Pažintį su Marijampolės miesto sienų piešiniais pradėkime nuo požeminėje perėjoje esančios „Miesto veidasienės“. Poezijos parke esantis tunelis nuklotas šimtais marijampoliečių portretų, tarp kurių galima rasti ir ne vieną žinomą veidą, pavyzdžiui, iš Marijampolės kilusį Lietuvos Prezidentą Kazį Grinių.

Marijampolės centre įrengtas Kačių kiemelis, kuriame yra ne tik kačių skulptūrėlių, bet ir sienų piešinių. „Pulką“ nutapęs menininkas Will Teather kompoziciją sukūrė taip, lyg žiūrovai patys būtų baltų balandžių pulke.

„L. Cohenas laukia autobuso į Vilkaviškį“ - taip vadinasi dar vienas sieninės tapybos darbas Marijampolėje. Pasirodo, kanadiečio poeto, muzikanto, dainininko Leonardo Coheno šaknys siekia Suvalkiją. Kitame šio piešinio gale vaizduojamas motociklu važiuojantis dainų autorius, rašytojas ir atlikėjas iš JAV Bobas Dylanas. Jį, kaip ir L. Coheną, su Suvalkija sieja ypatingas ryšys.

Ant P. Kriaučiūno g. esančios poliklinikos sienos nutapytas piešinys, pavadinimu „Tabletės“, skirtas priminti žmonių piktnaudžiavimą medikamentais ir priklausomybę nuo jų.

Piešinys ant sienos (Marijampolės TIC nuotr.)

Spurgų gyvatė atšliaužė net 7195 kilometrus iš Klivlando, Ohajo valstijos (JAV), taip sujungdama Marijampolę su autorių (Sean Higgins ir Nicholas Rezabek) gimtuoju kraštu. Pasak menininkų, spurgų gyvatės misija – sukelti kiekvienam ją pamačiusiam šypseną ir suteikti laimės.

Dar vieną meno ant sienos lopinėlį galima aptikti P. Butlerienės gatvėje. Šis kūrinys polemizuoja su garsaus belgų siurrealisto Rene Magritte piešiniu, kuriame realistiškai pavaizduota pypkė. Po pypke autorius užrašė: „Ceci n’est pas une pipe“ (liet. Tai ne pypkė), norėdamas pabrėžti, kad tai, ką žiūrovas mato, yra tik iliuzija, sukurta dažais ant popieriaus. Ray Bartkus apvertė tokią logiką aukštyn kojomis. Jis ant namo sienos nutapė dangaus lopinėlį ir užrašė: „Ceci n’est pas un mur“ (liet. Tai ne siena), teigdamas, kad vaizduotė sukuria naują realybę.

Piešinys ant sienos (Marijampolės TIC nuotr.)

Šią vasarą, rupjūčio 16-22 dienomis, įvyks jau aštuntasis Tarptautinis meno ir architektūros simpoziumas „MALONNY: Marijampolė, Londonas, Niujorkas: idėjų migracija“. Tradiciškai simpoziumas prasidės sienų tapybos pleneru, taip pat marijampoliečiai ir miesto svečiai bus raginami siūlyti erdves, tinkamas sienų tapybai.

Simpoziumo metu Marijampolę papuoš dar 4 menininkų kūriniai, kurie papildys jau esančių 27 meno kūrinių po atviru dangumi galeriją. Tris atrinktas miesto sienas tapys užsienio menininkai, tarp kurių ir pats Ray Bartkus. Kitas dvi sienas gražins vienas žymiausių Jungtinių Amerikos valstijų iliustratorių Henrik Drescher bei iš Hong Kongo kilusi, Jungtinių Amerikos valstijų pilietė, WU Wing Yee. Ketvirtąja sieną savo tapybos kūriniu papuoš vietos menininkas, kuris kaip ir prieš metus, bus atrenkamas viešo konkurso būdu.

Daugiau sieninės tapybos kūrinių Marijampolėje pamatysite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)