Įamžintas savanorių atminimas

„Pagirių gyventojams tai ypatinga diena. Susirinkome paminėti Pagirių išlaisvinimo iš bolševikų 100-ąsias metines, pagerbti savo krašto savanorius kovotojus, kurie jau seniai iškeliavę amžinybėn, o mes, keičiantis santvarkoms, juos buvome tarsi pamiršę. Praėjusiais metais Lietuva minėjo atkurtos Nepriklausomybės šimtmetį, tačiau tikrasis valstybingumas buvo įtvirtintas 1919-1920 metais.

Šis paminklas pastatytas 1990 metais kraštiečio Petro Railos iniciatyva ir skirtas jo tėvelio savanorio Mato Railos ir kitų savanorių, kovojusių už Lietuvos laisvę Pagirių apylinkėse ir žuvusių už Lietuvos Nepriklausomybę, atminimui. Šalia atidengiame atminimo lentą, skirtą Pagirių krašto savanoriams su 19 Vyčio Kryžiaus kavalierių pavardėmis ir iškalta Pagirių paėmimo schema, kaip vyko tuo metu kovos Pagiriuose, kur pažymėtos kryptys bei kovoms vadovavę karininkai“, – susirinkusiems pasakojo Pagirių bendruomenės pirmininkė Vanda Poderienė.

Atminimo lentą atidengė savanorio Stasio Didžiulio bei kitų savanorių artimieji. Visiems jiems uždegtos atminimo žvakelės. Šėtos Švč. Trejybės parapijos klebonas kun. Robertas Skrinskas pašventino atminimo lentą ir atnaujintą paminklą.

Savanorio duktė dėkinga už gražią šventę

Pasak V. Poderienės, istorinės medžiagos mes visą laiką turėjome, nes Pagiriai yra toks kraštas, kur nesame abejingi savo krašto istorijai, turime entuziastę patriotę Ritą Mockienę, kuri ir buvo šios šventės iniciatorė.

„Aš labai dėkinga bendruomenei, už tokią gražią šventę. Šiandien aš labai džiaugiuosi, kad mano, tiesiog mūsų tėtis ėjo į tokį žygį nebijodamas, nors buvo paprastas kaimo vaikinas. Išėjo iš namų, nors namuose jam nieko netrūko. Dėl to labai bijojo likusi jo šeima, nes buvo persekiojama. Aš buvau aštuntas vaikas, pati jauniausia“, – jaudulio neslėpdama kalbėjo Daiva Noreikienė, savanorio Stasio Didžiulio dukra.

Surengta paroda ir koncertas

Po to, eisenos dalyviai, eidami pro savanorių ąžuolą, rinkosi į Pagirių daugiafunkcinį centrą, kur veikė paroda „Pagiriai – savanorių kraštas“ ir klausėsi padėkos koncerto „Mano paukštė – Lietuva“.
Pagirių išvadavimo 100-tųjų metinių minėjimo renginio organizatoriai – Šėtos kultūros centro Pagirių skyrius, Pagirių bendruomenės centras ir Šėtos seniūnija. Pagirių krašto savanorių atminimo įamžinimui lėšas skyrė Krašto apsaugos ministerija ir Kėdainių rajono savivaldybė.