Tiek vie­ni, tiek ki­ti at­sto­vai ti­ki­na, kad jie nė­ra nu­si­tei­kę prieš jau­ni­mą, o prieš ne­kul­tū­rin­gą ir chu­li­ga­niš­ką jo el­ge­sį. Be to, nuos­to­lių dėl jau­no­sios kar­tos ken­kė­jiš­kos veik­los tu­rė­jo ir pa­ti sa­vi­val­dy­bė. Esą jei­gu jau­ni­mas duos gar­bin­gą pa­si­ža­dė­ji­mą ir kiek­vie­nas jų pri­si­ims as­me­ni­nę at­sa­ko­my­bę kaip sa­vo tur­tą sau­go­ti šią lan­ky­ti­ną zo­ną, gam­tą ir jo­je lai­ky­sis rim­ties ir sau­gaus eis­mo bei vie­šo­sios tvar­kos tai­syk­lių, vil­ties dėl ri­bo­ji­mo pa­nai­ki­ni­mo tik­rai yra.

Dėl chu­li­ga­nų veik­los – nuos­to­liai sa­vi­val­dy­bei

Kaip pa­aiš­ki­no Pal­mi­ra Raš­kaus­kie­nė, Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės sau­gaus eis­mo ko­mi­si­jos pir­mi­nin­kė, eis­mą nuo 23 iki 6 va­lan­dos į Dai­nų slė­nį ri­bo­jan­tis žen­klas bu­vo už­dė­tas ga­vus Ku­ror­to gy­ven­to­jų nu­si­skun­di­mų dėl chu­li­ga­niš­ko jau­ni­mo el­ge­sio šio­je te­ri­to­ri­jo­je. Esą jau­nuo­liai daž­nai čia el­gia­si lyg lenk­ty­nių tra­so­je, ne­pai­sy­da­mi ap­lin­ki­nių sau­gu­mo, be to, ten­ka ma­ty­ti ir ken­kė­jiš­ką jų veik­lą gam­tai – šiukš­li­na, triukš­mau­da­mi bai­do paukš­čius ir ki­tą gy­vū­ni­ją. Dėl sig­na­li­nių gar­sų, gir­ta­vi­mų, gar­siai lei­džia­mos mu­zi­kos ra­my­bės nak­ti­mis ne­ran­da ir šio mie­ga­mo­jo ra­jo­no gy­ven­to­jai.

Bu­vo ne vie­nas at­ve­jis, kai dėl chu­li­ga­niš­ko vai­ra­vi­mo, grei­čio vir­ši­ji­mo bu­vo par­trenk­ti ir vie­ti­nių gy­ven­to­jų au­gin­ti­niai. Kai ku­rie žmo­nės skun­džia­si, kad jau bi­jo į kie­mą žais­ti iš­leis­ti ir ma­žus vai­kus, nes ne­ga­li jaus­tis sau­gūs.

„Gy­ven­to­jai į mus dėl to pa­ties krei­pė­si ir va­sa­rą, ta­da pa­lai­kė­me jau­ni­mą ir ne­si­ė­mė­me ri­bo­ti eis­mo, ta­čiau po gruo­džio pra­džio­je įvy­ku­sio gy­ven­to­jų su­si­rin­ki­mo te­ko grįž­ti prie svars­ty­mo ri­bo­ti eis­mą į Dai­nų slė­nį. Ir tai, bent jau žie­mos lai­ko­tar­piui, pa­da­rė­me. Ma­ža to, dėl chu­li­ga­niš­ko jau­ni­mo el­ge­sio nuos­to­lių pa­ty­rė ir sa­vi­val­dy­bė. At­si­tren­kus au­to­mo­bi­liui, iš­vers­tas ka­me­ros stul­pas, elek­tros spin­ta, da­bar Dai­nų slė­ny­je ne­vei­kia ap­švie­ti­mas“, – sa­kė P.Raš­kaus­kie­nė.

