Ministro įsa­ky­me skel­bia­ma, kad nuo bir­že­lio 21 die­nos iki plau­kio­ji­mo se­zo­no pa­bai­gos Di­džiu­lio (Dau­gų) eže­re bus lei­džia­ma plau­kio­ti as­me­ni­niais, pra­mo­gi­niais ir spor­ti­niais lai­vais, va­ro­mais vidaus de­gi­mo va­rik­liais, tu­rin­čiais van­dens srau­to pom­pą.

Pa­gal dy­dį ant­ras Aly­taus ra­jo­ne Dau­gų eže­ras yra 912 hek­ta­rų plo­to, sa­vo for­ma pri­me­na iš­tį­su­sią „H“ rai­dę. Eže­ro vi­du­ti­nis gy­lis 13,2 met­ro, o di­džiau­sias 44 met­rai.

2012 me­tais at­lik­to­je „Ap­lin­ko­sau­gos są­ly­gų plau­kio­ti plau­kio­ji­mo prie­mo­nė­mis van­dens tel­ki­niuo­se įver­ti­ni­mas ir ap­lin­ko­sau­gi­nių kri­te­ri­jų pa­ren­gi­mas“ ata­skai­to­je ra­šo­ma, kad Dau­gų eže­ras, ver­ti­nant jo pa­ties ir su juo be­si­ri­bo­jan­čių te­ri­to­ri­jų fi­zi­nių, mor­fo­met­ri­nių ir bio­lo­gi­nių ypa­ty­bių vi­su­mą, yra unika­lus di­de­lės gam­to­sau­gi­nės ver­tės kraš­to­vaiz­džio ele­men­tas bei gam­ti­nis kom­plek­sas.

Ja­me gy­ve­na į Lie­tu­vos rau­do­ną­ją kny­gą įra­šy­tas di­dy­sis baub­lys bei re­ti au­ga­lai, Ber­no konvencijos sau­go­mos žu­vų rū­šys se­lia­va, ša­mas.

Eže­ro pa­kran­tės jau se­niai ta­pu­sios po­il­sia­vie­tė­mis, pa­mėg­to­mis tiek vie­ti­nių, tiek iš vi­sos ša­lies ir už­sie­nio at­vyks­tan­čių po­il­siau­to­jų.

Van­dens mo­to­cik­lų ne­no­ri

Dau­giš­kiai su van­dens mo­to­cik­lais pa­mėg­ta­me sa­vo eže­re jau yra su­si­dū­rę anks­čiau. Vie­ti­niams gy­ven­to­jams ne­pa­ti­ko jų ke­lia­mas triukš­mas, ki­tų po­il­siau­to­jų in­te­re­sų ne­pai­sy­mas – plau­kio­ji­mas per ar­ti Dau­gų mies­te­lio bei pa­kran­čių (ypač mau­dyk­lių), di­de­lis grei­tis, ne­prog­no­zuo­ja­ma ju­dė­ji­mo kryp­tis, van­dens mo­to­cik­li­nin­kų plau­kio­ji­mas iš­gė­rus bei ele­men­ta­rių plau­kio­ji­mo ir sau­gos tai­syk­lių ne­si­lai­ky­mas. Žmo­nės dar ne­už­mir­šo prieš sep­ty­ne­rius me­tus per Žo­li­nę įvy­ku­sios ne­lai­mės, kai van­dens mo­to­cik­las sun­kiai su­ža­lo­jo ka­te­rio trau­kia­ma pa­dan­ga plau­ku­sį vy­rą.

2011 me­tais ne­no­rė­da­mi taiks­ty­tis su van­dens mo­to­cik­lų ke­lia­mo­mis pro­ble­mo­mis, dau­giš­kiai su­rin­ko virš 400 pa­ra­šų, or­ga­ni­za­vo pi­ke­tą prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos, ku­rio me­tu ben­druo­me­nės ak­ty­vis­tai ra­gi­no už­draus­ti van­dens mo­to­cik­lų ir ka­te­rių su ga­lin­gais va­rik­liais plau­kio­ji­mą Dau­gų eže­re.

Tą­kart tiks­las bu­vo pa­siek­tas – plau­kio­ti van­dens mo­to­cik­lais Dau­gų eže­re bu­vo už­draus­ta.

