Išgriauta sovietmečiu užmūrytų durų anga

Nuo iniciatyvos pradžios praėjo vos keturi mėnesiai, o nedideliam kilniai misijai susivienijusių kauniečių būreliui jau pavyko gana ženkliai pasistūmėti į priekį. Aukas šio projekto įgyvendinimui kaupiančio Kauno senamiesčio labdaros fondo „Man rūpi“ sąskaitoje iki balandžio pradžios, kuomet bažnyčioje prasidėjo pradiniai vidaus tvarkymo darbai, privačių asmenų ir bendrovių paaukota suma sudarė 12 865 eurų, iš kurių didžioji dalis surinkta Kauno rotušėje vykusio labdaros renginio metu.

„Bažnyčios pastatas yra labai apleistas, jo fasadas, kurį kasdien mato šimtai kauniečių ir miesto svečių – avarinės būklės. Tačiau mes ryžomės netradiciniam sprendimui – pradėti gaivinti bažnyčios pastatą per veiklą. Manom, jei ši vieta taps visų miestiečių traukos centru, ji atkreips tiek miesto, tiek valstybės dėmesį ir fasado sutvarkymui bus surasta lėšų“, – sako Kauno senamiesčio valdybos pirmininkas Minvydas Znaidauskas.

Švč. Sakramento bažnyčia

Apie būtinybę šią bažnyčią restauruoti kalbama jau ne pirmą dešimtmetį, prieš porą metų pagaliau suskubta bent iš dalies sustabdyti prasidėjusius bažnyčios pastato nykimo procesus. Taip pat parengtas ir tolimesnis perdangos ir kitų patalpų esančių antrame aukšte griovimo projektas, tačiau jis užstrigo, nes tolimesniam jo vykdymui nebuvo surasta lėšų.

Tikisi per veiklą pritraukti finansavimą

Šios bažnyčios istorija yra skausminga ir tragiška, kaip daugumos sovietiniu laiku uždarytų ir išniekintų šventovių. Joje religinė veikla nutraukta 1949 metais. Tačiau iš dalies šis objektas nukentėjo kiek mažiau, nei, pavyzdžiui, visiškai suniokotos – sandėliais ar fabrikais paverstos Šv. Jurgio ar Prisikėlimo šventovės. 1963 m. Švč. Sakramento bažnyčios pastatą, galimai dėl itin patogios vietos miesto centre, nuspręsta paversti kino sale. Pastate įrengta antrojo aukšto perdanga, laiptai, deja, visas sakralus vidaus interjeras negrįžtamai sunaikintas.

Laimei, to meto paveldosaugininkų pastangomis pavyko išsaugoti vertingą Juozo Mikėno ir Boleslovo Motūzos 1933 m. fasade sukurtą akmeninę Jėzaus Kristaus mozaiką, kuri jau tapo šios bažnyčios skiriamuoju ženklu. Sovietmečiu mozaika buvo paslėpta po mediniu dangčiu. Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, 1990 m. bažnyčia sugrąžinta tikintiesiems.

„Būtų idealu, jei kažkas mostelėtų burtų lazdele ir atsirastų visas bažnyčios atstatymui reikalingas biudžetas. Bet yra, kaip yra, todėl galvojame, jei negalime visko padaryti iškart, gal galime veikti mažais žingsneliais ir tvarkyti pastatą etapais. Antravertus, iš šio proceso, į kurį jau įsitraukė daugybė žmonių, galbūt gims dar pozityvesnė – gyvosios bažnyčios koncepcija“, – šypsosi viena aktyviausių šios inciatyvos įgyvendintojų kaunietė Liuda Znaidauskienė.

Savanorystės principu vykdomas projektas kasdien auga ir tvirtėja, o jo vystytojų – kauniečių Znaidauskų, renginių organizatorės Daivos Morkūnaitės ir Kauno senamiesčio draugijos vadovės Onos Peičiūtės galvose kasdien gimsta naujų idėjų ir sumanymų. Prie projekto šią savaitę prisijungė ir dar viena savanorė – kaunietė komunikacijos specialistė Indrė Grikšaitė. Pagrindinis Švč. Sakramento (studentų) bažnyčios pastato atvėrimo visuomenei projekto informacinis partneris – portalas „Kas vyksta Kaune“.

Švč. Sakramento bažnyčia

Erdvės atidarymas – per miesto gimtadienio šventę

Projekto autoriai savo veikloje ir Sakramento renginių erdvės kūrime vadovaujasi žinomo rašytojo, poeto ir dailininko Hermann Hesse filosodine mintimi: „Šiandien griaunamų katedrų nereikia vėl atstatyti. Jos tėra akmenys. Bet jų dvasia vėl turi įgyti galią. Tada akmenų negaila“.

Ši filosofinė mintis taps letmotyvu ir per Miesto gimtadienį gegužės 17-18 dienomis suplanuotiems Sakramento erdvės atidarymo renginiams. Oficialus atidarymas planuojamas gegužės 17-osios, penktadienio vakarą Šv. Mišiomis ir kauniečių dalininkų tapybos darbų paroda, kurios tema – „Atverk duris“. Kitą dieną, gegužės 18-ąją Sakramento erdvėje vyks viešų diskusijų, „stand up’ų“ ir prasmingų pokalbių renginiai, kuriuos papildys tą dieną taip pat Kaune vykstančios Gatvės muzikos dienos organizuojama programa.

Šalia Švč. Sakramento (studentų) bažnyčios pastato esančiame vidiniame vienuolyno kiemelyje įsikurs Miesto gimtadienio šventės – Hanza dienų programa, čia didžiuliame ekrane visos šventės metu bus rodamas kinas, veiks vaikų kūrybos dirbtuvės, todėl leisti laiką kiemelyje kviečiami tiek suaugę, tiek maži.

Norintys paremti Švč. Sakramento (studentų) bažnyčios pastato atvėrimo visuomenei projektą ar skirti 2 proc. GPM daugiau informacijos rasite čia.