Judrioje, miesto pakraščiu besidriekiančioje Kauno gatvėje jau greitai užvirs darbai. Kėdainių rajono savivaldybė paskelbė konkursą šios gatvės šaligatvių rekonstrukcijai, o kovo pradžioje bus skelbiamas nugalėtojas.

Ketinama per šią vasarą iš esmės sutvarkyti judriausią Kauno gatvės vietą, kur vaikščioja daugiausia pėsčiųjų. Tai beveik 800 metrų atkarpa, tarp naujojo pėsčiųjų tilto per Nevėžį ir miesto kapinių.

Asfaltą pakeis trinkelės

„Planuojame, jog darbai Kauno gatvėje prasidės iš karto, kai tik bus pasirašyta sutartis su konkurso nugalėtoju“, – sakė Kėdainių rajono savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vadovė Audronė Naujalienė.

Parengtame rekonstrukcijos projekte numatyta, kad naujasis šaligatvis taps 2,25 metro pločio šiuolaikišku pėsčiųjų taku.

Neįgalių rajono gyventojų patogumui bus sumontuotos nuovažos su nuleistais bortais. Praėjimų vietose – bus klojama speciali danga iš specialių reljefinių plytelių, kurios padės orientuotis neregiams.

„Projekte numatyta šaligatvį išgrįsti ne plytelėmis, bet trinkelėmis. Jos atrodo kur kas estetiškiau, geriau formuoti įvairius nuolydžius. O ir trinkelių kaina labai panaši į anksčiau plačiai naudotų plytelių“, – sakė Statybos ir turto skyriaus vadovė A. Naujalienė.

Šaligatvyje – specialūs ženklai akliesiems

Seno, sulūžusio asfalto vietoje klojant trinkeles taip pat bus pasirūpinta įrengti specialių ženklų sistemą, kuria naudojasi regos negalią turintys žmonės. Reljefiniai iškilimai, tampantys kelrodžiu neįgaliesiems, jau seniai yra tapę neatsiejamu šaligatvių elementu.

„Spalvotos su iškiliais kauburėliais ir juostomis betoninių trinkelių danga rengiama analogiškai ant pagrindų rengiamų šaligatviams“, – nurodoma Kauno gatvės šaligatvio rekonstrukcijos projekte.

Perėjimai per gatvę ir nuovažas rengiami su nuleistais bortais pravažiuoti žmonėms su negalia. Praėjimo vietose rengiama danga iš plytelių specialaus paviršiaus su iškilimais „Įspėjamasis“ ir „Vedimo“ paviršiai silpnaregiams. Gyventojų patogumui prie šaligatvio, kas 150 metrų bus įrengti suoliukai bei šiukšliadėžės.

Tvarkys ir kitus pėsčiųjų takus

Šią vasarą planuojama rekonstruoti ir kitų Kėdainių gatvių šaligatvius. Jau dabar žinoma, kad vienas pirmųjų, greitai prasidėsiančių projektų – Pavasario gatvės šaligatvio rekonstrukcija.

Planuojama kapitaliai sutvarkyti atkarpą, esančią tarp Janušavos ir Gegučių gatvių. Pakeisti ne tik seną asfalto dangą trinkelėmis, bet ir įrengti naujus suoliukus žmonių poilsiui, pastatyti šiukšliadėžes.