Praūžus šventinei dienai Alytaus mieste visi sugrįš į savo įprastinius darbus ir gyvenimą. Tačiau nuolat miesto gatves ir šaligatvius minantys gyventojai kartais net nesusimąsto, kiek visko pasikeitė per pusantro dešimtmečio.

Alytaus kolegijos direktorė Danutė Remeikienė tinklaraščiui Euroblogas.lt teigė, kad pozityvių pokyčių būta akivaizdžių – ir ne tik infrastruktūros, bet ir tose srityse, kurių pačiupinėti nepavyks.

Nuo švietimo iki medicinos paslaugų

„Matau labai sparčius ir pozityvius pokyčius švietimo srityje. Tai, apie ką buvo svajota prieš 15 metų, šiandien jau yra įgyvendinta: sukurta tiek stipri bendrojo lavinimo, tiek gimnazijų, tiek ir aukštosios mokyklos bazė. Iš tikrųjų, yra labai kokybiška aplinka ir joje turėtų būti ir kokybiškas turinys, bet tai vertinti jau ne mano kompetencija“, – kalbėjo ji.

Kalbėdama apie aukštąjį mokslą, alytiškė pridūrė, kad per šiuos metus įvyko labai daug kūrybinių veiklų, kurios leido sukurti naujas studijų programas, reikalingas Alytaus regionui.

„Aukštoji mokykla išvystė savo veiklą tokiose srityse kaip biomedicina, informacinės technologijos, inžinerija“, – vardijo ji.

Taip pat ji teigė pastebinti daug pokyčių medicinos srityje. Pašnekovė mini puikų medicininį aprūpinimą tiek ligoninėje, tiek poliklinikoje, tiek kitose sveikatos priežiūros įstaigose.

„Be to, manau, kad tikrai sukurta labai puiki miesto infrastruktūra jaunoms šeimoms ir žmonėms čia gyventi. Deja, jų nėra pritraukta tiek, kiek šiam miestui reikėtų, kad būtų pilnai gyvybingas ir turintis labai aiškią stiprią strategiją ir perspektyvą ateityje“, – pastebėjo pašnekovė.

Pasak jos, būtent miestas ir turėtų daugiau dėmesio skirti jauniems žmonėms pritraukti.

„Alytaus silpna vieta yra ekonominis vystymas, ypač investicijų pritraukimas. Aišku, kad pramonės parkas nėra taip išvystytas, kaip buvo tikėtasi jį kuriant ir investuojant dideles sumas“, – pastebėjo D. Remeikienė.

Kartu kolegijos vadovė pridūrė, kad daugiau skatinamųjų priemonių turėtų būti sukurta ir smulkiajam ir vidutiniam verslui.

„Ir, žinoma, jaunimo pritraukimas. Šiandien nėra labai aiškios formuluotės, kuri leistų kreiptis į jaunus žmones ir juos pakviesti gyventi čia. Suprantama, kad miestas gražus, pritaikytas jaunimui, jaunoms šeimoms: geros sąlygos mokyklose, galima gauti puikų ir gerai sutvarkytą darželį su puikiais darbuotojais, tačiau visi galvoja pirmiausiai, iš ko gyventi. Todėl darbo vietų kūrimo klausimas labai aktualus“, – savo nuogąstavimus išreiškė pašnekovė.

Visgi D. Remeikienė tikina, kad Alytumi žavisi ne tik ji pati, bet ir iš užsienio atvykstantys svečiai: „Kaip tik turėjome daug svečių iš JAV, Japonijos, Norvegijos, Baltarusijos, Ukrainos ir jie visi pirmiausiai pastebėjo, kad miestas yra labai sutvarkytas ir švarus. Ne tik oras, gatvės, bet ir miškuose, pakrantėse švaru.“

Alytus, Baltosios rožės tiltas

Puikus miestas jaunoms šeimoms

Ilgametė žurnalistė, Alytaus savivaldybės tarybos narė Vilija Ramanauskienė taip pat visus 15 metų savo akimis stebėjo, kaip keitėsi miestas. Žinoma, pirmiausiai ji išskyrė sutvarkytą ir atnaujintą infrastruktūrą.

„Kaip ir visoje Lietuvoje, čia taip pat galime matyti, kiek europinės lėšos padėjo miestui susitvarkyti. Sutvarkytos ne tik gatvės ar aikštės, bet ir švietimo įstaigos“, – tinklaraščiui Euroblogas.lt vardijo ji.

Kartu politikė pridūrė, kad ilgus metus investavus į infrastruktūrą, dabar valdžia pradeda kreipti žvilgsnį kitur: „Mažiau į asfaltą – daugiau į kuriančius dalykus. Žinoma, ir aplinka žmogui svarbu, todėl ir to nereikėtų apleisti“.

Visgi alytiškė pastebėjo, kad ne visi projektai pasiteisino. „Pavyzdžiui, turime aikštę, kuri nuolat tuščia ir prisipildo tik miesto švenčių metu, bet tai tik todėl, kad nėra daugiau ką ten veikti, o čia jau projekto problema.“

Vis dėlto daugiau V. Ramanauskienė mato teigiamų pokyčių, pavyzdžiui, įrengti dviračių takai, kuriais gyventojai naudojasi.

Zitos Stankevičienės nuotr.

„Bet, aišku, būna padaroma klaidų, kai reikia greitai ir pagal taisykles veikti, o jos ne visada atitinka savivaldybės poreikius“, – svarstė politikė.

Ilgus metus žurnalistinę patirtį kaupusi moteris teigė pastebinti pokyčius ir gyventojų nuotaikose.

„Visi, kurie sugrįžta, sako, kad čia labai gražu, jauku ir patogu gyventi, – kalbėjo ji. – Alytus iš tiesų yra miestas, kur labai patogu jaunoms šeimoms su mažais vaikais. Miestas pakankamai mažas, kad būtų galima vaikščioti pėsčiomis ar keliauti dviračiu, tačiau pakankamai didelis, kad jame turėtume viską, ko reikia – tiek tėvams, tiek vaikams, tiek paaugliams.“

Visgi pašnekovė sutiko, kad per 15 metų Alytus sumažėjo, bet kartu pasidžiaugė, kad išvykimas iš miesto mažėja, o ir sugrįžtančių šeimų į Alytų atsiranda.

„Yra šeimų, kurios čia atsikrausto radusios darbą arba gali dirbti per atstumą. Jie renkasi gyventi čia, nes gyvenimas patogus, o ir butą galima įsigyti už įkandamą kainą“, – pastebėjo ji.

Kaip ir Alytaus kolegijos direktorė, V. Ramanauskienė vylėsi, kad Alytui pavyks pritraukti daugiau investicijų ir sukurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų, kad gyventojų skaičius galėtų augti Dzūkijos širdyje.