Varėnos rajono savivaldybės administracija 2019 m. gegužės 7 d. pasirašė Projekto „Kraštovaizdžio formavimas ir tvarkymas Varėnos r. savivaldybėje (II etapas)“ finansavimo ir administravimo sutartį. Įgyvendinant projektą, penkiose Varėnos miesto teritorijose bus sutvarkyti želdiniai, įrengti mažosios architektūros objektai (suoliukai, šiukšliadėžės ir kt.), o rajone nugriauti 48 apleisti, grėsmę keliantys buvusių kolūkių statiniai, pripažinti bešeimininkiais, rašoma Varėnos rajono savivaldybės pranešime spaudai.

„Sutvarkius numatytas teritorijas, miestas ir rajonas akivaizdžiai pagražės. Visi šie pokyčiai reikalingi tam, kad mūsų kraštas taptų kuo patrauklesnis gyventojams ir svečiams“, – teigia rajono meras Algis Kašėta.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu tvarkomos miesto viešosios vietos ateityje turėtų tapti jaukiomis pasivaikščiojimo ir laisvalaikio erdvėmis, susiliejančiomis su jau sutvarkytomis arba naujai formuojamomis teritorijomis. Bendras tvarkomų teritorijų plotas apie 11,7896 ha.

Viena iš tvarkomų teritorijų yra tarp Varėnos miesto stadiono ir gyvenamojo kvartalo (Marcinkonių g. 24). Ši vieta ateityje turėtų tapti gražiu parku. Čia numatyta suformuoti takus, pastatyti suoliukus ir šiukšliadėžes, sutvarkyti želdynus. Pagal poreikį numatyta sutvarkyti esamus augalus ir pasodinti naujų. Atsiras ir puošniai žydinčių augalų: putinų, rododendrų, ožekšnių. Svarstoma galimybė įrengti garso tunelį. Tai įrenginys, kuriame išryškėja gamtos garsai, geriau girdimas paukščių čiulbėjimas.

Kita tvarkoma erdvė yra dauba priešais Karloniškės ežerą (J. Basanavičiaus g. 1B). Šioje vietoje bus demontuoti asfalto dangos likučiai ir statybinis laužas, suformuoti takai, įrengti suoliukai, šiukšliadėžės. Čia numatoma įgyvendinti originalius sprendinius: sutvarkyti ne tik želdynus, bet ir sukurti pojūčių taką, pasodinti įvairių vaistažolių, įrengti nestandartinį vingiuotos formos suoliuką, saulėtose vietose įrengti šviestuvus su saulės baterijomis, taip sukuriant jaukią pasivaikščiojimo erdvę tamsiu paros metu.

Taip pat numatyta sutvarkyti ir šias teritorijas: prie Varėnos kultūros centro (J. Basanavičiaus g. 2), prie Varėnos kultūros centro kino ir parodų salių (J. Basanavičiaus g. 13B ir J. Basanavičiaus g. 17), prie M. K. Čiurlionio paminklo (Savanorių g. 1C). Šiose vietose bus tvarkomi takai ir želdynai, statomi suoliukai, šiukšliadėžės. Bus pasodinta naujų medžių, krūmų ir daugiamečių gėlių.

Planuojama Varėnos rajone nugriauti 48 apleistus bešeimininkiais pripažintais buvusių kolūkių statinius. Kirklionių, Jasauskų, Panočių, Dubičių, Nedzingės, Pakaršio, Geidukonių, Pamusėlių, Pamusių, Genių, Jonionių, Gudakiemio, Papiškių, Voriškių, Naujųjų Naniškių, Krivilių, Barčių, Puišių kaimuose bus likviduoti aplinką darkantys pastatai, todėl pagerės šių kaimų kraštovaizdžio ekologinė būklė, vizualinis estetinis potencialas, bus sutvarkyta 3,49 ha atskirų teritorijų.

Įgyvendinant šį projektą, siekiama pagerinti miesto ir rajono kraštovaizdžio būklę, padidinti vietovių patrauklumą. Rajone – sudaryti palankesnes ir saugesnes sąlygas ūkinei, rekreacinei veiklai, mieste – sutvarkytas teritorijas pritaikyti poilsiui ir laisvalaikiui, padidinti galimybes verslo plėtrai.

Projektas finansuojamas iš Sanglaudos fondo, valstybės biudžeto ir savivaldybės biudžeto lėšų įgyvendinant 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją