Oras diktuoja darbo tempą

Staliukų rezervacijos maratoną bare „KamBARys“, esančiame Laisvės gatvėje, marijampoliečiai galėjo pradėti tik vakar. Baro bendrasavininkė Daura Narkevičiūtė teigia, kad kol kolektyvas nebuvo sulaukęs koronaviruso testo rezultatų, tol išankstinių užsakymų nepriėmė.

„Savaitės pradžioje, kai džiugino geresni orai, buvo didelis susidomėjimas: žmonės skambino, rašė žinutes, norėdami rezervuoti staliukus. Šiandien, kai oras suprastėjo, rezervavome tik porą. Oras pakišo koją“, – pasakoja D. Narkevičiūtė.

Pašnekovė teigia, jog kai prieš savaitę ir kiek anksčiau laikėsi nuostabūs orai, buvo apmaudu, kad baras negalėjo atsidaryti. Štai orams atvėsus ir maitinimo įstaigoms jau gavus leidimą pradėti veiklą, pašnekovė patikina, kad artimiausių dienų užduotis – aprūpinti barą šildytuvais.

Orų įtaką žmonių srautui pastebi ir kavinės „Nica“ direktorius Skirmantas Karosa.

Asociatyvi nuotr.

„Ketvirtadienio vakarui daug rezervacijų neturėjome. Žinoma, staliukų skaičius yra labai ribotas, privalu laikytis atstumų, todėl žmonių bumo tikrai nėra, – paaiškina S. Karosa. – Manau, kad mažesnį žmonių srautą lemia prastesnis oras, o juk ketvirtadienis dar ir darbo diena.“

Tačiau panašu, kad marijampoliečiai prasto oro neišsigando – kiek vėliau kavinės „Nica“ vadovas pranešė, kad ketvirtadienio vakarui rezervuota visa kavinės terasa.

Didino staliukų skaičių

Norėdamos atsigriebti už prarastus mėnesius ir siekdamos aptarnauti daugiau lankytojų, maitinimo įstaigos suskubo į lauką išnešti daugiau staliukų. Tiesa, ne visiems restoranams ir barams tai įmanoma – vienus varžo tvoros, kitus – šaligatviai ar pėsčiųjų takai.

Kavinės „Nica“ vadovas teigia pasinaudojęs šia daugiau klientų aptarnauti padedančia gudrybe ir į lauką išnešęs daugiau staliukų.

„Lauke pastatėme daugiau stalelių, dar planuojame jų pastatyti aplink kavinės terasą. Tačiau per daug išsiplėsti negalime dėl šalia nutiesto šaligatvio“, – situaciją paaiškina pašnekovas.

Daugiau staliukų pastatyti planuoja ir baro „KamBARys“ šeimininkė. Pastaroji pasakoja, jog šiam tikslui iš savivaldybės baras yra išsinuomojęs daugiau teritorijos.

O štai Marijampolės „Namų restoranas“ yra apribotas savo paties tvoros. Restorano vadovė Viltė Morozovaitė patikino, kad daugiau stalelių į lauką nenešianti ir bandysianti išsiversti su tiek stalelių, kiek turi.

Tikisi didelio srauto lankytojų

Visi trys kalbinti Marijampolės kavinių šeimininkai išsakė tą patį lūkestį – tikintys, kad vasarą jų kavines aplankys didelis lankytojų srautas.

„Sprendžiant iš to, kaip gausiai praėjusią vasarą žmonės lankėsi „Nicoje“, manau, kad ir šiemet bus didelis žmonių ir rezervacijų skaičius“, – tikisi S. Karosa. Vyras priduria, kad per karantiną pasirinko ne užverti duris, o dirbti, ir džiaugiasi išlaikęs savo darbuotojus.

Asociatyvi nuotr.

S. Karosa svarsto, kad galbūt jau anksčiau būtų buvę galima aptarnauti lankytojus viduje su tam tikrais ribojimais.

„Dabar susirgimų skaičiai kyla, o mes jau pradedame dirbti, tai kur tada tas supratimas, kada yra blogai?“, – retoriškai klausia „Nicos“ vadovas“.

Štai „Namų restorano“ vadovė Viltė Morozovaitė, nors ir bijanti dėl pasikeitusių lankytojų įpročių, sako vis tiek tikinti, kad vasarą žmonių į restoraną užsuks gerokai daugiau.

„Gal žmonės priprato imti maistą išsinešimui, gal priprato gaminti namuose. Vis tik tikimės, kad vasarą bus didelis srautas, kad bus panaikinti ribojimai ir galėsime lankytojus aptarnauti viduje, nes tie penki staliukai lauke – tai mažuma. Bet išliekame pozityvūs, džiaugiamės, nes leidimas dirbti lauke – ilgai lauktas atlaisvinimas“, – sako pašnekovė.

Moteris priduria, kad lankytojus bandys suvilioti gyvo garso koncertais ir naujienomis meniu.

Savivaldybė geranoriškai leidžia kavinėms plėstis

Marijampolės savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas Paulius Čeponas skaičiuoja, kad Marijampolėje yra 10 maitinimo įstaigų, prašiusių savivaldybės leidimo išplėsti savo teritoriją.

„Tam, kad kavinės galėtų išsiplėsti ir suteikti lankytojams daugiau vietų, jos kreipiasi į savivaldybę. Žinoma, yra ir tokių, kurioms teritorija aplink įstaigą priklauso nuosavybės teisėmis, tokiu atveju savivaldybės leidimo nereikia. Likusios, visgi, privalo gauti architekto pritarimą ir savivaldybės leidimą veiklos vykdymui“, – paaiškina P. Čeponas.

Vyras priduria, kad Marijampolės savivaldybėje nėra numatytas teritorijos išsiplėtimo mokestis leidimui gauti, kavinių šeimininkų prašoma sumokėti tik rinkliavos mokestį, kuris simbolinis: už vieną kvadratinį metrą – vienas euras.

Pašnekovas teigė, jog Marijampolės maitinimo įstaigų darbuotojams dar prieš du mėnesius buvo nurodyta, kaip atrodys pasiruošimas darbui.

„Kavinių darbuotojus informavome, kad prieš pradedant dirbti reikės testuotis, taip pat raginome, kad nelauktų ir gautų architekto bei savivaldybės leidimus. Norėjome, kad kai tik bus leidžiama dirbti, kavinės nedelsiant galėtų atsidaryti“, – pasakoja Marijampolės savivaldybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)