Ji pa­brė­žė, kad es­mė sly­pi vi­sai ne drau­di­muo­se ar ri­bo­ji­muo­se jau­ni­mui, o el­ge­sy­je. Jei­gu jie bū­tų el­gę­si pro­tin­gai, tvar­kin­gai, ta­da nie­kas net ne­bū­tų kė­lęs to­kio klau­si­mo.

„Ly­giai su to­kia pa­čia si­tu­a­ci­ja su­si­dū­rė­me ir Ba­sa­na­vi­čiaus gat­vė­je, ša­lia Dai­li­dės. Rei­kia su­pras­ti ir gy­ven­to­jus, ten jie gy­ve­na se­niai, trau­kos zo­nos, pa­ly­gin­ti su tuo, at­si­ra­do ne­se­niai, to­dėl nor­ma­lu, kad jie no­ri iš­lai­ky­ti ra­my­bę ir sau­gu­mą. No­riu pa­brėž­ti, kad Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­ja tik­rai nė­ra nu­si­tei­ku­si prieš jau­ni­mą, ta­čiau jau­ni­mas ir­gi tu­rė­tų pri­si­im­ti at­sa­ko­my­bę už to­kio sa­vo el­ge­sio pa­da­ri­nius. Da­bar mo­ty­vuo­tai ir su gar­bin­gu pa­si­ža­dė­ji­mu sau­go­ti gam­tą ir ap­lin­ki­nių gy­ven­to­jų ra­my­bę tu­ri kreip­tis pats jau­ni­mas.

Mes tu­ri­me la­bai gra­žių jau­ni­mo ben­dra­dar­bia­vi­mo su sa­vi­val­dy­be pa­vyz­džių, kai jie pa­tys tam­pa kon­kre­čios vie­tos šei­mi­nin­kais. Jau­ni­mo par­ke esan­čias rie­du­ti­nin­kų aikš­te­les pri­žiū­ri pats jau­ni­mas, ir sa­vi­val­dy­bei pa­tys pra­ne­ša apie iš­šo­ku­sį varž­tą, ne­de­ra­mą el­ge­sį ar pa­na­šiai. Jei­gu ir čia vyk­tų ben­dra­dar­bia­vi­mas to­kiu pat prin­ci­pu, tai jau­ni­mas Dai­nų slė­ny te­gul sė­di kad ir kiau­ras nak­tis. Svar­bu elg­tis kul­tū­rin­gai. Rei­kia mo­kė­ti iš­si­tek­ti vi­siems ir ne­lip­ti ant gal­vų ki­tiems“, – pa­brė­žė P.Raš­kaus­kie­nė. Ji pa­tvir­ti­no, kad už­dė­jus eis­mą į Dai­nų slė­nį ri­bo­jan­tį žen­klą, pro­ble­ma pa­ža­bo­ta ir skun­dų ne­be­su­lau­kia­ma. Va­di­na­si, gy­ven­to­jai bu­vo tei­sūs.

Ne­rei­kia vis­ko nai­kin­ti

Su­si­sie­kus su Ku­ror­to se­niū­nai­ti­jos se­niū­nai­te Ge­no­vai­te Žiu­rins­kie­ne, pir­miau­sia, ką ji pa­sa­kė šiuo klau­si­mu, kad Ku­ror­to gy­ven­to­jai jo­kiu bū­du nė­ra nu­si­tei­kę prieš jau­ni­mą ir jo lan­ky­mą­si Dai­nų slė­ny­je, ta­čiau tu­ri bū­ti el­gia­ma­si taip, kad ne­kliu­dy­tų ra­miai gy­ven­ti ap­lin­ki­niams ir ne­trik­dy­tų gam­tos bei gy­vū­ni­jos har­mo­ni­jos.

