Teiginiai

Kanadoje vykstantys laukiniai miškų gaisrai yra suplanuoti, o tai įrodo vaizdo įrašai, kuriuose užfiksuota, kaip iš sraigtasparnio virš miško pilasi liepsnos.

Verdiktas

Vaizdo įraše užfiksuota, kaip ugniagesiai vykdo planuotą padegimą, siekdami sukelti priešpriešinį gaisrą. Tai – įprasta laukinių miško gaisrų gesinimo praktika, kai specialiai sukeltu gaisru siekiama sustabdyti laukinį gaisrą, kuris yra sunkiau valdomas. Šie vaizdai nereiškia, kad Kanadoje vykstantys laukiniai miškų gaisrai yra sukeliami tyčia.

Melo detektoriaus komentaras

Socialiniuose tinkluose dalijamasi vaizdo įrašu, kuriame nufilmuotas vaizdas iš televizoriaus ekrano. Jame rodomas virš miško skrendantis sraigtasparnis, prie kurio pritaisytas degantis prietaisas, skleidžiantis ant miško liepsnas. Vaizdo įrašas, ant kurio matomas angliškas užrašas „it was a setup“ (angl. „tai buvo suplanuota“) susietas su Kanadoje šiuo metu siaučiančiais laukiniais miškų gaisrais, tvirtinant esą kažkas juos sukėlė tyčia.
Klaidinanti žinutė

Socialinių tinklų vartotojus sudominusio įrašo pradžioje ekrane matomas logotipas su užrašu „BC Wildlife Service“. Tai – vyriausybinė Britų Kolumbijos regiono Kanadoje organizacija, teikianti informaciją apie laukinius gaisrus. Kadrus iš analizuojamo vaizdo įrašo galima rasti organizacijos „Facebook“ paskyroje birželio 5 d. pasidalintame vaizdo įraše. Epizodo apraše pateikiami aktuali tos dienos informacija apie mišką niokojančius gaisrus ir veiksmus jiems sutramdyti.

„Šiuo metu vertinama, kad šio gaisro plotas yra 240 480 hektarų, ir jis klasifikuojamas kaip nekontroliuojamas. Birželio 1 ir 2 d. sėkmingai atlikti du planiniai padegimai, kurių metu buvo užtikrinta 55 km ilgio linija palei pietinį gaisro šoną. Dabar antžeminės įgulos gali saugiai pasiekti šią gaisro dalį ir pradėti jungti šią liniją su kitomis gaisro dalimis.

Planuoti padegimai yra esminė gaisrų valdymo priemonė, kuria siekiama pašalinti miško kurą ir priartinti gaisro pakraštį prie nustatytų kontrolės linijų mažesniu intensyvumu nei laisvai degant ugniai, taip sumažinant tolesnio plitimo galimybes“, – nurodoma vaizdo įrašo komentare.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose kadruose nufilmuotas Britų Kolumbijos gaisrininkų sraigtasparnis. Tuo galima įsitikinti palyginus sraigtasparnio spalvas su kitomis internete publikuotomis nuotraukomis. Įraše rodoma, kaip sraigtasparnis atlieka planuotą padegimą, apie kurį įraše ir kalba Britų Kolumbijos Laukinių gaisrų tarnyba.

Planuotas padegimas nereiškia, kad laukinių miškų gaisrų sukėlėjai yra liepsnas skleidžiantys sraigtasparniai, atvirkščiai, tokiu būdu gaisrai yra gesinami, o ši taktika vadinama priešpriešiniu gaisru. Negalint suvaldyti įsiplieskusio lajinio gaisro jis stabdomas pasitelkiant aviaciją ir priešpriešinio gaisro metodą.

Sraigtasparnio pilotai purškia į napalmą panašią medžiagą – aviacinį benziną, sumaišytą su žele, kuri sutirština degalus ir prailgina degimo laiką bei efektyvumą. Tokiu būdu mišką niokojantis laukinis gaisras apsupamas specialiai sukurta ugnies juosta, kurią laukiniam gaisrui sunku įveikti. Taktika remiasi principu, kad gaisras tęsiasi tol, kol yra kuro, šiuo atveju, medžių ir miško paklotės, tačiau kai šis kuras tam tikroje vietoje išnaudojamas, tuomet gaisras užgęsta arba pakeičia kryptį.

Geriausiu atveju ši taktika sustabdo laukinio gaisro plitimą, tačiau tam reikia didelės praktikos ir tikslumo, kokį plotą aplink plintantį laukinį gaisrą reikėtų uždegti. Jei metodas nepavyksta, tuomet priešpriešinis gaisras gali dar labiau sustiprinti laukinį gaisrą.

Vis dėlto, nors ir rizikingas, šis metodas nereiškia, kad ugniagesiai patys padeginėja miškus. Priešpriešinis gaisras sukeliamas tik tada, kai mišką jau niokoja laukinis sunkiai valdomas gaisras, o juo siekiama sustabdyti, pristabdyti gaisrą arba pakeisti jo kryptį, ten, kur gaisras būtų lengviau suvaldomas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją