Teiginiai

Kuo daugiau vakcinos dozių skiriama kūdikiams, tuo didesnis kūdikių mirtingumas šalyje (ČIA).

Verdiktas

Toks teiginys yra melas. Tokia išvada daroma remiantis abejotinos reputacijos žurnale paskelbtu tyrimu, kurio autoriai – ne medicinos specialistai. Be to, ir jie patys tyrimo išvadose pripažino, kad „mes nežinome, ar skiepyti ar neskiepyti kūdikiai miršta dažniau“.

Melo detektoriaus komentaras

Tyrimas „Pakartotinis teigiamos koreliacijos tarp skiepų dozių skaičiaus ir kūdikių mirtingumo rodiklių patvirtinimas: atsakas kritikams“ buvo paskelbtas žurnale „The Cureus Journal of Medical Science“. Žiniasklaidos patikimumo vertinimo šaltinis „Media Bas“ šį žurnalą priskyrė prie sąmokslo ir pseudomokslo kategorijos šaltinių, kuriuose skelbiama nepatikrinta informacija, ne visada pagrįsta įrodymais.

Tyrimo autoriai yra Gary S. Goldmanas ir Neilas Z. Milleris, kurie nėra medicinos specialistai. Pirmasis yra nepriklausomas kompiuterių mokslininkas, o antrasis – rašytojas, demonstruojantis pakankamai neigiamą požiūrį į skiepus.

Jie savo tyrime teigia, kad labiausiai išsivysčiusiose šalyse pastebima teigiama koreliacija tarp vakcinos dozių skaičiaus ir kūdikių mirtingumo. Kitaip tariant, kuo daugiau skiepų dozių kūdikiai yra paskiepijami, tuo didesnė jų mirtingumo rizika.

Tyrimo autoriai aiškino, kad tokias išvadas galima daryti, nes jie išanalizavo skiepijimo tvarkaraščius ir kiekvienai tautai reikalingų kūdikių dozių skaičius, surinktus iš Pasaulio sveikatos organizacijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir nacionalinių vyriausybių.

Tačiau net ir šie skaičiai paneigia jų teoriją. Pavyzdžiui, tyrime pateikiama 2019 metų statistika, jog Vokietijoje kūdikiai per pirmuosius metus gauna 22 skiepų dozes, o jų mirtingumas siekia 3,16, tuo tarpu Danijoje kūdikiai per pirmuosius metus paskiepijami vos 12 kartų, tačiau mirtingumas siekia 3,24, Vengrijoje vaikai iki vienerių metų paskiepijami 18 kartų, o mirtingumas siekia 3,42. Kitaip tariant, remiantis šiai skaičiais tikrai negalima daryti išvados, jog kuo daugiau skiepų dozių kūdikiai gauna, tuo jų mirtingumas yra didesnis.

Kone analogiškai savo tyrimo išvadose konstatuota ir patys jo autoriai. „Mes nežinome, ar skiepyti ar neskiepyti kūdikiai miršta didesniais tempais. Nepaisant to, yra patikimų biologinių ir priežastinių įrodymų, kad tarp kūdikių mirtingumo ir kūdikiams įprastai skiriamų vakcinos dozių skaičiaus gali būti priežastinis ryšys. Norint nustatyti visą skiepijimo poveikį mirtingumui dėl visų priežasčių, rekomenduojama atlikti daugiau tyrimų šia tema“, – teigė autoriai.

Dažniausia vaikų iki vienerių metų mirties priežastis yra staigios kūdikių mirties sindromas. Tačiau moksliškai įrodyta, kad vakcinos jo tikrai nesukelia.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) išaiškini, kad kūdikiai yra paskiepyti keliomis vakcinomis, kai jiems yra 2–4 mėnesiai. Šis amžiaus intervalas taip pat yra didžiausias staigios kūdikių mirties sindromo (SIDS) amžius. Todėl ir suabejota, kad tai gali būti susiję. Tačiau tyrimais nustatyta, kad vakcinos nesukelia ir nėra susijusios su staigios kūdikių mirties sindromu.

Tai įrodo ir faktas, kad 2020 m. dėl COVID-19 pandemijos vaikų skiepijimų apimtys labai sumažėjo, tačiau staigios kūdikių mirties sindromo atvejų nesumažėjo, o net padaugėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją