Įgyvendina žiedinę ekonomiką

„Idėja įrengti tokius dalijimosi punktus gimė tada, kai pastebėjome, jog dalis gyventojų į atliekų surinkimo aikšteles atveža dar tikrai gerų daiktų. Sulaukdavome dar tinkamų naudojimui televizorių, skalbimo mašinų, kurios dar veikiančios, bet atvežamos išmesti, nes žmonės paprasčiausiai atsinaujina namus. Gyventojai atveža dar tikrai tinkamų naudoti baldų.

Todėl nusprendėme įrengti tokius punktus tam, kad truputį vargingiau gyvenantys žmonės galėtų tuos daiktus pasiimti ir naudoti, kad ne viskas virstų atliekomis. Čia ir dėl žiedinės ekonomikos – kuo daugiau ir ilgiau daiktą naudoji, ne išmeti, tuo geriau”, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas, kokybės inspektorius Martynas Krasauskas.

Mainų punkte dirbs ir remonto meistrai

Šiuo metu prie atliekų surinkimo aikštelių yra po palapinę – naudotų daiktų paviljoną, kuriame laikomi atrinkti, naudojimui tinkami daiktai. Tokius daiktų dalijimosi paviljonus ateityje pakeis statomas mainų punktas.

„Mainų punktuose bus remontuojami daiktai – baldai ar buitinė technika, kurie bus pataisyti ir atiduodami. Mainų punktas šiuo metu statomas”, – patikino M. Krasauskas.

Senos skalbyklės

ARATC oficialioje svetainėje skelbiama, kad mainų punktas bus pastatytas kitų metų pradžioje Alytaus rajone, Takniškių kaime esančiame regioniniame atliekų tvarkymo technologijų miestelyje. Taip pat rašoma, kad šiame punkte bus įrengta ir skalbykla, ir drabužių dezinfekavimo įrenginiai skirti atrinktiems drabužiams, o punktą įrengus, bus sukurta ir internetinė daiktų dalijimosi platforma, kad mainų naudotais daiktais procesas būtų aktyvus, patrauklus ir lankstus.

Tačiau, kokiu būdu statomame mainų punkte bus atiduodami daiktai dar nėra tiksliai nuspręstas, nors M. Krasauskas tikina, kad norint pasiimti tinkamą daiktą, sudėtingų anketų ar apklausų pildyti nereiks.

Į aikšteles atkeliauja ir slidės, ir siuvimo mašinos

Daiktų mainų paviljonus aptarnauja atliekų surinkimo aikštelių darbuotojai. ARATC aikštelių priežiūros vadovas Linas Brazauskas pasakoja, kad pastebi, jog daugiausia į aikšteles atkeliauja naudoti baldai, vaikiški vėžimėliai, siuvimo mašinos ar net slidės bei plastmasinės dėžės daiktams laikyti. Kiek žmonių jau ką nors pasiėmė iš daiktų dalijimosi paviljono L. Brazauskas nurodyti dar negalėjo: „Kol kas dar neskaičiuojame, dar tik pati veiklos pradžia.

Reikia dar apgalvoti tikslią daiktų atidavimo schemą, nes nepaisant to, jog tai yra daiktai, jie yra traktuojami kaip atliekos ir toks jų atidavimas būtų laikomas pakartotiniu naudojimu – perdirbimu. Sprendžiame klausimus, susijusius su tinkamu daiktų atidavimu ir iki metų pabaigos turėtume turėti atsakymus. Nesame labai ir išsireklamavę, todėl ir didelio žmonių antplūdžio dar nėra.”

Senas televizorius

Išmesti atvežami vis geresni daiktai

„Aš manau, kad čia žmonės atvažiuoja pasiimti norimų daiktų ne tam, kad vėliau jais prekiautų. Matome, kas šiuo metu vyksta rinkoje – į atliekų aikšteles atveža daiktus tada, kai galvoja, kad jų nebeparduos. Žmonės dabar perka vis naujesnius ir geresnius daiktus, todėl į mainų paviljonus atvažiuoja tik tie, kuriems tikrai reikia. Juk yra skurdesnių šeimų, kurios buityje neturi nei skalbimo mašinos, nei kokio nors baldo.”

M. Krasauskas teigia, kad iš gyventojų girdi teigiamus atsiliepimus – tokius mainų paviljonus jie laiko gera praktika, puikia idėja, kurią įgyvendinus daiktai nėra išmetami. Turintys dar tinkamų naudojimui buitinės technikos prietaisų ar baldų, anot pašnekovo, juos gali atvežti į paviljonus.

„Manau, kad tokie mainų punktai galėtų veikti ir kitur Lietuvoje, ne tik Alytaus apskrityje. Jei anksčiau žmonės išmesdavo tikrai prastus baldus ar televizorius, dabar matome, kad ir išmetami daiktai yra vis geresnės kokybės, išmetami ir geresni baldai bei naujesni televizoriai. Vadinasi, žmonės turi už ką pirkti ir keisti. Bet tokie punktai padės socialiai remtinoms šeimoms”, – tikino M. Krasauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)