Dau­giš­kio Ro­ber­to Oža­lins­ko nuo­mo­ne, rei­kia ap­si­spręs­ti, ar mes ger­bia­me gam­tą ir ki­tus žmo­nes, ar ne­ger­bia­me nie­ko ir lei­džia­me ne­di­de­lei žmo­nių gru­pe­lei dras­ky­tis eže­re, o Dau­gų mies­tas ir eže­ras iš to­kių pra­mo­gų nie­ko ne­gau­na.

R. Oža­lins­ko ne­įti­ki­no van­dens mo­to­cik­li­nin­kų ar­gu­men­tai, kad da­bar­ti­niai šių pra­mo­gų mė­gė­jai yra kul­tū­rin­gi, at­sa­kin­gi ir dė­me­sin­gi ki­tiems po­il­siau­to­jams bei gam­tai, to­dėl esą ne­rei­kė­tų jų ig­no­ruo­ti ir va­do­vau­tis pra­ei­ties nuos­kau­do­mis.

„Per pen­ke­rius me­tus, kai van­dens mo­to­cik­lams bu­vo už­draus­ta plau­kio­ti eže­re, jie ne kar­tą pastebė­ti plau­kio­jan­tys, o apie pa­žei­di­mus pra­neš­ta po­li­ci­jai. To­dėl ti­kė­tis, kad van­dens motociklinin­kai lai­ky­sis ko­kių nors rei­ka­la­vi­mų – nai­vu. Kal­ba apie Dau­gų at­gi­mi­mą, o sa­vo pro­jek­tų nei pri­sta­tė ben­druo­me­nei, nei ap­ta­rė su ja“, – tvir­ti­no R.Ožo­lins­kas.

Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Da­nie­lius Ja­ku­ba­vi­čius taip pat įsi­ti­ki­nęs, kad van­dens mo­to­cik­lų pra­mo­gos Dau­gų eže­re ne­tu­rė­tų at­gim­ti, nes jie dau­giau pri­da­rys ža­los, nei at­neš nau­dos ben­druo­me­nei.

Dis­ku­tuos su ben­druo­me­ne

Nu­ste­bi­mo dėl Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos spren­di­mo ne­slė­pė ir Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės me­ras Algirdas Vrub­liaus­kas. „Bu­vau ne­ma­lo­niai nu­ste­bin­tas, sa­vi­val­dy­bė ne­bu­vo in­for­muo­ta, ne­bu­vo derin­ta ir stai­ga iš me­di­jų su­ži­no­me, kad mi­nis­te­ri­ja nu­ta­rė, jog Dau­gų eže­re bus ga­li­ma plau­kio­ti. Tai ne­so­li­du, su sa­vi­val­dy­be taip ne­si­el­gia­ma“, – tvir­ti­no A.Vrub­liaus­kas.

Aly­taus ra­jo­no va­do­vas ne­slė­pė, jog iš pra­džių gal­vo­jęs, kad nie­ko blo­ga ne­bus, jei at­va­žiuos, paplau­kios van­dens mo­to­cik­lais, gal net su­kurs dar­bo vie­tų. Nuo­mo­nę A.Vrub­liaus­kas pa­kei­tė pama­tęs, kaip eže­re el­gia­si van­dens mo­to­cik­li­nin­kai. „Ma­ne jų el­ge­sys šo­ki­ra­vo“, – tei­gė Aly­taus ra­jo­no me­ras.

Anot A.Vrub­liaus­ko, ga­li­ma dis­ku­tuo­ti dėl van­dens mo­to­cik­lų, ta­čiau ši­taip pa­si­elg­ti su ben­druo­me­ne be dis­ku­si­jų nė­ra tin­ka­ma.

„Mes esa­me at­vi­ri ir ga­li­me kal­bė­ti šiais klau­si­mais. Ka­dan­gi spren­di­mą pri­ėmė už mū­sų akių, šiais me­tais ne­ga­li bū­ti nė kal­bos apie van­dens mo­to­cik­lų plau­kio­ji­mą Dau­gų eže­re. Kaip bus vė­liau, paaiš­kės po dis­ku­si­jų su Dau­gų ben­druo­me­ne ir van­dens mo­to­cik­li­nin­kais. Jei ne­ra­si­me ben­dro suta­ri­mo ar ben­druo­me­nė to ne­no­rės, to ir ne­bus“, – pa­ti­ki­no me­ras A.Vrub­liaus­kas.

Van­dens mo­to­cik­li­nin­kų at­sto­vas Jus­tas Gren­de­lis nuo si­tu­a­ci­jos ko­men­ta­vi­mo su­si­lai­kė.