„Birželio pradžioje prasidėjo paruošiamieji darbai, pritaikytos talpos žuvims, įrengta cirkuliacija, perdaryti vamzdynai, įrengtas apšvietimas ir panašiai. Rugsėjo pradžioje uždarėme akvariumą, perkėlėme žuvis, išleidome vandenį, išmontavome senuosius, stiklo pluošto koralus. Buvo pakeistos silikoninės siūlės, kurios užtikrina hermetiškumą. Stiklas buvo nupoliruotas iš abiejų pusių, panaikinti mikro įbrėžimus. Buvo sumontuota nauja koralų bazė – tai yra suformuotas betoninis rifas, kuris suformuotas pagal tikrus rifus, o į juos įdėti poliuretano koralai“, - DELFI pasakojo eksploatacijos inžinierius Egidijus Norkevičius.

Šis akvariumas yra aukščiausias akvariumas Baltijos šalyse ir vienas iš dešimties aukščiausiųjų pasaulyje. Akvariumas yra 10 m aukščio ir 4 m pločio, o jo ilgis siekia 11 m, vandens talpa – 170 tūkst. litrų.

„Akvariumas lankytojus džiugino beveik 13 metų, tačiau eksploatacijos metu vykdant valymo darbus, ant permatomos akrilo dangos atsirado mikroįbrėžimų, kuriuos buvo būtina poliruoti. Nors akvariumo stiklo storis siekia 30 centimetrų, jame laikomas sūrus jūrinis vanduo, kuris yra agresyvesnis už gėlą, o tai taip pat turi nemažą įtaką akvariumo silikoninių siūlių būklei ir ilgaamžiškumui“, – teigė E. Norkevičius.

Inžinierius pasakoja, kad didžiausias iššūkis buvo tuščio akvariumo viduje pastatyti pastolius, kurie nuo stiklo vietomis buvo vos per 10 cm.

„Tai buvo labai sudėtinga ir pavojinga, nes pastolių konstrukcija buvo labai arti stiklo. Tai buvo nemažas iššūkis, tačiau viena lietuvių bendrovė su tuo puikiai susitvarkė. Pačio rifo konstrukciją įrengė Danijos specialistai. Jie, kaip profesionalai, atvyko puikiai pasiruošę“, - teigė E. Norkevičius.

Be to, akvariumo viduje sumontuota vaizdo kamera, kuri visą parą internetu transliuos akvariumo vaizdą.

Iš viso akvariume gyvena virš 200 daugiau nei 30-ties skirtingų rūšių tropikų žuvų, kilusių iš Atlanto, Indijos ir Ramiojo vandenynų, Raudonosios, Viduržemio bei Karibų jūrų. Bene įspūdingiausi ir daugiausiai dėmesio patraukiantys – penki Karibų jūros rykliai, užaugantys iki 2 m ilgio.

Buvo prognozuota, kad dėl streso kris apie 15 proc. žuvų, tačiau realiai šis skaičius buvo dukart mažesnis. Ryklius ir kitas žuvis maitina bei prižiūri profesionali narų ir biologų komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)