Nuolatinis deguonies stygius, deguonies lygio organizme matavimas, pacientų vartymas ir jų plaučių būklės stebėjimas, pragulų prevencija ir kitos procedūros yra čia dirbančių medikų kasdienybė. O ką daryti, kai pradeda trūkti deguonies aparatų ir kitos gyvybiškai svarbios įrangos? Viešųjų pirkimų procedūros ilgos ir klaidžios, o lėšos taip pat labai ribotos.

Kaip rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai, Marijampolės ligoninės vadovybė su nerimu jautė, kad situacija bet kada gali pablogėti, ligonių būklė sunkėti, ir suko galvas ieškodami išeities.

Reikia garsiai pasakyti apie tai, kas neramina, ir galbūt būsi išgirstas. Taip nutiko Marijampolėje, kur susivieniję verslininkai, gyventojai ir savivalda sukūrė stebuklą per rekordiškai trumpą laiką.

Marijampolės Rotary klubo nariai išgirdę medikų nuogąstavimus, ėmėsi veikti. Surinkę būtiniausios įrangos ligoninėje poreikį ir pamatę, kad reikalingos lėšos viršija 300 000 Eur, rotariečiai suvienijo Marijampolės verslininkus ir per mažiau kaip mėnesį, su Marijampolės savivaldybės finansine 50 000 Eur parama, nupirko beveik visą reikalingą įrangą už beveik 300 000 Eur.

Prie kovos su virusu prisidėjo ir gyventojai, už kurių paaukotas asmenines lėšas buvo nupirkta dezinfekavimo įranga.

Marijampolės savivaldybės meras Povilas Isoda negaili padėkos žodžių iniciatyvos autoriams Marijampolės rotariečiams: „Marijampolės verslininkai gali būti puikus socialiai atsakingo verslo pavyzdys visai Lietuvai. Patys patirdami tikrai sunkų laikotarpį, jie vis tiek galvoja apie pažeidžiamiausius ir ieško galimybių, kaip jiems padėti. Greitai ir operatyviai, nevaržomi jokių viešam sektoriui būdingų viešųjų pirkimų pinklių, marijampoliečiai nupirko kokybišką, būtent tokią, kokios reikia, įrangą, siųsdami žinią, kad suvalkiečiai ne skūpūs, o solidarūs ir turintys didelę širdį“, - gerų žodžiu negaili meras.

Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna sunkiai renka žodžius apibūdinti tai, kas įvyko. Jis sako nesitikėjęs, kad marijampoliečiai taip solidarizuosis su medikais ir kad ligoninė tiek paramos sulauks ir iš savivaldybės. „Atsimenu, kai į lentelę dėliojau gyvybiškai reikalingos įrangos poreikį, galvojau, kad galbūt vieną kitą įrenginį verslininkams pavyks padovanot, bet kad ši iniciatyva per ne visą mėnesį išaugs iki tokio masto, kad bus nupirkti praktiškai visi reikalingi įrenginiai, nedrįsau net svajot“, - sako Mantas Čėsna.

Pasak Marijampolės Rotary klubo prezidento Vytauto Lopetos, „Nuo pat pandemijos pradžios buvome aktyvūs ir skyrėme reikšmingas pinigų sumas, kad galėtume įsigyti ir padovanoti Marijampolės ligoninei ir kitoms socialinėms įstaigoms dezinfekcinių skysčių, vienkartinių veido kaukių, respiratorių, veido skydelių, vienkartinių chalatų ir kombinezonų. Tai, ko šioms įstaigoms tuo metu labiausiai trūko. Negalėjome likti nuošalyje ir ramiai stebėti situaciją mieste ir prasidėjus antrajai Covid-19 pandemijos bangai. Juk kiekvienas galim pralaimėti slėpynes su Covid-19, todėl ypatingai svarbu žinoti, kad patekus į Marijampolės ligoninę mums, mūsų artimiesiems ar draugams bus suteikta visapusiška būtinoji pagalba ir kad mūsų medikai turi būtiną aparatūrą mūsų gyvybėms gelbėti.“

„Ši iniciatyva yra Marijampolės verslo bendruomenės solidarizacijos pavyzdys, kaip galima susitelkti, padėti suvaldyti ir pasidžiaugti rezultatais. Neabejoju, kad tik kartu surėmę pečius, galime įveikti problemas ir pasiekti visų Marijampolės regiono gyventojų gerovės“, - teigia Marijampolės garbės pilietis, Marijampolės Rotary klubo narys, UAB „Mantinga“ valdybos pirmininkas, šios iniciatyvos šeimininkas Klemencas Agentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)