„Di­džiau­sia pro­ble­ma yra grei­čio vir­ši­ji­mas vi­so­se link Dai­nų slė­nio ve­dan­čio­se gat­vė­se. Nie­ka­da ne­ga­li ži­no­ti, kad iš­ėjęs iš pu­šy­no ga­li bū­ti par­trenk­tas. Jei­gu Dai­nų slė­ny­je lan­ky­tų­si blai­vūs žmo­nės, ten ne­rė­kau­tų ir ne­šū­kau­tų, ne­sig­na­li­zuo­tų ir ne­si­elg­tų kaip lenk­ty­nių tra­so­je, ta­da nie­kas jiems ne­pa­sa­ky­tų nė pu­sė žo­džio. Mū­sų ben­druo­me­nė ne­nu­si­tei­ku­si prieš jau­ni­mą, mes ne­si­sa­vi­na­me nei Dai­li­dės, nei Dai­nų slė­nio. Mes tik žmo­nės ir no­ri­me ra­my­bės. Mies­tui bū­tų nau­din­ga pa­skirs­ty­ti zo­nas: rek­re­a­ci­nė ir ak­ty­vio­ji. Aš už jau­ni­mą, bet už kul­tū­rin­gai, pa­do­riai be­si­el­gian­tį. Ne­bū­tų ki­lu­si jo­kia su­maiš­tis, jei­gu jie elg­tų­si at­sa­kin­gai.

Da­bar la­bai pa­si­kei­tė jau­ni­mo lais­va­lai­kio lei­di­mo ma­dos, ta­čiau jos ne­tu­ri kenk­ti gam­tai ir ap­lin­ki­niams. Svar­bu su­gy­ven­ti ir su gam­ta, ir su ki­tais žmo­nė­mis, ir jau­ni­mas tu­ri to mo­ky­tis. Ga­liau­siai, pui­ki rek­re­a­ci­nė zo­na yra įreng­ta už pi­lia­kal­nio, kur yra pa­vė­si­nių, lau­ža­vie­čių, suo­liu­kų. Tai ko­dėl ten už­da­ry­tas eis­mas? Juk ten ir gy­ven­to­jų ar­ti nė­ra. Da­bar tu­ri­me pa­sta­ty­tą dvi­ra­čių ir pės­čių­jų til­tą, ta­ką, tad ko­dėl ne­ga­li­me į Dai­nų slė­nį tais ta­kais at­ei­ti ar at­va­žiuo­ti dvi­ra­čiais?“ – pro­ble­mą dės­tė se­niū­nai­tė ir pa­brė­žė, kad at­eis me­tas, kai da­bar­ti­nis jau­ni­mas kaž­ka­da no­rės į Dai­nų slė­nį at­vež­ti sa­vo vai­kus ir jiems taip pat no­rė­sis ra­my­bės. Bū­tent dėl to, pa­sak mo­ters, ir tu­ri­me at­ei­ties kar­toms iš­sau­go­ti pu­šy­ną, gam­tą, ne­bai­dy­ti paukš­čių, o dėl ken­kė­jiš­kos ir ža­lin­gos veik­los su­ser­ga ir nyks­ta me­džiai bei vi­sa ki­ta ap­link.

Svars­tys klau­si­mą dar kar­tą

Ta­ry­bos na­rys, bu­vęs Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­jos na­rys Sau­lius Ja­nu­le­vi­čius sto­ja jau­ni­mo pu­sėn ir pra­ėju­sį penk­ta­die­nį dar kar­tą Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­jai ir ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­riui tei­kė siū­ly­mą svars­ty­ti klau­si­mą dėl eis­mą į Dai­nų slė­nį ri­bo­jan­čio žen­klo pa­nai­ki­ni­mo. Šis klau­si­mas dar kar­tą bus svars­to­mas šio mė­ne­sio pa­bai­go­je ar­ba va­sa­rio pra­džio­je vyk­sian­čia­me Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­jos po­sė­dy­je.

Ta­ry­bos na­rio pa­sa­ko­ji­mu, 2017 me­tų rug­pjū­čio 25 die­ną Sau­gaus eis­mo ko­mi­si­ja pa­tvir­ti­no jo teik­tą siū­ly­mą leis­ti į Dai­nų slė­nį įva­žiuo­ti 24 va­lan­das per pa­rą. Mies­to ūkio sky­rius tu­rė­jo nu­ro­dy­mą įreng­ti ste­bė­ji­mo ka­me­ras, fil­muo­jan­čias Dai­nų slė­nio te­ri­to­ri­ją.

