Išskirtinė programa

Karių šventė Kaune prasidės penktadienio vidurdienį, 12 val. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje vyks masinė 300 karių rikiuotė ir Vyčio kryžiaus ordino vėliavos pakėlimo ceremonija. Jai pasibaigus, kariai žygiuos į Istorinę prezidentūrą ir pagerbs LR prezidentus. 13 val. kariai dalyvaus šv. Mišiose Šv. Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. 14–16 val. prie Kauno pilies vyks karių ginkluotės, technikos bei įrangos paroda, lankytojai išvys ir išminavimo robotą.

Renginio metu bus galima įsiamžinti su įspūdingomis viduramžių ir tarpukario Lietuvos kariuomenės istorinėmis uniformomis vilkinčiais kariais bei pasimatuoti šiuolaikinio kario uniformą, pakilnoti kuprinę.
14.15 val. vyks iškilminga rikiuotė ir parodomoji programa prie „Laisvės kario“ paminklo. 15 val. šventę užbaigs Povilo Meškėlos ir grupės „Baltasis Kiras“ koncertas. Renginio dalyviai bus vaišinami kareiviška koše ir karšta arbata.

Lėktuvų sveikinimas

Renginio akcentas – naikintuvų skrydis virš Neries upės. Pasak renginio organizatorių, laukia efektingas reginys. Jei leis oro sąlygos, į orą pakils du naikintuvai bei lėktuvai: Belgijos „F16“, Lietuvos „Spartanas“, „L-410“, „Eurocopter AS346+“ ir „Mi-8“. Esant tinkamoms oro sąlygoms, kariai šoks su parašiutais iš sraigtasparnio „Mi-8“ ir išskleis Lietuvos vėliavą.

Lėktuvų skrydis netoli Kauno pilies startuos apie 14:45 val.

Didelė šventė

Šventėje dalyvauti besiruošiantys Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Dariaus ir Girėno apygardos 2-osios rinktinės kariai jau ruošia uniformas iškilmingai rikiuotei. Dar mokykloje besimokantis Martynas Juzukonis atviravo, kad ši rikiuotė jam bus pirmoji vieša tokios svarbos rikiuotė. „Nekantrauju, nuotaika pakili“, – sakė vaikinas, ateityje planuojantis pereiti į profesinę karo tarnybą.

Su pirmąja atkurtosios LR karių savanorių banga nuo 1991 m. tarnaujantis kaišiadorietis Jonas Pabiržis irgi nekantriai laukia šventės. Šįmet ji išskirtinė ne tik dėl 100-mečio, bet ir dėl asmeninio įvertinimo – jis, kartu su kitais nuo 1991 m. tarnaujančiais kariais savanoriais bus apdovanotas specialiais medaliais. Pašnekovas džiaugėsi kilęs iš patriotizmą puoselėjančios vietovės:

„Gimtasis Livintų kaimas visas išėjo į partizanus. O legendinis pasipriešinimo kovų vadas Jonas Misiūnas-Žalias Velnias kovojo ir mūsų krašte: su apsaugos būriais dažnai įsikurdavo Livintų, Žaslių, Kaugonių, Kaukinės, Čiobiškio ir kt. apylinkėse“, – pastebėjo J. Pabiržis.

Karė savanorė Rasa Bliujūtė kitą dieną po šventės Kaune – žygiuos Vilniuje, kur vyks pagrindinė visos šalies karių šventė. „Pareiškimą tapti kare savanore nunešiau per 18-tą gimtadienį, kad mane atrinko – tapo geriausia dovana! Džiaugiuosi, kad žygiuosiu 100-mečio karių parade, tai formuoja bendrystę, vienija kaip krepšinis“, – kalbėjo pašnekovė.

Nemokamas Karo muziejaus lankymas

Visą penktadienį kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami nemokamai apsilankyti Vytauto Didžiojo karo muziejuje ir apžiūrėti Lietuvos kariuomenės 100-mečiui skirtą parodą „Amžių kovoję – laisvę laimėjom“. Joje pristatomi Pirmosios Lietuvos Respublikos kariuomenės (1918–1940 m.), Lietuvos partizanų (1944–1953 m.) ir šiuolaikinės Lietuvos kariuomenės (nuo 1990 m.) laikotarpiai. Salėse bus eksponuojamos originalios uniformos, ordinai, skiriamieji ženklai, ginklai.

Partizaninio laikotarpio ekspozicijoje bus galima ne tik pamatyti bunkerio maketą, bet ir atsidurti pačiame bunkeryje. Ekspozicijoje – saksų daliniams priklausę daiktai, saugomi Dresdeno karo istorijos muziejuje. Apie Lietuvos karių tarptautines misijas primins Lietuvos karių naudotas motociklas.

Lapkričio 23 d. muziejus dirbs 10–17 val., įėjimas nemokamas.