Teiginiai


Šūkis „Šlovė Ukrainai“ yra nacistinės kilmės.

Verdiktas


Iš dalies melas. Frazė „Šlovė Ukrainai“ naudota dar XX a. pradžios Nepriklausomybės karo metu. Šūkis, sietas su Ukrainos Liaudies Respublikos valstybingumu ir teritoriniu suverenitetu, buvo perimtas tiek vyresnių, nuosaikesnių Andrijaus Melniko OUN-M frakcijos, tiek radikalesnės Stepano Banderos OUN-B frakcijos narių. XXI a. šūkis tapo Ukrainos pasipriešinimo Rusijos įtakai ir agresijai simboliu.

Melo detektoriaus komentaras


„Šlovė Ukrainai (ukr. Slava Ukraini)“ – tai ukrainietiškas šūkis, menantis 1917–1921 metų Ukrainos Liaudies Respublikos (aut. past. – toliau – ULR) karus dėl nepriklausomybės prieš Rusijos ir Vokietijos imperijas, Lenkiją, bolševikus bei kitas jėgas. Paprastą ir aiškų šūkį naudojo studentai, civiliai ir ULR kariuomenė, išreiškiant paramą nepriklausomai ir suvereniai Ukrainos valstybei. Tačiau tai buvo ne vienintelis to laikmečio šūkis. Kiti to laikotarpiai šūkiai skelbė: „Tegyvuoja Ukrainos autonomija“, „Tegyvuoja demokratinė respublika“ ir kt.

Klaidinanti žinutė

ULR nustojo gyvuoti 1921 metais, o šūkis „Šlovė Ukrainai“ irgi ėmė nykti iš viešosios erdvės. Pastebėtina, kad pogrindžio organizacijos perėmė „Šlovė Ukrainai“ ir naudojo šūkį pasisveikinimams. Ukrainos nacionalistų organizacijos OUN-B ir OUN-M frakcijų gretose atsirado ir antroji šūkio dalis –„Didvyriams šlovė“ (ukr. Gerojam slava), o dvinaris šūkis „Šlovė Ukrainai, didvyriams šlovė“ tapo oficialiu Ukrainos nacionalistų organizacijos šūkiu.

Svarbu paminėti, kad Stepano Banderos OUN-B frakcija yra žinoma dėl kolaboravimo su naciais vykdant holokaustą ir etninius valymus Antrojo Pasaulinio karo pradžioje, o vėliau jie dalyvavo partizaniniame kare prieš sovietus, nacius ir Lenkijos pogrindžio organizacijas siekiant atkurti nepriklausomą Ukrainos valstybę.

Po Antrojo Pasaulinio karo šūkis „Šlovė Ukrainai“ buvo uždraustas sovietų valdžios, kuri jį laikė ukrainiečių nacionalizmo ir pasipriešinimo sovietų valdžiai simboliu.

XX a. pabaigoje, dar žlungant Sovietų Sąjungai, šis šūkis vėl iškilo viešojoje erdvėje Ukrainai siekiant nepriklausomybės. „Šlovė Ukrainai“ nuskambėjo ir 2004 m. Oranžinės revoliucijos, ir 2013 m. Maidano revoliucijos metu. Naujame kontekste šūkis virto politinio lojalumo Ukrainos valstybei prieš Rusijos įtaką išraiška ir jį pradėjo vartoti įvairių politinių pažiūrų gyventojai.

Nepaisant kontraversiškos šūkio istorijos, daugelis šalių išreiškia paramą Ukrainai ir jos suverenitetui vartodami „Šlovė Ukrainai“, bet yra kitų frazių, kuriomis galima išreikšti paramą šiai šaliai, pavyzdžiui, „mes su Ukraina“ arba „tegyvuoja Ukraina“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)