Teiginiai

Įraše paminėta, kad Antarktidoje esanti piramidė nėra oficialiai pripažinta valstybių ar mokslininkų, nes tokio statinio egzistavimas gali „pakeisti visą mūsų istoriją“.

Verdiktas

Melas. Ši piramidė, kaip ir daugelis kitų kalnų, susikūrė dėl tektoninių plokščių judėjimo ir per milijonus metų buvo paveikta ledynų judėjimo bei erozijos procesų, kurie suteikė kalno viršūnei piramidės formą.

Melo detektoriaus komentaras

Kalnai Antarktidos žemyne pradėjo formuotis prieš šimtus milijonų metų dėka lėtų ir laipsniškų geologinių procesų. Vienas iš jų, tai tektoninių plokščių judėjimas, kada susidūrimas su kitų žemynų plokštėmis formuoja kalnus ir ugnikalnius.

Piramidės formos kalnas randasi Vakarų Antarktidoje, šalia Elsvorto kalnų (jį atrado 1935 m. per Antarktidą skridęs amerikiečių aviatorius Linkolnas Elsvortas). Verta paminėti, kad tektoninių plokščių judėjimo procesai, suformavę kalnus Antarktidoje, vyko milijonus metų.

Klaidinanti žinutė

Kiti geologiniai procesai, kurie lėmė šią piramidės formą buvo ledynų judėjimas ir erozija. Sniegas arba vanduo per dieną užpildo kalno plyšius, o nakties metu nukritus temperatūrai, vanduo užšąla, išsiplečia ir virsta ledu. Dėl pasikartojančio proceso plyšiai kalne vis didėja kol atsiskiria uolienos gabalai ir šie nukrenta žemyn formuodami kalno pagrindą.

Kai Antarktidos ledynas juda, jis taip pat lygina kalno reljefą ir įdubas. Susidūrus su aukštesniais kalnais, ledyno judėjimas nepasiekia viršūnių ir šios lieka kyšoti virš ledyno. Tokios viršūnės vadinamos nunatakais.

Piramidės formos kalnų viršūnė nėra retas reiškinys. Galima pastebėti, kad tokie kalnai, kaip Materhornas Alpėse ir Alpamajas Andų kalnų grandinėje yra tik keli piramidės formos viršūnių pavyzdžiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)