Atgaivino pastatą

Valučių kaimo bendruomenės centras įsikūręs pačiame miestelio centre. Patys žmonės labai daug dirbo, kad atnaujintų apleistas patalpas ir paverstų jas bendruomenės namais, visų kaimo žmonių namais, kur vyktų susiėjimai, šventės, minėjimai. Kur būtų kaimo kultūros židinys.

Tik aktyvios kaimo bendruomenės pirmininkės Virginijos Mikalauskienės ir gerų žmonių dėka patalpos buvo atnaujintos ir pritaikytos bendruomenės poreikiams. Pagaliau kaime buvo atgaivinta kultūra, prisimintos senos ir kuriamos naujos tradicijos, imta švęsti šventes. Ko šių dienų kaimams, pripažinkime, labai trūksta.

Viename pastate

Pradėkime nuo to, kad bendruomenės namai susideda iš dviejų dalių pastato – viename įkurti bendruomenės namai, kitame gyvena žmonės. Tiksliau, viena šeima. Atrodo, kad žmonės turėtų džiaugtis, kad dalis pastato atnaujinta, kad nestovi tuščia, o veikia bendruomenės namai. Bet, deja, yra atvirkščiai. Vienas pilietis, vos išgirdęs, kad kaimo bendruomenės namuose organizuojama šventė, tuojau pat kviečia policijos pareigūnus, mat esą yra trikdoma ramybė.

Gavo baudą

„Noriu pasidalinti, kad man Naujieji metai prasidėjo apsilankymu policijos komisariate ir bauda už viešosios tvarkos pažeidimą. Ne pirmas kartas, kai bendruomenės namais pasinaudoja mūsų gyventojai, švenčia šventes, bet po šio įvykio vargu ar kas benorės. Daug kas žino, kad vykstant šventei kaimynas kviečia policijos pareigūnus. Taip atsitiko ir dabar, parašė pareiškimą ir pareigūnai paskyrė baudą“, – liūdną žinią valutiškiams pranešė V. Mikalauskienė.

Ar reikia namų?

Moteriai pasidarė ir liūdna, ir pikta, mat iškilo klausimas, ar dar reikia kaimui bendruomenės namų, ar reikia kaimui kultūros?

„Kyla klausimas, ar mums išvis reikalingi bendruomenės namai, kur tiek darbo ir lėšų įdėta. Na, suprantu žmonėms trukdo muzika, triukšmas, bet tai vyksta du tris kartus per metus. Ar tai yra labai daug? Tik dar viena tiesa, jeigu keli sąlygas kitiems, būk pats nepriekaištingas“, – dėstė V. Mikalauskienė.

Stop kultūrai

Taip, gerbiamieji skaitytojai, supratote teisingai. V. Mikalauskienė gavo baudą, kad buvo organizuojamas renginys. Žmogus, kuris stengėsi ir stengiasi palaikyti bendruomeniškumą, kuris siekia burti, o ne skaldyti žmones, už savo veiklą gavo baudą. Tai bent paskatinimas! Tuomet gal ir Kėdainių kultūros centre uždrauskime renginius, nes gal trukdo kaimynams, gal girdisi muzika, gal nėra ramybės. Gal ir šventes miesto uždrauskim, nes, na, juk vis tiek kažkam trukdo. Nėra ramybės, skirkim baudą. Visiškas absurdas, sakysite? Bet Valučiuose tai yra realybė. Čia norima užgesinti rusenantį kultūros židinį.

Nėra šventas

Galų gale, koks žmogus turi būti, kad dėl absurdiškų dalykų skųstų kitus žmones? Štai ir paaiškinimas.

„Žmogus mano, kad gali daryti ką nori. Laiko šunis, kurie dažnai laksto palaidi ir gąsdina praeivius, neabejoju – ir vaikus. Tai tiek norėjau paviešinti. Būkime pakantesni vieni kitiems, juk gyvename tame pačiame kaime ir net neabejoju, kad kada nors reikės kreiptis kokios nors pagalbos“, – į žmones kreipiasi V. Mikalauskienė.

Beje, nusiskundimų dėl piliečio palaidų šunų turi ir kiti kaimo gyventojai. Dėl to bendruomenės vardu jau buvo kreiptasi ne tik į seniūniją, bet ir į savivaldybę.

Priėmė susitarimą

Galų gale ir šioje istorijoje buvo priimtas atitinkamas sprendimas. Dotnuvos seniūnijoje buvo susitikę asmuo, nuolat kvietinėjantis policijos pareigūnus, bendruomenės pirmininkė V. Mikalauskienė, policijos atstovai, Dotnuvos seniūnas Vytautas Grigas. Policiją kvietinėjęs žmogus buvo paprotintas ir kartu priimtas sprendimas, kad iki vidurnakčio Valučiuose galės vykti šventės, renginiai. Vyriškis, visiems girdint, pareiškė, kad jokių pretenzijų neturės. Tegyvuoja kultūra, tegyvuoja Valučiai!