Ben­dro­vė „Dai­na­vos tur­tai“ to sie­kė no­rė­da­ma, kad V.Smai­džiū­nas įvyk­dy­tų dau­giau kaip prieš dvy­li­ka me­tų pri­si­im­tą įsi­pa­rei­go­ji­mą. Ta­da „Šal­mė­tės“ sa­vi­nin­kas pu­sę 25 arų že­mės skly­po, ku­ria­me pa­sta­ty­ta pi­ce­ri­ja „Pa­ler­mo“, už 1 mln. 900 tūkst. li­tų par­da­vė „Dai­na­vos tur­tams“ ir įsi­pa­rei­go­jo sta­ti­nį nu­griau­ti.

Ka­dan­gi pi­ce­ri­ja ne­bu­vo nu­griau­ta, „Dai­na­vos tur­tai“ per teis­mus ėmė siek­ti V.Smai­džiū­no įsi­pa­rei­go­ji­mo įvyk­dy­mo. Aly­taus teis­me bu­vo pa­ten­kin­tas šios ben­dro­vės pra­šy­mas nu­griau­ti sta­ti­nį. Nors V.Smai­džiū­nas dar tei­sy­bės ieš­ko­jo Kau­no apy­gar­dos ir Lie­tu­vos Aukš­čiau­sia­ja­me Teis­me, ta­čiau spren­di­mų dėl pi­ce­ri­jos grio­vi­mo ne­pa­vy­ko iš­veng­ti.

Pra­ėju­sią va­sa­rą „Pa­ler­mo“ už­da­ry­ta, pra­si­dė­jo įran­gos iš­mon­ta­vi­mas. Per­nykš­tį ru­de­nį vie­na ne­kil­no­ja­mo­jo tur­to ben­dro­vė pi­ce­ri­jos sa­vi­nin­ko pra­šy­mu pa­skel­bė apie „Pa­ler­mo“ pa­sta­to par­da­vi­mą nu­kė­li­mui ar­ba ga­li­my­bę jį įsi­gy­ti da­li­mis.

Taip pat per­nykš­tį ru­de­nį Kau­no apy­gar­dos teis­mas vie­no iš pi­ce­ri­ją val­dan­čios ben­dro­vės „Šal­mė­tė“ ad­mi­nist­ra­ci­jos at­sto­vų pra­šy­mu dėl įmo­nės ne­mo­ku­mo jai iš­kė­lė ban­kro­to by­lą. Šie­me­tės ge­gu­žės vi­du­ry­je „Šal­mė­tė“ jau lik­vi­duo­ta.

Pas­ta­ruo­ju me­tu pra­si­dė­jo „Pa­ler­mo“ grio­vi­mo dar­bai. Kaip sa­kė V.Smai­džiū­nas, pa­sta­tas par­duo­tas fi­zi­niam as­me­niui aly­tiš­kiui: „Kiek ži­nau, ke­lia į Kau­no ra­jo­ną, prie van­dens tel­ki­nio sta­tys gal ban­ke­ti­nę sa­lę.“

Jis tvir­ti­no ne­gal­vo­jan­tis apie pa­na­šios vie­šo­jo mai­ti­ni­mo įstai­gos ati­da­ry­mą mies­te.

Krei­pė­si į pa­vel­do­sau­gi­nin­kus ir teis­mą

Pra­si­dė­jus pi­ce­ri­jos grio­vi­mo dar­bams, V.Smai­džiū­nas, pa­ste­bė­jęs ne­va ras­tas se­no­vi­nio pa­sta­to lie­ka­nas, kon­kre­čiai – skliau­tuo­tų rū­sių bei pa­ma­tų ir rū­sio sie­nas, krei­pė­si į Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tą prie Kul­tū­ros mi­nis­te­ri­jos. Nu­ro­dė, kad pa­ma­tai ga­li bū­ti la­bai se­ni ir tu­rė­ti Aly­taus mies­tui is­to­ri­nę, kul­tū­ri­nę ir ar­chi­tek­tū­ri­nę reikš­mę.

