Sulaukėme laiško

„Rinkos aikštė“ sulaukė savo skaitytojos sodininkės senjorės E. Budrienės laiško, kuriame moteris dėsto situaciją, susiklosčiusią Kėdainių miesto Justinavos sodininkų bendrijos Ilgojoje gatvėje.

„Atėjo gražus pavasaris. Kartu su juo ir rūpesčiai, kaip sutvarkyti gyvenamąją aplinką, kad širdį ir akį džiugintų.

Gyvenu Justinavos sodų Ilgojoje gatvėje. Didžioji dalis šios gatvės gyventojų gražiai tvarko sodus ir augina ne tik medelius, bet ir daržoves, gėles, ir taip sukuria nuostabų sodų kraštovaizdį.

Antri metai kaip šioje gatvėje įsikūrė jauni žmonės, kurie ne tik neprižiūri sodo, bet prie pat kelio pasistatė iš baltų lentelių lauko tualetą, kuris ne tik darko aplinką, bet ir rodo nepagarbą kaimynams ir praeinantiems gyventojams.

Dėl šio tualeto sodininkai kreipėsi net į ministeriją. Ginčai pasiekė aukščiausią lygmenį. Kreipėmės į Aplinkos ministerijos Taršos ir prevencijos grupės narius, kad būtų sumažinta tarša, o čia juk taršos židinys yra prie pat gatvės... Padėkite mums, įvertinkite teršėjus“, – laiške rašo lauko tualetu pasipiktinusi senjorė E. Budrienė.

Išspręsti įmanoma

Įvertinti teršėjų mes tikrai negalime, tačiau žmonių bėdą pristatėme valdininkams, kurie paaiškino, kad išspręsti šią bėdą tikrai galima. Kreipėmės į Kėdainių rajono savivaldybės Žemės ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vedėją Algimantą Žviką. Šis paaiškino, kad viską reikia spręsti civilizuotu būdu.

„Žmonės turėtų tarpusavyje sutarti, ką statyti sklypo pašonėje ir ko ne. Žinoma, yra įstatymai, kurie numato, jog nuo statinio iki sklypo ribos turi būti tam tikras atstumas. Šiuo atveju turėtų būti išlaikytas trijų metrų atstumas. Soduose taip yra, taip numato įstatymas.

Jei žmonės nesutaria ar mano, kad yra padarytas pažeidimas, jie turėtų kreiptis į savivaldybės Teisės ir viešosios tvarkos skyrių. Specialistai įvertintų situaciją ir priimtų atitinkamą sprendimą arba nukreiptų žmones pas kitus specialistus, kurie jiems padėtų spręsti šią problemą. Problemos sprendimo būdą surasti galima, tik jo reikia ieškoti, reikia kreiptis ir viskas bus sprendžiama“, – patikino A. Žvikas.

Greitai neliks

Vedėjas taip pat priminė, kad lauko tualetų greitai apskritai turėtų nelikti, tad gyventojams statyti naujų šių statinių tikrai neverta, reikia galvoti apie alternatyvas. Miestų ir miestelių, kur gyvena daugiau nei 2 tūkst. žmonių, gyventojai privalės prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų. Nepasiturintiems gyventojams prisijungimo išlaidos bus kompensuojamos, kitiems teks susimokėti patiems. Gyventojai, iki 2030 metų neprisijungę prie nuotekų tinklų, bus įspėjami, o vėliau jiems grės baudos nuo 70 iki 100 eurų.

Šis valdininkų sprendimas leis gyventojams tvarkyti nuotekas trimis būdais: be išlygų jungiantis prie centralizuotų tinklų, naudojant individualius valymo įrenginius arba deklaruojant lauko tualetų nuolatinį valymą ir pateikiant tai įrodančius dokumentus.