Teiginiai


Lietuva pagal mirštamumą nuo AIDS yra pirmoje vietoje Europos Sąjungoje (ČIA).

Verdiktas


Melas. Šis teiginys neatitinka tiek Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (toliau – NVSC), tiek Europos ligų prevencijos ir kontrolės centroECDC duomenų, net jei atsižvelgtume į Lietuvos gyventojų populiaciją ir kiek procentiškai užsikrėtusių Žmogaus imuniteto virusu (toliau – ŽIV) miršta nuo AIDS.

Melo detektoriaus komentaras


„Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenims Lietuvoje per visą ŽIV registravimo laikotarpį (1988 – 2021) nuo AIDS mirė 241 asmuo (tai sudaro 35 proc. visų susirgusių AIDS)“, – teigė NVSC prie Sveikatos apsaugos ministerijos Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Jučienė.

Klaidinanti žinutė

ECDC ir Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) 2022 metų ataskaitos duomenimis Lietuvoje nuo AIDS iš viso mirė 209 asmenys. Svarbu pastebėti, kad ataskaitos rengėjai užsimina, kad AIDS mirčių pateikti duomenys gali keistis, o taip pat jie pastebi, jog skiriasi Europos šalių sveikatos priežiūros sistemų ŽIV tyrimų politika bei duomenų rinkimo metodai.

ECDC ir PSO duomenimis Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse (įskaitant Norvegiją, Lichtenšteiną ir Islandiją) užregistruota (per visą ŽIV/AIDS registravimo laikotarpį) 181 558 mirčių nuo AIDS (53 proc. visų sergančių).

AIDS sergančių asmenų mirtingumas išlieka vienas iš didžiausių Italijoje (65 proc.), Danijoje (63 proc.) ir Ispanijoje (55 proc.), o mažiausias mirtingumas Estijoje (22 proc), Olandijoje (28 proc.) ir Suomijoje (31 proc.).

Kitas žiniasklaidoje cituojamas šaltinis dėl AIDS mirčių Lietuvoje yra „UNAIDS“. Ši organizacija taip pat skelbia savo metinius duomenis, bet jie taip pat pripažįsta, kad duomenys nuolatos tikslinami. Pavyzdžiui, 2005 m. su AIDS susijusių mirčių buvo apytiksliai 2,8 milijono, o 2016 m. šį skaičių patikslino iki 2,0 milijono.

„UNIAIDS“ duomenimis Lietuvoje 2021 metais nuo AIDS mirė 100 žmonių, šalyje, kurioje užsikrėtusių ŽIV yra 3600 (2 procentai užsikrėtusių mirė). Tačiau net pagal šio puslapio rodiklius Lietuva negali pirmauti. Kroatijoje taip pat 100 mirčių nuo AIDS, o užsikrėtusių 1800 (5 procentai užsikrėtusių mirė). Slovakijos duomenimis irgi 100 mirčių, o užsikrėtusių 1200 (8 procentai užsikrėtusių mirė). O kitų šalių duomenų, kaip Lenkijos, Estijos, Vengrijos net nėra įvesčių.

Tačiau dera pažvelgti apie ŽIV gydymą Lietuvoje. Pagal ECDC 2021 metų statistika, Lietuva yra paskutinė tarp 39 šalių, kurios gyventojai gydosi ŽIV antiretrovirusine terapija (ART). Tokį gydymą gauna 43 proc. visų diagnozuotųjų, tuo tarpu bendras 39 šalių vidurkis siekia 85 proc.

Lietuva yra paskutinė tarp 39 šalių, kurios gyventojai gydosi ŽIV antiretrovirusine terapija (ART). ECDC 2021 m. duomenys

ART rekomenduojama taikyti visiems ŽIV užsikrėtusiems asmenims ir nors ART negali išgydyti ŽIV, tačiau vaistai padeda užsikrėtusiems žmonėms gyventi ilgiau ir sveikiau. Lietuvoje ligos gydymo išlaidos ir vaistai yra apmokamos.

Daugiau informacijos apie ŽIV, jos komplikacijas ir diagnostiką paskaitykite apsilankę NVSC puslapyje čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją