Teikdama šį siūlymą EKGT pažymi, kad jau prieš 20 metų kuriant EKGT padalinius etnografiniuose regionuose, aptariamo regiono atstovai siekė, kad būtų įtvirtintas Sūduvos pavadinimas. Tačiau tada tam pasipriešino Valstybinės lietuvių kalbos komisijos atstovai, aiškindama, kad Sūduva yra istorinės srities pavadinimas, vartotinas daugiau istoriniame kontekste. Siekiant kompromiso, 2000 m. Seimo patvirtintuose Etninės kultūros globos tarybos nuostatuose buvo įvardyta Suvalkijos (Sūduvos) regioninė etninės kultūros globos taryba. Toks etnografinio regiono pavadinimas buvo įrašytas ir į Etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymą.

Tačiau krašto atstovai nuolatos kėlė šio regiono vardo klausimą, reikalaudami įtvirtinti Sūduvos pavadinimą. Šiam regionui atstovaujanti EKGT regioninė taryba, kurią sudaro atstovai iš visų regiono sudėtyje esančių savivaldybių bei visuomeninių organizacijų, vieningai sutaria, kad būtina įtvirtinti Sūduvos vardą kaip pagrindinį etnografinio regiono pavadinimą.

Sūduvos vardą renkasi daugelis bendruomenių įkurtų vietos veiklos grupių, įvairios asociacijos, sporto komandos ir klubai, šis pavadinimas vartojamas pristatant regioną oficialiuose kelionių giduose ir pan. Kaip rodo etnoregioninę tapatybę tyrinėjusios dr. Almos Ragauskaitės vėlyviausi tyrimai, šiame regione etnokultūrinė savimonė, siejama su Sūduvos / sūduvietiška tapatybe, yra daug aktyvesnė už Suvalkijos / suvalkietišką tapatybę.

EKGT rašte išreiškiama nuomonė, kad vietos žmonių regioninė savimonė yra bene svarbiausias etnografinio regiono apibrėžties dėmuo. Be to, galima atkreipti dėmesį, kad Sūduva yra seniausias regiono pavadinimas. Jį sugrąžinti kaip pagrindinį siekta ir tarpukariu. Sūduvos pavadinimo po Antrojo pasaulinio karo laikėsi ir Lietuvos išeiviai. Regiono gyventojų etnosas ir mūsų laikus pasiekęs dvasinis etnokultūrinis paveldas pradėjo formuotis laikotarpiu iki XIX a. pabaigos ir dar seniau, kai teritorija buvo vadinama Sūduva.

Tuo tarpu Suvalkijos pavadinimas nėra etnonimas, jis sudarytas pagal kitoje valstybėje (Lenkijoje) dabar esančio miesto Suvalkai pavadinimą, kai carinės Rusijos laikais buvo įkurta Suvalkų gubernija, gyvavusi nuo 1867 m. iki Pirmojo pasaulinio karo. Sovietmečiu Suvalkijos pavadinimas, užgožiant Sūduvos pavadinimą, etnologų darbuose ir Lietuvos žmonių sąmonėje buvo įtvirtintas dirbtinai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją