Į pristatymą Vilniuje atvyko 57 atstovai iš 30 savivaldybių, kultūros viceministrė Regina Jaskelevičienė, Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė, Lietuvos kino centro direktorius Rolandas Kvietkauskas.

Kultūros viceministrė R. Jaskelevičienė pasidžiaugėsi siekiais atkurti kino infrastruktūrą regionuose, didinti paslaugų prieinamumą. Lietuvos kino centro direktorius R. Kvietkauskas pastebėjo, kad nors bendrai kino teatrų lankomumas ir parodomos kino produkcijos kiekiai didėja, tačiau kino teatrų skaičius Lietuvoje mažėja, nemažai prie to prisideda išaugę technologiniai reikalavimai kino atvaizdavimui.

Konferencijos metu apžvelgtas Lietuvos kino centro kartu su programos „Kurk Lietuvai“ dalyviais parengtas kino rodymo savivaldybėse padėties tyrimas bei pristatytas projektas „Kino teatrų ir kino rodymo vietų skaitmeninimas“, kuriuo siekiama sukurti sąlygas rodyti profesionalų kiną regionuose.

Tad mūsų rajono savivaldybės atstovams buvo svarbu išgirsti, ar bus skirta lėšų kino centro įkūrimui Kėdainiuose, kokie yra kino skaidos projektams regionuose keliami reikalavimai.

„Vykdant M. Daukšos viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo filialą rekonstrukciją, buvo suplanuota, kad naujose patalpose atsiras ir maždaug keturiasdešimt vietų turintis kino teatras. Todėl mūsų savivaldybė Kultūros ministerijai, atsižvelgdama į pareiškėjams keliamus reikalavimus, parengs kino centro paraišką, kurioje bus numatyta įsteigti kino mechaniko ir kino programų koordinatoriaus etatus, įrengti profesionalią kino įrangą, sudaryti kino programą, kurioje mažiausiai 50 proc. būtų rodomas europietiškas kinas, iš jo nenacionalinis – 15 proc. Taip pat numatyta per metus parodyti mažiausiai 10 kino paveldo ir ne mažiau kaip 9 kino edukacijos seansų. Projekto įgyvendinimui bus skirta apie 90 tūkst. Eur ES lėšų“, savivaldybė privalės išlaikyti kino centro infrastruktūrą“, – sakė J. Lukoševičius.