Teiginiai


Lietuvos kariuomenė siųs savo pajėgas kariauti Ukrainoje prieš Rusijos invaziją.

Verdiktas


Melas. Lietuvos kariuomenė oficialiai pranešė, kad Lietuvos kariuomenė nedalyvauja ir nedalyvaus kariniuose veiksmuose Ukrainoje. Lietuva Ukrainai teikia ginkluotės ir kitos karinės įrangos perdavimą bei remontą, taip pat su sąjungininkais apmoko Ukrainos karius ir pasirūpina sužeistųjų reabilitacija.

Melo detektoriaus komentaras


Socialiniuose tinkluose publikuotame vaizdo įraše tvirtinama esą Lietuva slaptai ruošiasi ir ragina kitas valstybes tiesiogiai dalyvauti kariniuose veiksmuose Ukrainoje. Buvusios Europos Parlamento narės Margaritos Starkevičiūtės teigimu, šiuos teiginius jai neoficialiai išdėstė Lietuvos kariuomenė, tačiau „Melo detektoriui“ susisiekus su Lietuvos kariuomenės atstovais jie tokias kalbas paneigė.
Klaidinanti žinutė

„Lietuvos kariuomenė tokių tikslų nepuoselėja, o skleidžiamas melagienas apie neva kuriamus planus siųsti Lietuvos karius, medikus į karą, vertina kaip Rusijos ir Baltarusijos dezinformacijos kampanijų dalį bei jų atsikartojimą nekritiškai informaciją vertinančioje visuomenės dalyje“, – laiške patvirtino Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas.

Lietuvos kariuomenės instruktoriai apmoko ukrainiečius tiek nacionaliniu lygiu Lietuvoje, tiek prisijungdami prie ES mokymo misijos ir tokių tarptautinių iniciatyvų kaip EUMAM ar Jungtinės Karalystės mokymo misijoje INTERFLEX. Nuo šių metų pradžios Lietuvos instruktoriai įvairiuose mokymo formatuose jau parengė per 1200 Ukrainos karių.

2023 metais skiriamą Lietuvos karinę paramą sudaro perduodama karinė įranga ir technika, karių gydymas ir reabilitacija, įnašai į tarptautinius fondus. Krašto apsaugos ministerijos perduotos karinės paramos Ukrainai suma siekia 454 mln. eurų.

Dar balandžio mėnesį „Melo detektorius“ paviešino melagingą informaciją apie neva Lietuvos kariuomenės šauktinių mobilizavimą karui Ukrainoje (ČIA). Panaši melagiena sklido socialiniuose tinkluose 2023 m. vasario mėnesį, kad Lenkijoje prasidėjo karių mobilizaciją karui Ukrainoje (ČIA).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)