„Šian­dien Dai­nų slė­nis yra vie­na pa­trauk­liau­sių lan­ky­ti­nų zo­nų, jau­ni­mas ją pa­mė­go. Ži­nau, kad jau anks­čiau bu­vo pa­sta­bų dėl jo ke­lia­mo triukš­mo, dėl ne­sau­gaus vai­ra­vi­mo at­ve­jų, bet tą­kart ko­mi­si­ja eis­mo ne­ap­ri­bo­jo, tik per­nai to­je te­ri­to­ri­jo­je bu­vo įreng­tos pa­pil­do­mos grei­tį ri­bo­jan­čios prie­mo­nės – kal­ne­liai. Gy­ven­to­jų su­si­ti­ki­mo su me­ru me­tu ga­vus pa­kar­to­ti­nį aly­tiš­kių pra­šy­mą, prie šio klau­si­mo vėl bu­vo su­grįž­ta ir nu­spręs­ta eis­mą ri­bo­ti. Įsi­vaiz­duo­ki­te si­tu­a­ci­ją, kad va­sa­rą 23 va­lan­dą dar ne­bū­na vi­siš­kai su­te­mę, o eis­mas jau drau­džia­mas. Tai vi­siš­kas ab­sur­das“, – sa­kė S.Ja­nu­le­vi­čius.

Jis ti­ki­no kal­bė­jęs ir su Aly­taus po­li­ci­jos pa­rei­gū­nais, ku­rie už­tik­ri­no, kad po­li­ci­ja to­je zo­no­je daž­nai va­ži­nė­ja ir draus­mi­na jau­ni­mą dėl eis­mo tai­syk­lių ir vie­šo­sios tvar­kos pa­žei­di­mų, esą ne vie­nam jau­nuo­liui yra su­ra­šy­ti pa­žei­di­mų pro­to­ko­lai. Be to, te­ri­to­ri­ją ste­bi ir fil­ma­vi­mo ka­me­ros.

„Ne­su­pran­tu, ką vei­kia mū­sų Vie­šo­sios tvar­kos sky­rius, ku­ris at­sa­kin­gas už tai, kad to­kių pro­ble­mų ne­bū­tų. Jo spe­cia­lis­tai tu­rė­tų va­žiuo­ti ir ste­bė­ti, kas de­da­si, ir baus­ti, o ne nu­ei­ti leng­viau­siu ke­liu ir už­draus­ti“, – dės­tė ta­ry­bos na­rys.

Kaip tei­gė Aly­taus po­li­ci­jos at­sto­vė Eg­lė Ka­čins­kie­nė, Dai­nų slė­nis ir jo pri­ei­gos yra įtrauk­ti į Aly­taus po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Re­a­ga­vi­mo sky­riaus pat­ru­lių pat­ru­liavimo marš­ru­tą. Ati­tin­ka­mai pa­mai­nų me­tu tiek die­ną, tiek ir nak­tį pa­rei­gū­nai re­gu­lia­riai lan­ko­si nu­ro­dy­to­je vie­to­je ir ste­bi, ar nė­ra vyk­do­mi vie­šo­sios tvar­kos ar Ke­lių eis­mo tai­syk­lių pa­žei­di­mai. Pra­ne­ši­mų dėl ne­sau­gaus ir chu­li­ga­niš­ko vai­ra­vi­mo pra­ėju­sių me­tų pa­bai­go­je ir nau­jų me­tų pra­džio­je tė­ra vie­nas. Ta­čiau 2018 m. va­sa­ros se­zo­no me­tu (bir­že­lį–rug­pjū­tį) pra­ne­ši­mų dėl ne­sau­gaus ar chu­li­ga­niš­ko vai­ra­vi­mo, taip pat KET pa­žei­di­mų už­fik­suo­ta 14 at­ve­jų, dėl triukš­mo – 5 at­ve­jai.