Atnaujinta 27,39 ha ploto erdvė tapo modernia rekreacijos ir poilsio oaze. Čia natūrali gamta, šimtamečiai medžiai, tyvuliuojanti upė, išsaugotas senasis obelų sodas susilieja su laisvalaikio ir sporto zonomis, poilsio ar piknikų erdvėmis.

Po daugiau nei metus trukusių darbų, spalio 8-osios popietę marijampoliečiai ir svečiai buvo pakviesti į atnaujinto parko atidarymą ir pažintinę ekskursiją. Pasivaikščiojimas po jau rudeniniais lapais besipuošiantį parką neprailgo – gamtos apsuptyje įkomponuota laisvalaikiui ar sportui skirta infrastruktūra sudomino tiek didelius, tiek mažus.

„Įgyvendinti tris projektus dendrologinę vertę turinčiame parke išties buvo sudėtinga. Čia ribojama bet kokia perdėta žmogaus intervencija. Trys projektai, trys skirtingi projektuotojai, trys skirtingi finansavimo šaltiniai, turintys savų niuansų išties privertė atiduoti daug darbo laiko ir jėgų“, – kalbėjo Valdas Tumelis, Marijampolės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, koordinavęs parko atnaujinimo projektą.

Penki su puse kilometrų pasivaikščiojimams

Šešupės prieglobstyje įkurtame parke, palei srūvančia upę buvo įrengtas jaukiai apšviestas pusantro kilometro ilgio pėsčiųjų ir dviračių takas. Negana to, visą parko teritorija yra išraižyta patogiai išdėstytų šalutinių takelių, kuriais galima patekti į poilsio, laisvalaikio zonas ar tiesiog kirsti kampą skubant. Bendras šių takelių ilgis beveik 4 km, todėl ilgus pasivaikščiojimus mėgstantys gyventojai tikrai turės kur kojas pramiklinti.

Buvo galima išgirsti pasvarstymų, ar pėsčiųjų ir dviračių takas nėra per siauras, ar tinkama jo danga, ar nebuvo verta jų atskirti… Tiesa, atsakymas į šiuos klausimus yra labai paprastas – finansai. „Turime visi suprasti, kad buvo riboti finansai, todėl pasirinkti optimalūs sprendimai“, – parko atidarymo metu sakė Marijampolės miesto meras Povilas Isoda. Dėl šios priežasties buvo pasirinkta padaryti nors ir siaurą, bet ilgesnį apšviestą taką.

Sporto entuziastams – daug erdvės veikti

Ne tik vaizdingas takas kvies aktyviam laisvalaikiui, pasivaikščiojimui ar pasivažinėjimui, parke. Buvo atnaujintos ar naujai įrengtos net kelios zonos skirtos sportui.

Pačioje parko pradžioje išdygo patys pirmi Marijampolėje dviračių kalneliai, kurias ekskursijos metu savi įspūdingus sugebėjimus demonstravo paspirtukininkai. Marijampolės visuomenės sveikatos biuro kolektyvas taip pat pasiūlė naujovę – futbolo ir disko golfo aikšteles. Šias sparčiai populiarėjančias sporto šakas Pašešupio parke nuo šiol galės išbandyti kiekvienas.

Ugnės Stanaitės nuotr.

Nuo šiol parke mėgstama veikla galės užsiimti ir badmintono, paplūdimio tinklinio ir teniso entuziastai. Verta paminėti, kad nemokami teniso kortai, kuriais galės naudotis kiekvienas, Marijampolėje pirmi ir išdygo būtent Pašešupy.

Parko gilumoje įrengtoje gimnastikos ir treniruoklių aikštelėje savo fizinę formą galės palaikyti kiekvienas. O įrengtas tyro vandens fontanėlis padės atsigaivinti visas jėgas atidavus mėgstamai fizinei veiklai.

Tiesa, tiems, kurie aktyvų sportą mieliau keičia į protinį Pašešupio parke taip pat bus ką nuveikti. Greta senojo obelų sodo įrengti net 3 šachmatų stalai.

Jaukus poilsis visai šeimai

Atnaujintame parke ką nuveikti ras kiekvienas šeimos narys. Jau seniai marijampoliečių pamėgsta vieta maudynėms Šešupėje buvo atkurta ten įrengiant smėlio paplūdimį su suoleliais, persirengimo kabinomis. Taip pat maudykloje sukonstruota platforma padėsianti vandens teikiamais malonumais pasidžiaugti ir judėjimo negalią turintiems žmonėms.

Mažiesiems parko lankytojams buvo įrengtos net kelios skirtingos žaidimų aikštelės. Viena jų – paplūdimio zonoje, kad tėveliams besimėgaudami saulės voniomis vaikučiai nenuklystų. Kita – greta didžiosios sporto erdvės. Ši aikštelė skirta mažiausiems – nuo 2 metų amžiaus. Šioje vaikų žaidimų aikštelėje buvo įrengta ir supynė vaikams, turintiems judėjimo negalią. Dar vienoje aikštelėje sukonstruota pirmoji Marijampolėje, sparčiai populiarėjanti, virvių karstynių trasa.

Pašešupio parkas skirtas ne tik sportui ir poilsiui, bet ir pažinimui. Jame driekiasi ir pažintinė medžių alėja, kurioje gyventojai, miesto svečiai ar vaikai ir aplink parką esančių ugdymo įstaigų, galės susipažinti su skirtingai medžiais, juos apžiūrėti ir stebėti, kaip jie auga ir keičiasi skirtingais metų laikais.

Ugnės Stanaitės nuotr.

Unikali poilsio oazė įrengta ir prie didžiojo tvenkinio, parko gale. Čia, išvalius tvenkinį, medžių paunksnėje atsirado stalai ir suolai, bei kepsninės. Šioje zonoje kiekvienas su savo šeima ir draugais galės užsukti ant ugnies pasičirškinti kepsnių ar tiesiog ramiai pasėdėti ir pasigrožėti vandens paukščiais ir parko panorama.

Erdvės tobulinimui dar tikrai yra

Kaip atidarymo metu kalbėjo tiek meras, tiek projekto koordinatorius, svarbiausia dabar – parką išsaugoti. Atnaujinti ir naujai pastatyti įrenginiai turėtų džiuginti ilgus metus. Na, o tam, kad būtų apsisaugota nuo vandalų, parke įrengtos aukštos raiškos kameros.

„Saugokime tai, kas sukurta ir dar rasime, ką parke patobulinti – tam yra daug gražios erdvės“, – sakė P. Isoda.