25 proc. pagrindinėje saugykloje esančių leidinių, tad norintiems išsiaiškinti, ar leidinys yra bibliotekoje, būtina kreiptis į darbuotoją.

Radiniai knygose verčia raudonuoti

Knygoms kenkia dulkės, tad leidiniai reguliariai valomi siurbliais, šluotelėmis, nes negalima naudoti vandens.

Įdomu, ką skaitytojai palieka knygose? „Radinių kampelyje: didelės šukos, tautinė juostelė, saldainių popierėliai, atvirukai, viešojo transporto bilietai, nuotraukos, o pats neįprasčiausias radinys – prezervatyvų pakuotė…“, – vardijo bibliotekininkė.

Rastus pinigus ar nuotraukas darbuotojai grąžina, išsiaiškinę jų savininką pagal skaitytojo pažymėjimo numerį.

Būna, kad skaitytojai atneša knygų, kurios jau nebeįskaitomos, tokios yra nurašomos, kaip sugadintos, o iš skaitytojo reikalaujama atlyginti žalą. „Dažnai gauname šunų apkramtytų knygų, matyt, keršija šeimininkams, kad neskiria jiems dėmesio. Būna ir kava sulietų, išplėšytų ar vaikų išpaišytų knygų“, – pasakojo A. Karpinskienė.

Ketinantiems padovanoti knygų bibliotekai, patariama peržvelgti naujausių, mokomųjų, grožinės literatūros bestselerių sąrašus knygynuose.

Reikia užsiregistruoti

Norintieji pasivaikščioti po pagrindinės saugyklos bokštą, pažvelgti į Kauną iš 30 m aukščio ir pamatyti 1 mln. skaitytojams nematomų ir saugomų bibliotekos bokšte knygų ir kitų leidinių, reikia registruotis į 1 val. trukmės ekskursiją. Kreipkitės: Radastų g. 2, 324 kamb., el. p. ekskursijos@kvb.lt arba tel. (8 37) 32 42 48. Ekskursijos nemokamos.