Raš­te de­par­ta­men­tui V.Smai­džiū­nas iš­reiš­kė nuo­mo­nę, kad šie ra­di­niai rei­ka­lau­ja ati­tin­ka­mo ty­ri­mo ir įver­ti­ni­mo, tad pa­sta­to grio­vi­mas tu­rė­tų bū­ti su­stab­dy­tas iki pri­im­tų ati­tin­ka­mų spren­di­mų.

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tas pa­ve­dė Kul­tū­ros pa­vel­do cen­trui įver­tin­ti griau­na­mo­je pi­ce­ri­jo­je ap­tik­tus pa­ma­tus.

Pra­ėju­sią sa­vai­tę čia ap­si­lan­kė šio cen­tro pa­min­klot­var­ki­nin­kai. Kon­sta­tuo­ta, kad pa­ma­tų lie­ka­nos, ras­tos pa­čia­me griau­na­ma­me pa­sta­te ir prie jo nuo sa­vi­val­dy­bės sta­ti­nio pu­sės, ne­ati­tin­ka kul­tū­ros ver­ty­bių ver­ti­ni­mo at­ran­kos ir reikš­min­gu­mo lyg­mens nu­sta­ty­mo kri­te­ri­jų. Tad šių lie­ka­nų ne­siū­lo­ma įtrauk­ti į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą.

Toks raš­tas jau iš­siųs­tas Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­tui. Prie pas­ta­ro­jo vei­kian­čios ver­ti­ni­mo ta­ry­bos tu­rės pri­im­ti ga­lu­ti­nį spren­di­mą dėl mi­nė­tų pa­sta­to lie­ka­nų įra­šy­mo į Kul­tū­ros ver­ty­bių re­gist­rą.

V.Smai­džiū­nas krei­pė­si ir į Aly­taus apy­lin­kės teis­mą, kad bū­tų lai­ki­nai su­stab­dy­tas pri­vers­ti­nis pi­ce­ri­jos grio­vi­mas iki bus iš­si­aiš­kin­ta ras­to pa­vel­do is­to­ri­nė ir kul­tū­ri­nė reikš­mė.

Teis­mas jau pri­ėmė nu­tar­tį skun­do trū­ku­mams pa­ša­lin­ti, dar ne­iš­spręs­tas klau­si­mas, ar pri­im­ti jį nag­ri­nė­ti. Tokią nutartį V.Smaidžiūnas gali skųsti Kauno apygardos teismui.

Ap­si­spręs­ta pre­ky­bos pa­skir­ties pa­sta­tą sta­ty­ti ki­to­je vie­to­je

Ben­dro­vė „Dai­na­vos tur­tai“, tu­rė­ju­si pla­nų nu­griau­tos pi­ce­ri­jos vie­to­je sta­ty­ti pa­gal nau­jau­sius pla­na­vi­mo do­ku­men­tus va­di­na­mą pre­ky­bos pa­skir­ties pa­sta­tą, ku­ria­me ga­lė­tų at­si­ras­ti ir ad­mi­nist­ra­ci­nės bei gy­ve­na­mo­sios pa­skir­ties pa­tal­pos, dėl už­tru­ku­sio ir dar ne­ži­nia kiek už­truk­sian­čio by­li­nė­ji­mo­si pro­ce­so su­ma­ny­mui re­a­li­zuo­ti pa­si­rin­ko ki­tą ke­lią.

Tuo pa­čiu ad­re­su kaip „Dai­na­vos tur­tai“ Aly­tu­je vei­kian­ti ben­dro­vė „Sep­tu­sa“, ku­rią val­do tie pa­tys ak­ci­nin­kai kaip ir „Dai­na­vos tur­tus“, jau ren­gia pro­jek­tą mi­nė­tos pa­skir­ties pa­sta­to sta­ty­bai ki­to­je mies­to cen­tro vie­to­je – ki­ta­pus griau­na­mos pi­ce­ri­jos, S. Da­riaus ir S. Gi­rė­no g. 9, prie „Ne­mu­no“ pre­ky­bos cen­tro.

Pa­sta­tas bus sta­to­mas iš pri­va­čių as­me­nų įsi­gy­ta­me 30 arų že­mės skly­pe.

Pla­nuo­ja­ma sta­ty­bas pra­dė­ti šį ru­de­nį, o baig­ti at­ei­nan­čią va­sa­rą.