Arsenas į aplinką patenka natūralių terminių procesų metu ir dėl žmogaus veiklos

Arsenas į aplinką patenka iš chemijos, farmacijos, elektronikos, tekstilės, optikos, energetikos, trąšų pramonės įmonių ir jų gaminių. Taip pat kaip priedas, panaudojamas vario, švino lydiniuose, odų ir kailių konservacijai, stiklų nuskaidrinimui, vaistų, pesticidų, antiseptikų, dažų, puslaidininkių gamyboje. Arseno yra ir akmens anglies pelenuose.

Arsenas – toksiškas cheminis elementas

Arsenas pasižymi stipriu bendratoksiniu, kumuliatyviniu (besikaupiančiu organizme), o taip pat, nors ir kiek žemesniu, kancerogeniniu ir mutageniniu bei neurotoksiniu poveikiu. Jis gali būti mažakraujystės, neuritų, odos uždegimų, nuplikimo, galvos skausmų, skrandžio – žarnyno, kvėpavimo takų, neuropatijos, anemijos, regėjimo, klausos, hemodinamikos sutrikimų ir kitų neigiamų pasekmių priežastimi.

Kaip apsinuodijama arsenu?

Arsenu apsinuodijama, kai vartojamame vandenyje yra ypač didelė arseno koncentracija (21,0 µg/l). Arsenas per placentą gali patekti į dar negimusio kūdikio organizmą, todėl nėščioms moterims, nuolat vartojančioms arsenu užterštą geriamąjį vandenį, padidėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo, negyvo vaisiaus gimimo rizika.

Trilaukio kaimo pajininkų vandenvietės atstovas privalo taikyti priemones vandens saugai atkurti arba užtikrinti alternatyvų vandens tiekimą ir teikti informaciją gyventojams.