Netoli Giluičio ežero esančio Simno miestelio gyventojai susirūpino: kodėl senoji skulptūra buvo pakeista?

„Ar, atspindėdama kinišką kokybę, ji per mėnesį subyrėjo? Ar 6000 eurų kainavusi skulptūra bus grąžinta pardavėjui ir susigrąžinsime pinigus?“ – laiške DELFI svarstė nuotraukas atsiuntę skaitytojai.

Pašalino dėl kokybės trūkumų

Simno gyventojai įtaria, kad skulptūra neveikė taip, kaip turėtų – esą esant net ir stipriam vėjui skulptūros elementai nesisuko taip, kaip turėjo.

Kad paaiškintų, kas iš tiesų nutiko pirmajai skulptūrai, kreipėmės į Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus vedėją Indrę Mikelionytę-Pranculevičienę. Ji patvirtino, kad skulptūra „pakeista dėl išryškėjusių nežymių kokybės trūkumų“.

Skulptūra prieš ir po

Vis dėlto, anot pašnekovės, skulptūra nebus tiesiog nurašyta ir išmesta. „Yra svarstomos visos teisinės galimybės ir kontaktuojama su tiekėju dėl galimybės pakeisti prekę ar susigrąžinti pinigus“, – teigė ji.

Vėjo skulptūrų parko idėjos neatmeta

Balandžio mėnesį, kai buvo pastatyta pirmoji skulptūra, Alytaus rajono savivaldybė skelbė, kad netrukus netoliese atsiras ir dar viena tuo pačiu metu pirkta skulptūra. Akivaizdu, kad būtent pastarąja ir buvo pakeistas kokybės neatitikęs statinys.

Savivaldybė savo tinklalapyje rašė, kad, jei gyventojai teigiamai įvertins šiuos du kūrinius, šalia ežero gali būti įkurtas ir visas vėjo skulptūrų parkas. Tik ar nesklandumas su pačia pirmąja skulptūra neužkirs tam kelio?

Iš I. Mikelionytės-Pranculevičienės atsakymo panašu, kad mintis dar tikrai nepalaidota. „Galvojama apie teritorijos pritaikymą galimam skulptūrų parko steigimui, plenero organizavimą, diskutuojama su gyventojais, renkama forma ir idėjos skulptūrų sukūrimui ir pastatymui“, – teigė ji.

Užsakė iš Kinijos

Primename, kad garsiosios skulptūros į Alytaus rajoną per tris mėnesius atkeliavo iš Kinijos. Už jas abi, įskaitant ir siuntimo išlaidas, savivaldybė sumokėjo 5981,5 eurų.

Jau panaikintos skulptūros aukštis siekė 5 metrus, o viršuje esančio išskleisto „žiedo“ skersmuo – 2 metrus.
„Spindulinis trijų dimensijų amorfiškas objektas. <...> Pučiant vėjui, skulptūra atgyja, jos detalės pradeda judėti, balansuodamos tarp simetrijos ir asimetrijos“ , – taip kinetinio meno kūrinį tuomet apibūdino Alytaus rajono savivaldybės vyriausiasis architektas Edvardas Minkevičius.

Tiesa, gyventojai netruko pastebėti, kad pati skulptūra nėra visiškai originali – ją greitai imta lyginti su amerikiečių skulptoriaus Anthony Howe‘o darbais.

Anthony Howe'o kinetinė skulptūra Rio de Žaneire
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)