Gyvūnų globos tarnyba „Pifas“, Kėdainiuose besirūpinanti beglobiais augintiniais, prieš keletą metų inicijavo šunų prieglaudos steigimą mūsų rajone, tačiau kol kas šiam sumanymui virsti realybe nebuvo lemta. Negana to, panašu, kad „Pifas“ šios idėjos žada visiškai atsisakyti.

Prevencija geriau?

Gyvūnų globos tarnyba „Pifas“ iš žmonių suaukotų pinigų prieš keletą metų už 16 tūkst. eurų įsigijo sklypą netoli Nociūnų. Čia buvo planuojama statyti šunų prieglaudą, buvo renkami pinigai jų voljerams įrengti.

Tačiau šiandien sklypas vis dar yra tuščias ir situacija kol kas nesikeis.

„Reikalingos sumos voljerams įrengti, deja, surinkti nepavyko. Pritrūkome 2 600 Eur. Šiuo metu dėl lėšų trūkumo esame sustabdę prieglaudos įrengimo projektą. Praėjusiais metais Kėdainiuose aktyviai vykdėme gyvūnų kastracijos, ženklinimo programas gyvūnų laikytojams. Tokios prevencinės priemonės pareikalauja daug lėšų, tačiau žvelgiant iš ilgalaikės perspektyvos, prevencijos programos yra viena iš pagrindinių priemonių, kuri padeda mažinti benamių gyvūnų skaičių savivaldybėje. Prieglauda yra reikalinga, tačiau ji mažina tik pasekmes, tad turėdami rinktis, šiuo metu renkamės prevencinių priemonių įgyvendinimą. Šiuo metu planuojame šių metų planus – ar imtis prieglaudos įgyvendinimo projekto ir mesti tam visus resursus ar dar vienus metus įgyvendinti augintinių kastracijos ir ženklinimo projektą Kėdainiuose“, – tvirtina gyvūnų globs tarnybos „Pifas“ atstovė Brigita Kymantaitė.

Sklypą parduoda

Nors „Pifo“ atstovai, kaip galima suprasti iš pateikto atsakymo, kol kas dar nėra visiškai atsisakę gyvūnų prieglaudos steigimo idėjos, tačiau tam skirtas sklypas šiuo metu jau yra parduodamas.

„Kaip ir minėjau, kadangi lėšas prieglaudos įkūrimui sunkiai sekėsi rinkti, šiuo metu esame įdėję skelbimą sklypą pabandyti parduoti, kol vykdome prevencinių veiklų/akcijų organizavimą. Pradėjome svarstyti, kad gal tokia veikla (prevencinės programos, aut. past.) daug greičiau pasieksime, kad prieglaudos, kaip pastato, nebereikėtų. Čia kaip ir su vaikų namais – tikslas, kuo mažiau be globos likusių vaikų, o ne kuo daugiau prieglaudų.

Jei nuspręsime likti prie prieglaudos įsteigimo idėjos ir matysime, kad galime rasti tam pakankamai lėšų, tuomet sklypo neparduosime ir dirbsime tik su pasekmėmis. Nes ne tik pats prieglaudos įrengimas, bet ir išlaikymas reikalaus daug lėšų, dėl ko nebus jau galimybės intensyviai užsiimti prevencine veikla.

Noriu pabrėžti, kad sklypas yra organizacijos nuosavybė ir jį pardavus visos lėšos lieka organizacijoje, kurios bus toliau naudojamos gyvūnų gerovės veiklai užtikrinti“, – komentuoja B. Kymantaitė.

Sutartis ne „Pifo“

Tiesa, turbūt ne visiems žinoma, tačiau gyvūnų globos organizacija „Pifas“ nėra pasirašęs sutarties su Kėdainių rajono savivaldybe dėl bešeimininkių gyvūnų gaudymo ir globos.

„Beglobių gyvūnų globos veikloje bendradarbiaujame ir dirbame su kolegomis VšĮ „Penkta koja“, kurie ir yra pasirašę sutartį su Kėdainių savivaldybe dėl bešeimininkių gyvūnų gaudymo ir globos, ši organizacija turi tokių gyvūnų prieglaudą Kaune.

O „Pifas“ Kėdainiuose jau kelis metus iš eilės vykdo programą „Sugauk-Sterilizuok-Paleisk“, kurios metu gaudomos benamės sulaukėjusios katės, jos kastruojamos, skiepijamos nuo pasiutligės ir grąžinamos atgal į tą pačią teritoriją, kur ir gyveno. Tai humaniška programa, kurią vykdant užkertamas kelias benamių kačių dauginimuisi. Kadangi savivaldybė yra suinteresuota išspręsti šią problemą savivaldybėje, tad skiria dalį lėšų šios programos įgyvendinimui. Esame pasirašę su jais sutartį šiai programai. Savivaldybės skirtos lėšos šios programos įgyvendinimui 2018 metais buvo 2 000 Eur“, – pastebi B. Kymantaitė.