Teiginiai


Vaizdo įraše užfiksuota, kaip vienas iš televizijos laidos dalyvių trenkia lietuviui kardiologui, nes pastarasis atskleidė „slaptą“ informaciją apie Lietuvos sveikatos apsaugos sistemą.

Verdiktas


Melas. Tai vaizdo įrašo fragmentas iš ukrainietiškos pokalbių laidos „Saviko Šusterio žodžio laisvė“. Žurnalistas ir aktyvistas Jurijus Butusovas trenkė į veidą prorusiškos opozicinės partijos politikui Nestorui Šufričui už jo komentarus apie Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Melo detektoriaus komentaras


10 sekundžių trukmės vaizdo įrašo komentare parašyta, kad tai esą „Šokiruojantis savaitės skandalas – garsus kardiologas nebijojo papasakoti paprastiems žmonėms, kokia supuvusi yra Lietuvos sveikatos apsaugos sistema“. Žinute siekiama įrodyti, kad būtent lietuvis kardiologas už atskleistą tiesą sulaukė smūgio į veidą.
Klaidinanti žinutė

Prieš paspaudžiant ant vaizdo įrašo socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidos portaluose galime išvysti vaizdo įrašo miniatiūrą (angl. thumbnail). Miniatiūra atspindi tik dalį vaizdo įrašo, bet, dažnu atveju, tai – pati sensacingiausia vaizdo įrašo dalis.

Pasitelkus „InVID We Verify“ įrankį, pavyko suskaidyti šį „Facebook“ vaizdo įrašą į atskirus kadrus (angl. keyframes). Panaudojus „Google“ nuotraukų paieškos variklį matome, kad naujienų portalai naudojo šio vaizdo įrašo kadrus straipsniams apie Ukrainos televizijoje įsiplieskusias muštynes. Straipsniuose matosi, kad su vaizdo įrašu susijusiose nuotraukose nėra LRT logotipo, bet galima pamatyti apačioje kairėje pilną laidos ukrainietišką pavadinimą: „Saviko Šusterio žodžio laisvė“.

Žinant šią informaciją „Youtube“ platformoje pavyko atrasti 2022 metų vasario 18 dieną transliuotą laidą, kurioje laidos svečiai diskutuoja potencialią Rusijos karinę invaziją Ukrainoje. Vaizdo įraše matyti kaip laidos vedėjas, Savikas Šusteris, pristato svečius. Laidos transliacijoje dalyvavo: Petro Porošenka, Arsenijus Jaceniukas, Oleksandras Danyliukas, Andrijus Zagorodniukas, Volodymyras Ogryzko, Jevgenijus Murajevas, parlamento narys Nestoras Šufričius, Andrijus Bileckis ir žurnalistas Jurijus Butusovas.

Ties 2:23:49 matome, kaip žurnalistas Jurijus Butusovas smogė Nestorui Šufričiui. Diskusija tapo įtempta, kai N. Šufričius į klausimą, ar Rusijos vadovas V. Putinas yra „žudikas ir nusikaltėlis“ atsakė, kad į šį klausimą turėtų atsakyti Ukrainos valdžia (1:42:47).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją