Teiginiai


Vaisto, skirto 2 tipo cukriniu diabetu sergančių 18 metų ir vyresnių suaugusiųjų gydymui, sudėtyje yra grafeno.

Verdiktas

Melas. Vaizdo įraše matomos prie magneto limpančios sutrupintos vaisto tabletės dalelės yra geležies oksidas, naudojamas tabletės plėvelei gaminti. Grynas grafenas nepasižymi magnetinėmis savybėmis, todėl į magneto trauką nereaguotų.

Melo detektoriaus komentaras

Socialinių tinklų vartotojai pasidalino vaizdo įrašu, kuriame vaizduojama, kaip žmogus sutrupina vaisto „Synjardy“ tabletę ir, pasitelkęs magnetą, pademonstruoja, kaip šis traukia tabletės daleles. Įrašu pasidalinusieji tvirtina, kad tai – įrodymas, jog vaisto sudėtyje yra grafeno bei pataria apskritai liautis pirkti vaistus.

„Melo detektorius“ jau yra rašęs (ČIA ir ČIA) apie panašius eksperimentus, kuomet magnetą pritraukiančios dalelės klaidingai pavadinamos grafenu, kai iš tiesų paaiškėja, jog jos yra paprasčiausias geležies oksidas. Taip nutiko ir šiuo atveju.

Klaidinanti žinutė

Vaistu „Synjardy“ prekiaujama ir Lietuvoje. Vaisto apraše nurodoma, kad jis skirtas „2 tipo cukriniu diabetu sergančių 18 metų ir vyresnių suaugusiųjų gydymui dieta ir fiziniu krūviu papildyti, kuriems diabeto nepavyksta kontroliuoti pridedant vieną metforminą ar metforminą kartu su kitais vaistais nuo diabeto.”

Tabletėmis prekiaujančiose interneto vaistinėse skelbiamas ir detalus vaisto informacinis lapelis, kuriame pateikiama preparato sudėtis (ČIA). „Synjardy“ veikliosios medžiagos – empagliflozinas ir metforminas, o kitos sudedamosios dalys yra pagalbinės. Tabletės šerdies pagalbinės medžiagos – kukurūzų krakmolas, kopovidonas, bevandenis koloidinis silicio dioksidas, magnio stearatas, o plėvelę sudaro hipromeliozė, makrogolis 400, titano dioksidas (E 171), talkas. „Synjardy“ 5 mg/850 mg ir „Synjardy“ 5 mg/1 000 mg tablečių sudėtyje taip pat yra geltonojo geležies oksido ir raudonojo geležies oksido.

Kadangi internete išplatintame vaizdo įraše nufilmuotos būtent „Synjardy“ 5 mg/1 000 mg tabletės, vadinasi, jų sudėtyje yra geltonojo ir raudonojo geležies oksido, kas ir paaiškina, kodėl magnetas pritraukė kai kurias tabletės daleles. Geležies oksidas naudojamas kaip dažomoji medžiaga ir yra sudarytas iš geležies ir deguonies atomų. Kadangi geležis yra magnetinė medžiaga, ją traukia magnetas.

Panašūs eksperimentai negali įrodyti, kad vienas ar kitas produktas savo sudėtyje turi grafeno, nes grafenas pats savaime nėra magnetinė medžiaga, todėl magnetas jos nepritrauktų. Kita vertus, grafeno oksidas – oksiduota grafeno forma, disperguojama įvairiuose tirpikliuose – turi magnetinių savybių ir gali būti veikiamas magneto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją